Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor Vad är det vi ska säga om bra matvanor och hur ska vi få till det? Sjuksköterskedagarna 20 november 2014 Åsa Brugård Konde Livsmedelsverket Sofia Trygg Lycke Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Kostråd från Livsmedelsverket syftar till hälsosamma matvanor under hela livet generella råd som passar för de allra flesta riktar sig till friska personer, sjukdom kan kräva kostbehandling och individuellt anpassade råd 2011-10-20
Individ och befolkning Bra mat för de allra flesta Vid sjukdomar behövs individuell bedömning Finns marginal – alla behöver inte äta likadant
Från vetenskap till verklighet Vad ska vi äta? Närings- rekommendationer Råd och information Bra färdiga måltider Förenkla livsmedelsval Näringsämnen Kostmönster
Öka, minska, byt ut Från Nordiska Näringsrekommendationer 2012 Men vad är lagom? Från Nordiska Näringsrekommendationer 2012
Matmönster som baseras på Gröna grönsaker, kål, lök och rotfrukter Bönor och ärter Frukt och bär Nötter och fullkorn Fisk och skaldjur Vegetabilisk olja Magra mejerivaror minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt och vissa former av cancer Wirfält et al. Food and Nutrition Research 2013, 57;20523
Mat med stor andel vegetabilier, fullkorn och fisk ger mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer fett och kolhydrater av bra kvalitet
Rådet är att äta 500 g frukt och grönsaker per dag 500 g frukt och grönsaker per dag minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar, övervikt och cancer Tre frukter och två rejäla nävar grönsaker blir ca 500g Källa: Livsmedelsverket
Till grönsaker hör till exempel kål, tomater, broccoli, paprika bladgrönsaker, som mangold och spenat baljväxter som ärtor, bönor och linser rotfrukter som morot, rödbetor och kålrotlök lök
Bönor, linser och ärtor bidrar med proteiner, fibrer och mineraler
Nyckelhålet finns för att det ska vara lättare att hitta hälsosam mat Både färska och frysta grönsaker och frukter får märkas med Nyckelhålet
genomsnittligt intag gram/dag Inte ens hälften av männen i Sverige äter frukt och grönsaker varje dag - unga äter minst genomsnittligt intag gram/dag Källa: Livsmedelsverket. Resultat från Riksmaten vuxna 2010-11, en nationell matvaneundersökning
Vad innehåller fisk? Fisk innehåller mycket D-vitamin, jod och selen, ämnen som många får för lite av Den feta fisken innehåller viktiga omega-3-fetter Rådet är att äta fisk och skaldjur 2-3 ggr i veckan
Vilken fisk är bra? Variera sorterna – all sorts fisk får märkas med Nyckelhålet Men begränsa fet fisk som strömming/sill och vildfångad lax från Östersjön/Bottenhavet, Vänern och Vättern (höga halter av miljögifter) ■ Barn: högst 2-3 gånger/år ■ Kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande: högst 2-3 gånger/år ■ Övriga vuxna :högst 1 gång/vecka www.nyttigfisk.se
Endast tre av tio äter fisk och skaldjur minst två gånger i veckan - unga äter minst gram/dag Källa: Livsmedelsverket . Riksmaten vuxna 2010-11
Varför är det bra med fullkorn ? Innehåller fibrer vitaminer, till exempel folat och vitamin E mineraler, till exempel magnesium och kalium Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar , diabetes och övervikt
Rådet är att i första hand välja fullkorn när man äter bröd, flingor, gryn, pasta, ris Två exempel på vad som är lagom för en dag: 1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta eller 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornsbulgur Källa: Livsmedelsverket
Hur kan man hitta bra bröd och musli? Bröd, flingor, gryn, pasta, nudlar, mjöl mm med mycket fullkorn och mindre av salt och socker får märkas med Nyckelhålet Källa: Livsmedelsverket
Nio av tio äter för lite fullkorn - unga äter minst gram/dag Rekommendation: Män: 90 gram Kvinnor: 70 gram Källa: Livsmedelsverket . Riksmaten vuxna 2010-11
Vilket fett är bra? Fleromättade fetter är viktiga för hälsan påverkar bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret kan inte bildas i kroppen utan vi måste få dem från maten. Att byta ut en del av de livsmedel som innehåller mättat fett och istället äta mer av livsmedel som innehåller omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar
Var finns fleromättat fett? Fleromättat fett finns i olja och i matfett där det ingår olja Men också i nötter fet fisk avokado
Hur kan man hitta bra fetter? Flytande margarin, olja och bredbara fetter som har hälsosam blandning av fettsyror och mindre mängd salt får märkas med Nyckelhålet
Åtta av tio svenskar äter mer mättat fett än rekommenderat Energi % Källa: Livsmedelsverket : Riksmaten vuxna 2010-11
Mejerivaror bidrar med många viktiga näringsämnen men det är också den livsmedelsgrupp som bidrar med mest mättat fett Magra alternativ innehåller lika mycket näringsämnen och mindre mättat fett
Hur kan man hitta bra mejerivaror? Mjölk, fil, yoghurt och ost med mindre fett och mindre socker får märkas med Nyckelhålet, Fil och yoghurt får inte innehålla sötningsmedel Titta efter Nyckelhålet!
Kött från nöt, gris, lamm och vilt samt charkprodukter Ät inte mer än 500 gram kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt i veckan (motsvarar 600-750 gram rått kött). En del av köttet kan ersättas med mindre mängder chark. Välj Nyckelhålsmärkt Välj med omsorg om miljö och djurhälsa Ersätt kött och chark med bönor, ärter, linser
Andra viktiga råd Mindre godis, glass, bakverk och läsk Mindre salt Mer fysisk aktivitet
Nyckelhålsmärkt - enklare att välja hälsosamt mindre och/eller nyttigare fett mer fibrer/fullkorn mindre socker mindre salt
82 procent tycker det är bra att Nyckelhålet finns Majoriteten förknippar Nyckelhålet med hälsosam mat En stor majoritet tycker att det är bra att Nyckelhålet finns Merparten skulle köpa fler Nyckelhåls-märkta produkter om utbudet ökade Sifo har på Livsmedelsverkets uppdrag undersökt konsumenternas syn på Nyckelhålet – attityd och kunskap om vad Nyckelhålet står för, hur man tänker när man köper mat och i vilken grad man vill välja Nyckelhålet när det gäller olika typer av livsmedel. Undersökningen är ett underlag för vår satsning på att relansera Nyckelhålet i samband med 25-årsjubileet i höst! Den är också en nollmätning, tanken är utvärdera kommunikationsaktiviteterna med en uppföljande undersökning. Sifo 2014
Hitta till www.livsmedelsverket.se
Särskilda sidor för hälso- och sjukvård
Beställ eller skriv ut
Naturligt förhållande till mat Det behöver inte vara så krångligt att äta bra Även små förändringar är bra för hälsan
Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014 Samtalet om matvanor Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Vi vet att det är mycket som vi inte vet om varandra Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014 Kommunikation 20 % ord 30 % uttal 50 % känslor Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Motivational Interviewing William R Motivational Interviewing William R. Miller & Stephen Rollnick Samtal som handlar om förändring Definition MI är en på samarbete grundande samtalsstil som används för att stärka en persons egen motivation och åtagande till förändring. Konfrontativt Försvarar sig Ingen ändring beteende Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014 Bild av Christina Näsholm
Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014 Aktivt lyssnade Bekräfta Öppna frågor Reflektioner Sammanfattningar Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Bekräftelse – mycket mer än beröm Bygger och stärker en positiv självbild Bidrar till ökad självrespekt Gör att personen vågar ”se” skillnaden mellan hur det är och hur man önskar att det var Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Uppgift: Hejda ”att ge alla råd du har och rättningsreflexen”! Övertyga Övertala Korrigera Kan leda till försvar och argumentation mot en förändring För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera - Sören Kirkegaard Att våga ta det lugnt och hjälpa personen att själv hitta sina argument för förändring. Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
När jag hör mig själv prata, är det inte säkert att jag håller med mig Att få prata om sig själv i en accepterande miljö, är motivationsförhöjande När jag hör mig själv prata, är det inte säkert att jag håller med mig Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Ointresserad eller omedveten Uppgift: Så ett frö… Ge neutral information Prata om: Vad är bra nu? Vad är mindre bra nu? Vad kan hända om du .. Hur skulle du helst vilja att det var? Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Intresserad - överväger Uppgift: Förstärka förändringstal Öka diskrepans Prata om: Vinster med förändring Vad som är mindre bra med nuläget. Hur skulle du vilja att det var? Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014 Beslutar Uppgift: Förstärka beslutet Handlingsplan Prata om: Hur ska det gå till? När ska det ske? Vad behövs för att kunna vara med? Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Att ge information på ”MI vis” Be om lov och ge samtalet en rubrik Framkalla: vad vet personen om ämnet? Ge kort (max 1 minut) information på ett tydligt, neutralt och sakligt sätt, anpassat efter personens kunskap Framkalla: Fråga om personens tankar, tolkning och uppfattning av det du sagt Tillför kompletterande information (max 1 minut) osv.. Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Avsluta och utvärdera samtalet Vad var viktigast av det vi pratade om idag? Vad tänker du göra? Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Samtalen om att förändra matvanor blir mer effektiva om vi i vården: Visar och förmedlar empati- aktivt lyssnade Håller koll på vår ”rättningsreflex” Ber om lov före vi ger råd eller information Har kunskap om hälsosamma matvanor Sjuksköterskedagarna 19-20 november 2014
Tack för uppmärksamheten! Åsa och Sofia