Avtalsrätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

ATT VARA KONSUMENT INTRODUKOTION AV KAPITLET
ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Äventyr i sjumilaskogen
Som •Han körde på Slottsgatan som har en hastighets-begränsning på 50 km/h. •En kvinnlig bilförare körde på en man, som är i 20 års ålder. •Kvinnan, som.
Sagan om Piffy.
Semester eller semesterpaket?
VÅRA RÄTTIGHETER SOM KONSUMENTER
PRIVATJURIDIK Köp och andra avtal (kapitel 8, sid )
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Daniel i lejongropen.
Barnanpassad utredning
Ny frikostighet Filipperbrevet. Paulus tar emot – och ger…  Tar emot Jesu tilltal  Ser klart  Får förlåtelse  Får förtroende.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
Avtalslagen.
Pronomen.
Prissättning Ta hänsyn till: kostnaderna konkurrenternas priser
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
En kort lektion i hur du inte blir blåst
LAGAR OCH REGLER.
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto Kvittot kan vara bra att ha om du vill: - Kontrollera så.
Lagar och Regler Kap. 5.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
NU har vi kommit fram till de revolutioner på 1700-talet som detta arbetsområde i huvudsak handlar om. Den amerikanska och den franska revolutionen. Bägge.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Konferens och evenemang
Arbetsområden Direktrådgivning Förebyggande arbete mot skolor, butiker, föreningar med mera Marknadskontroller, i egen regi eller på uppdrag av Konsumentverket.
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET. VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
De tävlande börjar med att skriva in sina namn i resultattabellen. PerUllaIngaEgon Per börjar slå med två sexsidiga tärningar. Han får 5 och 2. Gränsvärdet.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Bodelning och arv i kärnfamiljen
Att tänka på vid val av fondtyp
Arbetslös.
Trygghet – så funkar det!. Vårt skyddsnät Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Inköpsrutiner.
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Vart tar pengarna vägen?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Avslutning
VART TAR PENGARNA VÄGEN?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Översikt  Sista lektionen (10)  Vad lärde vi oss sist?  Profetens rättigheter över hans nation (ummah) 8 punkter.
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Värderingsövning/ fyra hörn
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Avtalsrätt I och II.
Att vara konsument INTRODUKOTION AV KAPITLET
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Introduktion - Konsumentekonomi
Avtalsrätt.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Tjänstepension från din statliga anställning – enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.
Konsumenträtt Kap. 8.
Familjens juridik. FAMILJENS JURIDIK Gift, sambo eller särbo? Gift – ett helt paket av regler; giftorätt, underhållsskyldighet, ofta arvsrätt. Sambo –
Att vara konsument En butik får höja priset hur mycket de vill. Sant falskteller?
Avtalsrätt I Germaine Hillerström.
Lagarna inom handel Kap. 13.
Presentationens avskrift:

Avtalsrätt

Avtalslagen handlar om hur avtal uppkommer, och om de är giltiga eller ogiltiga. Avtalslagen säger inget om vad som händer om det exempelvis är fel på en köpt vara – det regleras i köplagen. Avtalslagen slår fast grundläggande principer som ofta återkommer i andra rättsområden.

Huvudregel: Anbud - Accept

Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57 Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57.000 kr. Anbudet anges vara bindande i 10 dagar. Efter 3 dagar får Agnes svar av Bertil: ”Ja tack, jag köper gärna bilen för 50.000 kr.” Agnes säljer istället bilen på sjunde dagen till en annan person för 60.000 kr. Bertil yrkar nu i domstol att få ut bilen för 57.000 kr, enligt det ursprungliga anbudet. Bedöm tvisten!

I en dagstidning gick att läsa om Thomas som köpt ett bubbelbadkar hos Bauhaus i Länna för 6 912 kronor mot ordinarie pris 36 612 kronor, eftersom det var ett utställningsexemplar. Säljaren lovade att hålla badkaret för kundens räkning tills kontanter skaffats fram. Men när Thomas kom tillbaka till butiken var karet redan sålt till en annan kund. Bauhaus erbjöd ett likvärdigt exemplar till inköpspriset 20 000 kr. Thomas vägrade dock att betala mer än de överenskomna 6 912 kronorna. Gör en rättslig bedömning av konflikten!

Åke är en framsynt man som planerar för sin familjs framtid, och beslutar sig för att skriva ett testamente. Han går till en juristbyrå som hjälper honom att skriva ett testamente, där det står att allt han äger skall tillfalla hans två barnbarn Hans och Greta, förutom sommarstugan som hans kusinbarn Sofia skall få. Testamentet författas i två kopior, varav Åke tar den ena och byrån behåller den andra. Bägge kopiorna är undertecknade av Åke och av två jurister på byrån. Några månader senare är Åke och Sofia ute och åker skridskor på isen, och Åke ramlar i en vak. Övertygad om att han inte kommer att överleva ropar han ut sin ”sista vilja”: Ge alla mina pengar till Livräddningssällskapet! Sofia filmar detta utrop med sin mobiltelefon, varefter hon slänger ett rep till Åke och drar upp honom. När Åke kommit hem och tinat upp bestämmer han sig för att Sofia nu är hans favoritsläkting. Han kallar till sig Sofia, Hans och Greta, och i deras närvara river han sönder det testamente han skrev på juristbyrån. Istället skriver han ett nytt testamente där Sofia skall få allt han äger, utom sommarstugan som Hans och Greta nu får dela på. Han ber därefter Hans och Greta att skriva under testamentet som vittnen, ”så att alla inblandade skall vara införstådda med hur det ligger till”. Hans och Greta skriver lydigt under. Sex månader senare dör Åke. Sofia, Hans och Greta börjar genast bråka om arvet. Din uppgift är nu att bedöma frågan om testamente – finns det något giltigt sådant, och vad säger det i så fall?