Fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Advertisements

Samhällsekonomi.
1. Varför finns det pengar?
En vinnande strategi för sparande Günther Mårder, vd Aktiespararna Kongresshelgen 2012, Uppsala
Kapitel 13, Likviditet.
1 SIP-Optionen. 2 •Ett placeringsprogram som riktar sig till dig och ditt företag. •Företaget placerar. Du får avkastningen privat. •SIP-Optionen gör.
Om Aktieinvest Om Aktieinvest
Privatekonomi och aktiesparande Spara – smart eller tråkigt?
Orange ångest eller rik pensionär?
Aktier och aktiesparande
Så här blir man rik som pensionär
AKTIEBOKEN © FREEBOOK HUVUDFINANSIÄR AKTIEBOKEN 2009/2010.
Information om fonden fondbolaget och förvaltaren Fondspararprofil Målsättning och Placeringsinriktning Fondens riskprofil Historisk avkastning Skatteregler.
Privatekonomi och aktiesparande Spara – smart eller tråkigt?
Tryggare ekonomi på äldre dar
Fondguide Premiepension Avkastningstal, allokering och portföljinnehav
Senior-Ekonomi Välkommen till Skatteverkets del av Senior-Ekonomi. Avsnittet är tänkt att hållas på ca 55 minuter. Vi går igenom hur pension och lön beskattas.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Tillgångar på äldre dar. Så sparar vi idag TILLGÅNGAR PÅ ÄLDRE DAR 3,5% Bankkonto Blandfonder Aktier Sverigefonder Globalfonder Räntefonder.
Du slipper deklarera enskilda transaktioner Du slipper den 30% kapitalbeskattningen, betalar istället en schablonskatt på värdet! Ingen inlåsning av kapitalet.
Att tänka på vid val av fondtyp
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Välkomna till : Tryggare ekonomi på äldre dar. Vad är…… Ingen försäljning – Bara fakta
Få ut mer av ditt sparande
Lannebo Fonder 10 år Värdet av kronor investerat *startdatum
Aktiespararnas Premiepensionsråd
Att spara i en aktiesparklubb – ett roligt och i längden
Trygga din ekonomiska framtid
Välkommen till Olle Svensson Medlemsförmåner på Internet.
Spara smartare - få ut mer. Spara smartare - få ut mer Omvärlden har förändrats % 1% 1800.
Tryggare ekonomi på äldre dar
Privat pensionssparande
Knowledge at work Danske Invest. 2 Knowledge at work 2 Danske Invest Ett av Europas första fondbolag Dotterbolag till Danske Bank Ca 250 fonder 50 mdr.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Metoder för att räkna addition och subtraktion
Kombinera ditt Pensions- och Direktsparande via Placeringspaket och Toppcertifikat CRINAR Placeringspaket Sverige Select FB FLEX.
Lektion 5 – Äga aktier Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Informationsträff: Trygga din ekonomiska framtid
Informationsträff: Trygga din ekonomiska framtid
Investeringssparkonto & andra nyheter 2012
Ung Privatekonomi Lektion 7 – Spara i fonder.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. STUDIEBESÖK 1 Pensioner Studiebesök.
Fonder & fondbolag Swedbank Robur AB
Kombinera ditt Pensions- och Direktsparande via Placeringspaket och Toppcertifikat En investering – två värdepapper Placeringspaket GAP Aktieobligation.
Allmän pension.
Företag.
Aktier och aktiesparande
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Introduktion - Konsumentekonomi
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION 1 Pensioner.
Mer pengar för de som är 65+ Pengarna idag Våra växtval Spar-malen Få ut mer Barnbarnen.
Enkelt är effektivt! UA Investment Örebro
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Fonder och fondsparande. Privat fondsparande Fonder till tjänstepension Premiepension FONDER OCH FONDSPARANDE Nästan alla svenskar sparar i fonder.
Premie- pensionen. PREMIEPENSIONEN Syftet med premiepensionssystemet Tillgodogöra sig riskpremie genom att investera på kapitalmarknaderna. Ökad riskspridning.
Fonder och fondsparande
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Fonder och fondsparande
Bättre balans i ditt sparande Vi ska tala om sparpengar.
Pensioner.
Sveriges Aktiesparares Riksförbund grundades 1966
Allmän pension - fonder
Aktieinvest En nätmäklare som har funnits i över 50 år.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Fondsparande

Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012

Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel av fondens samlade tillgångar. FONDSPARANDE

Konsumentskyddet är omfattande FONDSPARANDE

Olika fondtyper FONDSPARANDE Blandfonder Globala aktiefonder Regionala aktiefonder Europafonder Länderfonder Indienfonder Branschfonder IT-fonder Långa räntefonder Obligationsfonder Korta räntefonder Penningmarknasfonder Räntepapper Bland Aktier Kort Generationsfonder Låg Hög Lång Risk/ Möjlig avkastning Spartid

Avkastning för olika fondtyper FONDSPARANDE Källa: Morningstar och SCB

Varför är fonder en bra sparform? FONDSPARANDE 1.Du kan enkelt få del i både svenska och utländska placeringar, även med en mindre summa. 2.Du får förvaltning och administration. 3.Riskspridning. 4.Stort utbud. Välj fonder som passar dig. 5.Passar bra för månadssparande.

Månadsparande FONDSPARANDE Pris Köp 1 Snittkurs: 100 kr Köp 2 Snittkurs: 90 kr Köp 3 Snittkurs: 80 kr Köp 4 Snittkurs: 80 kr Månadssparande är ett bra sätt att bygga upp en buffert. Dessutom sprids risken över tid, ibland köper du billigt och ibland dyrt. Den som har ett månadssparande vet att sparandet blir av!

Avgifter FONDSPARANDE Förvaltningsavgift Prestationsbaserad avgift Hur betalas avgiften? Insättnings- och uttagsavgifter

FONDSPARANDE Kom ihåg: Avgiften är alltid avdragen när avkastningen visas!

Att tänka på vid val av fond FONDSPARANDE Fondtyp

Hjälpmedel när du ska välja fond FONDSPARANDE Fond

När det är dags att göra uttag! FONDSPARANDE Hur gör jag – vart vänder jag mig? Kontakta fondbolaget, banken eller fondtorget där dina fondandelar finns. Fonder kan säljas när som helst. Vad ska jag tänka på i samband med uttag? Sprid risken i tid, exempelvis genom månadsvisa uttag. Eventuell skatteeffekt vid försäljning.

Skatt på din vinst betalas i efterhand FONDSPARANDE Har dina fonder stigit i värde beskattas vinsten. För sparande direkt i fonder beskattas vinsten med 30 % vid försäljning (kapitalvinstskatt). * Skatten betalas dock i samband med deklarationen året efter försäljningen. Tänk därför på att avsätta en del av vinsten till detta. * Om sparandet sker i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto betalas ingen kapitalvinstskatt.

Skatt på vinst – ett exempel FONDSPARANDE Insatt kapital: kronor Värde vid försäljning: kronor (Vinst/värdeökning = kronor) Skatt = * 30 % = kronor Skatten blir alltså i detta exempel kronor som ska betalas i samband med deklarationen året efter försäljningen.

Fondfakta FONDSPARANDE

FONDSPARANDE