Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges Aktiesparares Riksförbund grundades 1966

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges Aktiesparares Riksförbund grundades 1966"— Presentationens avskrift:

1

2 Sveriges Aktiesparares Riksförbund grundades 1966
Är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande i marknadsnoterade aktier, aktiefonder och andra aktierelaterade värdepapper. Förbundets uppgift är att för medlemmarna skapa bästa möjliga förutsättningar för aktiesparande.

3 Vi är världens största aktiespararorganisation med ca 68 000 medlemmar
Vi ger oberoende och relevant information om börsen, aktier och fonder Vi är en stark och orädd röst på fler än 500 bolagsstämmor varje år Vi har över 900 evenemang årligen

4 Vi bedriver verksamhet inom flera områden.
Vi bevakar bolagsstämmor, bedriver lobbyverksamhet, är drivande i frågor på börs- och värdepappersmarknaden, medverkar i statliga utredningar och referensgrupper samt ingår i olika internationella nätverk och organisationer. Vi ger ut tidningen Aktiespararen. Nordens största Aktie- och Fondmagasin.

5 Som medlem erbjuds du aktiejuridisk rådgivning
Tillgång till kurser i aktiekunskap Medlemsskap i en lokalavdelning Möjlighet att delta i olika evenemang Lokalavdelning Östersund arrangerar ca 9 olika aktieträffar varje år. Arrangerar utbildningar i aktiekunskap, inspirationsföreläsningar m.m.

6 Bli medlem 595 kr per år Tidningen Aktiespararen Aktiejuridisk rådgivning Aktiespararnas deklarationsspecial Utbildningar Rabatter på tidningar Förmånliga försäkringar Förmånliga priser på hotellövernattningar m.m.

7 Aktiespararna Fri tillgång till analysprogrammet Hitta Kursvinnare Bas i 90 dagar Generös drivmedelsrabatt på Preem öre /liter i rabatt. 40 öre rabatt per liter på diesel och 35 öre rabatt per liter på bensin

8 AKTIEINVEST Aktieinvest grundades 1965 genom en idé från USA som innebar att Aktiesparare erbjuds att köpa enskilda aktier för mindre belopp Utdelningslikviden som aktieägaren erhåller återinvesteras automatiskt i det utdelande bolagets aktier. Aktieinvest har varit i Aktiespararnas ägo sedan 1989 och är ett helägt dotterbolag till Aktiespararnas Serviceaktiebolag, vilket i sin tur är helägt av Sveriges Aktiesparares Riksförbund

9 AKTIEINVEST Aktieinvest erbjuder handel i både enskilda aktier, fonder, färdiga portföljer och färdiga boxar. Det är möjligt att spara i enskilda aktier med både större och mindre belopp (AndelsOrder och BörsOrder) Endast hos Aktieinvest är det möjligt att månadsspara i enskilda aktier

10 AKTIEINVEST Aktier kan handlas för belopp, det kallas AndelsOrder, eller så handlas aktier precis som hos banken, dvs. i antal det kallas BörsOrder. AndelsOrder- riskspridning i aktier från 100 kr månadssparande BörsOrder vanlig aktiehandel.

11 AKTIEINVEST Möjligheter i sparandet!
 Spara i aktieandelar från 100 kr  Hela aktier för större belopp  Spara i ett brett utbud av fonder  Förenkla sparandet med färdiga aktie- -fondportföljer och sparboxar Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller vanlig depå

12 AKTIEINVEST Enkelt sparande med ett investeringssparkonto
Du spar både tid och pengar Investeringssparkontot lanserades i årsskiftet 2011/2012 Att spara i aktier och fonder på ett Investeringssparkonto är som att köpa och sälja aktier precis som på en vanlig depå. Skillnanden är dock stor Skattemässigt. Ingen skatt på dina utdelningar, ingen skatt vid försäljningar, enkelt att deklarera (du slipper), statliga investerarskyddet gäller, möjlighet att rösta på bolagsstämmer.

13 AKTIEINVEST Du betalar en låg avgift som banken räknar ut grundad på statslåneräntan. Enkelt uttryck kan man säga att om du har satt in kr på ditt investeringssparkonto så betalar du en avgift på 219 kr. Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalunderlaget (dina insättningar + värdeökningar beräknat vid ingången av varje kvartal/4) multipliceras med 1,40 procent (statslåneräntan vid utgången av november året innan ökad med 0,75 procentenheter).

14 Investeringssparkonto
Skatta inte bort folkets sparande

15 Ändring i Investeringssparkonto
Investeringssparkonton, ISK, infördes 2012 för att göra det lättare att spara i aktier och fonder Oavsett förlust eller vinst schablonbeskattas innehavet utifrån statslåneräntan Skatten beräknas genom att kapitalet multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procentenheter, Schablonintäkten (det genomsnittliga kapitalet på kontot multiplicerat med statslåneräntan med ett tillägg på 1 procent) beskattas med 30 % Regeringen och vänsterpartiet vill nu att kapitalet ska multipliceras med statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså en höjning med 0,25 procentenheter.

16 Investeringssparkonto
Den som sparar ska betala mer i skatt, som om sparande är lika dåligt som miljöutsläpp, alkohol och tobak. Vi menar att sparande ska uppmuntras och inte bestraffas. Vi behöver spara mer-inte mindre. Skatten på ISK-konton har redan höjts en gång-det räcker! Med förslaget kommer den som sparar 400 kr i månaden under sin yrkesverksamma tid att betala ungefär en månadslön extra i skatt. ISK-skatten betalas även om den som sparar tvingas sälja sina fonder eller aktier med förlust. Därför bör skatten vara låg. Ungdomar behöver ta ansvar över sin framtida pension genom sparande. Då krävs enkelhet och inte högre skatt.

17 Investeringssparkonto
Enligt Aktiespararna sänder detta fullkomligt fel signaler till alla vi svenskar som behöver spara mer. Du får skatterabatt om du tar SMS-lån. Du får högre skatt om du tar ansvar för din framtida pension Aktiespararna gick ut med; Hjälp till att stoppa ISK-smällen Underteckna protestlistan gå in på aktiespararna.se eller gör din röst hörd under hashtaggen #sparaärbra

18 Investeringssparkonto
Höjd skatt på investeringssparkonto från och med den 1 januari 2018 Schablonintäkten ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med en procentenhet (tidigare 0,75 procentenheter). De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2018 och används första gången i deklarationen 2019.

19 Inga problem med Nordea och ISK
Nordea blir finsk bank, . Hur blir det med mina utdelningar från Nordea. Ska jag sälja mina Nordea aktier? Utdelning från Nordea kommer i fortsättningen att ”drabbas” av finsk källskatt på 15 %. Nordeaktien passar bra att ha på investeringssparkonto eftersom direktavkastingen är hög, vilket är bra då investeringssparkonton ”bara” beskattas med skatt på en förhållandevis låg framräknad schablonintäkt.

20 Investeringssparkonto
Utdelningen från Nordea kommer i fortsättningen att ”drabbas” av finsk källskatt på 15 %. Skulle Nordea blivit finskt redan i år hade din aktieutdelning på 6,16 kr per aktier minskat till 5,24 kr. Om du betalar utländsk skatt på dina utdelningar och skatten finns redovisad på en kontrolluppgift beräknar skatteverket automatiskt hur mycket avräkning för utländska skatt du kan få från den svenska staten

21


Ladda ner ppt "Sveriges Aktiesparares Riksförbund grundades 1966"

Liknande presentationer


Google-annonser