Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: kokning (vissa) uttorkning kemikalier högt och lågt pH UV-ljus Överlever mjölkens pastörisering
Spor-cykeln
Bakteriernas tillväxtkurva
Exempel Start 1 bakterie (N0), som delar sig varje timme (g=1) i 24 timmar Tid Antal bakterier 0 1 1 2 2 4 3 8 4 16 5 32 6 64 7 128 8 256 9 512 10 1024 11 2048 . . 24 17 miljoner
10-log-skalan Log Värde 0 1 1 10 2 100 3 1000 4 10 000 5 100 000 6 1 miljon 7 10 miljoner
Faktorer som påverkar bakterietillväxt Näring Vattentillgång Temperatur Syretillgång/anaerobi pH Bakteriehämmande substanser (t.ex. antibiotika) Andra mikroorganismers aktivitet, t.ex. bakteriociner
Klostridier Finns i jord Vissa arter i tarmen hos djur stor artvariation Vissa arter i tarmen hos djur ex. Cl. perfringens Kan finnas i ensilage Sackarolytiska klostridier ex. Cl. tyrobutyricum Proteolytiska klostridier ex. Cl. sporogenes Kan tillväxa i ost Clostridium tyrobutyricum dominerar helt
Smörsyrajäst ost Mjölksyrabakterier: Laktos mjölksyra (laktat) + lågt pH Klostridier: Mjölksyra smörsyra + koldioxid + vätgas
Metoder på mejeriet att förhindra clostridier Ta bort sporerna före ystning Enkelbaktofug 98% avskiljning (klarar 500/l) Dubbelbaktofugering 99,5% (klarar 2000/l) Mikrofiltrering (bactocatch) 99,9% avskiljning (klarar 10.000/l) Förhindra att sporerna gror i osten Tillsats av salpeter (kalimnitrat) max 15 g/100 kg mjölk
Flertalet ysterier tillverkar ost utan nitrat Holländsk Gouda-ost g nitrat/100 l ystmjölk Hindrar jäsning vid sporhalt/l 5-10 1 100 2,5 250-1.000 5 5-10.000 7,5 15 10-20.000
Samband sporhalt i ystmjölk och lukt- och smakpoäng för ost Med nitrat i ystmjölken
Kontaminationskällor för sporer
Klostridiesporer i foder
Sporer i foder ökar gödselhalten
Överföring av sporer till mjölk Bidrag från luft
Sporer i luft Bidrag från luft vid mjölkning är försumbart vid ensilage-problem
Hur många sporer hamnar i mjölken?
Samband mellan sporer i gödsel och mjölk på en gård
Effekt av stallhygien på sporhalt i mjölk
Samband med sporer i mjölk Sporhalt i ensilage och mjölk r=0,29 Mycket svagt samband och stor variation Sporhalt i gödsel och mjölk R= 0,82 Starkt samband och relativt liten variation
Avtorkningsförsök
Faktorer som påverkar rengöringen Strukturen på avtorkningsmaterialet grövre textur bättre än tunn textil oftast bättre än papper Avtorkningstiden effekten ökar med tid Torra spenar före mjölkning eftertorkning med torrt papper Tvål ej nödvändigt mekanisk effekt räcker
Felsökning Mycket låg sporhalt - aldrig avdrag Mycket hög sporhalt - alltid avdrag Medelhög sporhalt – avdrag ibland och proportionellt mot genomsnittlig sporhalt Vid avdrag: Ta kontakt och bedöm avtorkningsrutiner och ensilagekvalitet Om OK invänta nästa analys OK, förklara systemets svagheter Om ej OK förklara att det finns sporer och felsök Föreslå att göra en gödselanalys Bedöm framkomlighet med avtorkning Om log 4-5 rekommendera bästa möjliga avtorkningsmetod Om hög (log 6 eller mera) rekommendera foderbyte om möjligt Förklara att ensilaget är orsaken och att kraven har skärpts Gå igenom ensileringsrutiner och planera hur göra nästa säsong Var noga med att själv förstå och kunna förklara de olika metodernas svagheter, d.v.s. att det finns felkällor både vad gäller analysnoggrannhet och provtagning
Klostridier/ smörsyrabakterier/ ”vintersporer” Finns i jord och förna Kan finnas i ensilage och gödsel Lever på socker och protein från grödan Bakterierna växer anaerobt, tål inte syre Föredrar värme och hög vattenhalt Hämmas av lågt pH och hög ts-halt Gynnas när andra mikroorganismer växer