Trana en stor fågel.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Bildspel om våra fjärilslarver
Sagostig – sagoäventyr På Viaskolan i Nynäshamn ”finns” ett Viatroll.
Råd till barn och föräldrar
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Välkommen till Sverige!
IFK Lidingö friidrott Tränarutbildning Gren - Stavhopp
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Innehåll Islams 5 grundpelare Vad är Islam? Vem var Muhammad?
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
DJUR del 3.
Järv Timmy Svensson 2012.
Frihetstiden
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Ekorre Clara Wallberg 2012.
SIM TEAM.
Studieteknik och inlärning
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Växtätande rovdjur.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Behandlas varsamt! Spädbarn är otroligt starka men samtidigt mycket sköra Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg Lena Holmberg.
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Vårt vanligaste sällskapsdjur
För att inkludera alla Ljusdal IF
Text av Emran Safi Myskoxe.
Hörnstenar Noggrann diagnostik Väl genomförd behandling
En värld i lågor Andra Världskriget.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av: Elina Räv.
Vargen.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Biologi Livets former.
Andra Världskriget En värld i lågor
IGELKOTT IGELKOTT.
1800-talet.
Av: Julia Almén Rådjur.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Vad är det som kryper?.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Industriella Revolutionen
Karl XII & Stora Nordiska kriget
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
Jag och mina höns. Hönsen kom Fakta om höns -hönsen kom till Sverige för över 2000 år sedan -hönor är ganska snabba, de kan springa upp till 15km/h -det.
En värld i lågor Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –
Skott 10 meter, eller längre. Öva: Ta några meters ansats och försök att skjuta bollen, så att den flyger i luften. Uppgift: Visa en vuxen att du kan skjuta.
Naturen på vintern Åk
ÖVNINGSBANK – Träningspass 8: min. Konstgräset
En värld i lågor Andra Världskriget.
AIK P03, V33-10, måndag, Driva / Vända / Bollbehandling, steg 1: ca
Arktis.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Presentationens avskrift:

trana en stor fågel

utseende Tranan är en stor fågel som är grå på en större del av kroppen. Den har ett svart vit och röt huvud den har också förlängda fjädrar där bak på kroppen.

Föda och läte Tranan äter bär, knoppar, säd, potatis. som ligger kvar på marken efter hösten. Men tranan kan också jaga insekter och andra kryp.

flytt ställe På våren kan man se tranornas dans innan de förflyttar sig till häckningsplatserna. När tranorna vänder tillbaka från vintervistelseplatsen samlas de ofta många tillsammans på bestämda ställen innan de flyger ut till häckningsplatserna. Det mest kända av dessa ställen är Hornborgasjön sydost om vår stora sjö Vänern. Hit kommer det människor från många länder varje år för att se på tranorna. Varje år i april samlas här tusentals tranor på några åkrar. Tranorna böjer sig, springer framåt och hoppar upp i luften samtidigt som de utstöter trumpetljud. Dansen kan vara en form av parningsspel för de fåglar som ännu inte har en partner.Ett tranpar håller normalt ihop hela livet och dansen hjälper säkert också till med att styrka förhållandet mellan makarna. Dansen fortsätter mellan dem också när de kommer ut till häckningsplatserna.

Frankrike: Grue cendrée Tyskland: Kranich Spanien: Grulla común Danmark : Trane Norge :Trane Finland: Kurki Island: Trana England: Crane Frankrike: Grue cendrée Tyskland: Kranich Spanien: Grulla común

tranan två ungar Tranan bygger bon på otillgängliga platser vid mossar. Boet är placerat på marken och är gjort av olika växtdelar. Normalt lägger tranan två ägg som är grönaktiga med mörkare fläckar. Äggen kläcks i slutet av april eller början av maj och både hanen och honan ruvar dem i cirka 30 dagar. Ungarna lämnar snabbt boet och följs åt med föräldrarna runt mossområdet i 9-10 veckor. Nu kan ungarna flyga, men de håller fortfarande ihop med andra tranor – både vuxna och andra ungfåglar. Tranan är utanför häckningstiden en mycket social fågel och påträffas ofta i stora flockar.

slut!!! AV: William persson