Hinduism Ordet hindu betyder indier.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den som har flest prylar när han dör – vinner!
Advertisements

Buddism och hinduism Religioner i öst.
Buddism och hinduism Religioner i öst.
Buddhismen Stillhetens tro.
Det finns fyra heliga skrifter inom hinduismen:
Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
GRUNDADES AV BUDDHA CA 500 f. KR
Hinduism - Indiens religion -
Buddhismen har två stora likheter med hinduismen.
Hinduismen Vägen till Moksha.
HINDUISM - En världsreligion.
”What goes around comes around”… Inom hinduismen tror man på ”reinkarnation” (återfödelse).
Världsreligionerna Kristendom Islam Buddhism Hinduism Judendom.
Hinduism.
RELIGION begrepp.
Buddhismen Grundad av Siddharta Gautama Ca 2500 år sedan (500 f Kr)
Jämförelse med en världsreligion
Hinduismen 4000 år gammal 800 milj. anhängare
Hinduismen Vägar till Moksha.
BUDDHISMEN STILLHETENS TRO.
Buddhism Buddhismen.
Hinduismen Vägen till Moksha
Hinduism.
Buddhism.
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom
Hinduism  Åk 6 1.
HINDUISMEN En kontinent Ett sätt att leva En filosofi En religion.
Hinduismen Hinduismen är en stor religion, speciellt i Indien, det finns ungefär 900milljoner utövare i hela världen.   Dom människorna kallas Hinduer,
Hinduism Många gudar Astrologi Reinkarnation Karma Meningen med
Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
Del 2 – de österländska religionerna
Buddha Dharma – Buddhas väg
Hinduismen.
Välkommen till de 1000 gudarnas religion
”What goes around comes around”…
Hinduism. Innehåll Vad är Hinduism? - grunderna Snabbfakta Världens tredje största religion Ca 700 miljoner anhängare 1000-tal anhängare i Sverige Världens.
Hinduism Kastsystemet.
Innehåll Vad är Hinduism? - grunderna. Innehåll Vad är Hinduism? - grunderna.
Hinduism
Hinduismen och Buddhismen
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Hinduism sanatana dharma.
Buddhismen.
Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
Hindu = Indier En religion eller många religioner?
Hinduismen är den äldsta av världsreligionerna
HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –
Religioner från Indien Hinduism, buddism och sikhism Uppstod runt floden Indus för ca fem tusen år sedan. Hindusimen – Har alltid funnits Buddismen - uppstod.
HINDUISM. VEM ÄR HINDU? Svar: Man föds till hindu och man kan aldrig konvertera till att bli hindu, även om man kan anamma religionen och tron.
Hinduism Om, symbolen inom Hinduismen.
Hinduismen och buddhismen
 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom.
 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom.
Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1
HINDUISM.
Det finns fyra heliga skrifter inom hinduismen:
Buddhismen -Befria dig själv!.
Hinduismen Hinduismen – En av världens äldsta religioner, ungefär 3500 år gammal. Indien – Landet där religion startade. Indien är idag det land där det.
INDIEN. INDIEN Induskulturen Ganges – den heliga floden.
Lärobok ”Utkik, religion”
Hinduismen.
En samling kulturella och andliga traditioner
HINDUISM.
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
sanátana dharma – den eviga läran
Buddhismen.
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
HINDUISMEN Indiens religion.
Hur uppkom religionerna?
Presentationens avskrift:

Hinduism Ordet hindu betyder indier. Hinduism är Indiens religion – 80 % av Indiens en miljard invånare är hinduer. Hinduismen har ingen grundare. Hinduismen är 3000 år gammal. Hinduismen har ingen bestämd lära eller trosbekännelse. Det har de flesta andra religioner.

Hinduism Indien befolkades från början av ett folk som hette draviderna, de var mörkhyade. De dyrkade bland annat guden Shiva. För cirka 3500 år sedan tog ett ljushyat krigarfolk från norr över – de kallades arier. Arierna blev en härskarklass. Ariernas och dravidernas religion smälte samman och blev tillslut hinduismen. Hinduismen är världen äldsta religion.

Hinduismen och kastsystemet Människorna i Indien blev snabbt indelad i fyra olika klasser eller kast. Präster Krigare, ämbetsmän Bönder, köpmän och hantverkare Tjänare och slavar Kastlösa – har det inte lätt Du föds in i ett kast och kan inte lämna det – ger ett ”fast” samhälle.

Synen på fattiga Är du fattig skyll dig själv – lev ett bättre liv som återföds du bättre. Vilken familj och vilket kast då föds in i beror på dig själv och ingen annan. Gott och bra liv ger god karma.

Karma – gärningarnas lag Karman avgör hur du återföds. Karman är slutsumman av hur du levt ditt liv. Hederligt och bra liv ger bra karma. Dåliga handlingar ger dålig karma. Den som har skaffat sig god karma återföds i ett högre kast. Den som har dålig karma återföds i ett lägre kast. Hur påverkar det synen på människan?

Hinduism Hinduismen kan skilja sig mycket i olika delar av landet. Gemensamt är att alla tror på reinkarnation – återfödelse. Allt liv hör samman: människor, djur och växter är släkt. Därför ska allt liv behandlas med respekt, t.ex. inte äta kött.

Hinduism

Hinduism Läsa 461-462 Människan har en evig själ – den kallas atma. När människan dör vandrar själen över till en annan kropp som just föds. Själavandringen kallas för reinkarnation. Det finns även världssjäl – Brahman (gud). Brahman är en andlig kraft som genomsyrar allt liv i universum

Hinduism Människan själ är en del av Brahman Atman (själen) kan inte förenas fullt ut med Brahman så länge den är fången i kroppen. Målet är därför att slippa reinkarneras (återfödas) Alla vill uppnå moksha - smälta samman med världssjälen och slippa återfödas. Moksha – betyder befrielse.

Vägar till moksha 1. Yoga Yoga är en särskild träningsteknik som är mycket gammal. Yoga har även blivit populärt här i västvärlden. En mästare på yoga behärskar sin kropp på ett fantastiskt sätt och är mycket stark och smidig. Det finns de som kan hålla andan i 10 minuter och det sägs att vissa kan få hjärtat att sluta slå. Den som har nått fulländning i sin träning kan under djup meditation då nå moksha – målet är nått. Jahre alt - Yogi Swami Yogananda präsentiert seine Beweglichkeit - YouTube

2. Försakelse och askes Handlar om att säga nej till all jordisk njutning. De lever mycket fattigt och enkelt. De vandrar runt till olika tempel och heliga platser. Där mediterar de och pratar med sadhus – heliga män. Vissa går mycket längre än så. De slutar tvätta sig och häller aska i håret. Andra plågar sig oerhört mycket.

3. Bhakti – känslans väg Kallas också för hängivenhetens väg. Dyrkar oftast guden Krishna som man verkligen älskar. Upprepar Krishnas namn och sjunger lovsånger till honom mest hela dagen.

4. Vishetens väg Här är det kunskap som gäller. De som följer vishetens väg menar att det är bristen på kunskap som gör att vi återföds. Den som har rätt kunskap slipper återfödas. Detta är en mycket svår väg som endast kan nås av några få lärda. De studerar heliga skrifter mest hela dagen.

Vem är hindu? Vissa säger att hinduismen inte är en religion utan flera. Gemensamt är att man tror på själavandring. Dessutom finns det vissa gemensamma regler.

Gemensamma regler Inte äta kött Inte dricka alkohol Inte ljuga Inte stjäla Inte skada eller döda något levande väsen.