Människokroppen Matspjälkningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Människokroppen Matspjälkningen.
Advertisements

Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Matspjälkningsprocessen
METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
Cellen.
Vad är liv?.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Människokroppen Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Hjärtat och blodomloppet
Cellen och dess delar.

Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Blodomloppet och blodet
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
ANDNING Sid
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Vad ska du äta och varför ?
Näringsämnen.
Kvävets kretslopp.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Blodet Blodtransport.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Livsmedelskemi.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Naturlandskap blir kulturlandskap
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Människokroppen Matspjälkningen

Matspjälkningskanalen i korthet Munhåla + Matstrupe + Mag–tarmkanal = Matspjälkningskananlen Matspjälkningen sker huvudsakligen med hjälp av enzymer (kemiskt) Födan sönderdelas också genom tuggningen och knådning i magtarmkanalen (mekaniskt)

Matens väg I munnen mals maten av tänderna Maten blandas med saliv/enzymet amylas Tungan trycker upp maten mot gommen och utlöser en sväljreflex

Ner mot magsäcken Sväljreflexen utlöses Struplocket täpper för luftstrupen och matstrupen öppnas Söndermald mat kramas ner mot magsäcken (peristaltik) Ner till övre magmunnen

Magsäcken Övre magmunnen (ringmuskel) släpper in små portioner. Magsäcken knådar innehållet. Magsaft = saltsyra + enzymet pepsin Här startar spjälkningen av proteiner. Nedre magmunnen (ringmuskel) pytsar ut magsäcksinnehållet i tolvfingertarmen.

Tolvfingertarmen Lika lång som 12 fingrar i bredd eller ca 25 cm Bukspottet innehåller pH- höjande ämnen Bukspott spjälkar proteiner till aminosyror Bukspott och galla finfördelar fetter till mindre fettpartiklar Bukspott spjälkar kolhydrater till enklare sockerarter Tarminnehållet skickas vidare in i tunntarmen

Tunntarmen Nedbrytningen av näringsämnena slutförs i tunntarmen – de sönderdelas till sina minsta beståndsdelar. Skickar ut alla små beståndsdelar i blodet. Blodet för beståndsdelarna till levern via portådern där de sen antingen lagras eller portioneras de ut till alla kroppens celler.

Levern All näring följer blodet genom levern. Kroppens största körtel. Väger ca 1,3 kg. Ett renhållningsorgan som renar blodet från gifter. ”Näringschef” som bestämmer hur näringen ska fördelas och lagras.

Tillbaka till tarmarnas värld Tolvfingertarm Tomtarm Krumtarm

Tjocktarmen Börjar med blindtarmen och det maskformiga bihanget Appendix. Suger upp det mesta av vattnet och vattenlösliga vitaminer. I nedre delen av tarmen bor kolibakterierna. Ja! Texten är spegelvänd, men det är bilden du första hand ska titta på…..;)

Kolibakterier Människans avföring består till ungefär hälften av kolibakterier. Kolibakterierna är livsviktiga inne i tarmen…. ….men farliga utanför tarmen. Bakterierna bearbetar fibrerna använder dem som näring till bakterierna själva och till cellerna i tarmens innervägg.

Ändtarmen och anus Här samlas det som så småningom ska lämna kroppen via anus (ringmuskel).

Snipp, snapp, snut, så var resan slut!!!! Men…….

Kom ihåg Det är coolt att vara smart!!