Celler, organ och organsystem

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Vad är liv?.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Transkriptionen Niklas Dahrén.
Din kropp består av miljarder celler!
Cellen.
”LITET RUM” ”BYGGSTENAR” ”FABRIKER”
Bakterier , celler och andra små saker
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Cellen.
Cellen.
Genetik II
Cellen och levande ting
Cellen och dess delar.
Livets former Djur.
Hej! Välkomna till NO!.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Kolhydrater.
Genetik Intro.
-läran om det biologiska arvet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Allmänt Bakterier är en grupp encelliga mikroorganismer. De finns överallt omkring oss, på huden (i normalfloran), i luften, i livsmedel osv. Efter sitt.
Cellen.
Mikrobiologi.
CELLEN.
VAD ÄR EN CELL?.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.
Vad är vad? Cellkärna, gener, kromosomer, DNA, arvsanlag…
Människan som organism
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
RÖRELSESYSTEMET.
Genetik Intro.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
Cellen och dess beståndsdelar
LIV Består av celler. Rörelse, vrider sig efter solen eller förflyttar sig. Använder sig av energi i olika former. Gasutbyte, tar in en gas och släpper.
Vad ska du äta och varför ?
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN Micke Sundström ©
MATSPJÄLKNINGEN.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Blodomloppet.
Cellen.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
MÄNNISKOKROPPEN.
Cellen.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Cellens organeller och funktion Minas Al-Baghdadi, Doktorand Institutionen för neurovetenskap Avdelningen för medicinsk.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
- En livsnödvändig funktion
Genetik 9C.
Proteiner 10.3.
Allt ärftligt material i en cell kallas för genom.
Människokroppen - celler i samarbete
En cell är den minsta levande enheten.
Presentationens avskrift:

Celler, organ och organsystem

Jämförelse av två celler Växtcell Djurcell

Växtcell Växtceller har samma typer av organeller som djurcellen, men de har också en stor vakuol (vätskefyllt hålrum), som spänner ut cellen. Dessutom har gröna växter kloroplaster (klorofyllkorn), som gör att växten kan fotosyntetisera.

Djurcell Cellmembran Golgiapparat Mitokondrie Cellkärna Ribosomer Lysosom Endoplasmatiskt nätverk (ER) Cytoplasma

Cellens organeller - Cellkärnan I cellkärnan finns de DNA-molekyler som innehåller vår arvsmassa. Cellkärnan styr cellens funktioner och bestämmer vilka proteiner som ska tillverkas. När cellen ska dela sig rullar DNA-trådarna ihop sig till kromosomer.

Cellens Organeller - Mitokondrierna Mitokondrierna är cellens energiverk. Där sker cellandningen och kolhydrater, fetter och proteiner bryts ner för att energi ska kunna bildas. Celler med hög energiförbrukning (t ex muskelceller och leverceller) kan ha flera hundra mitokondrier.

Cellens Organeller - Lysosomer Lysosomerna städar cellen och tar hand om cellens avfall.

Cellens Organeller - Ribosomer I ribosomerna sätts olika proteiner ihop med recept från DNA. Byggstenarna som används till proteinerna är aminosyror som vi får i oss från maten. Ribosomerna sitter dels på ER (Endoplasmatiskt Retikulum), dels fritt i cytoplasman.

Cellens Organeller - Endoplasmatiska nätverket och Golgiapparaten Det endoplasmatiska nätverket är ett transportsystem av platta rör och blåsor. Det som transporteras är proteinerna som bildas. Dessa sorteras, paketeras och får en ”märkning” i Golgi-apparaten, för att sedan skickas ut ur cellen till rätt plats i kroppen.

Cellens Organeller - Cytoplasman Cytoplasman är den geléaktiga vätskan som omger cellens organeller. I den finns vatten, salter, näringsämnen och olika sorters proteiner.

Cellens Organeller - Cellmembranet Cellmembranet är cellens ”skal”. Cellmembranet fungerar som ett skydd och hindrar vattenlösliga ämnen från att föras ut ur cellen. I cellmembranet finns speciella kanaler som kan föra in ämnen som cellen behöver, eller ut ämnen som ska bort från cellen.

Vävnader och organ Celler som liknar varandra och som har samma uppgift, bildar tillsammans en vävnad. Olika typer av vävnad bygger tillsamans upp organ. Hjärtat är t ex uppbyggt av bl a muskelvävnad och nervvävnad.

Organsystem Organ som arbetar tillsammans, kallas för ett organsystem. Tre exempel på det är matspjälkningssystemet, nervsystemet och immunförsvaret.