Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Advertisements

När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Nulägesanalys genom frågor
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Vem bestämmer - du eller chefen?
Att träna Läsförståelse
Andragradsfunktioner & Andragradsekvationer
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
NP-fysik.
Matematik med föräldrar
Om att nå fram med sina budskap Susanna Uppling Gullers Grupp
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Vetenskaplig Metod.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Relationskompetens Förmågan att ”se” det enskilda barnet på dess
Mål och betygskriterier
Att skriva en artikel.
Planering.
Björn Thuresson CSC HPCViz/VIC Datorspelsdesign DH2650.
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Vill du lära dig kort division?
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
observation förutsägelser experiment förenklingar.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Föräldrar - Idrottsföräldrar.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Nya utvecklingssamtal
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
”Undervisningen är helt gratis ”
Askersunds kommun
Vi undersöker kraft och rörelse
Hovstaskolans styrdokument
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Nycklarna till framgångsrik stresshantering. Anmäld dig redan idag om du …: … känner att du provat allt och vill ha ”nycklar” som verkligen fungerar …
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Anställningsintervjun
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Samhällsvetenskapliga metoder
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik,
Naturvetenskaplig undersökning
om företaget där du gör din praktik!
Planering Tydliggöra Strukturera Kommunicera Utvärdera Bedömning Kartlägga Värdera Synliggöra Återkoppla Utvärdera.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Distansuppgift Klass 7 v ”Bilden av mig själv”
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Vad säger bilden oss egentligen!?
Betygskriterier Idrott & Hälsa
1No. 1 e-förvaltning – se verksamheten ur kundens perspektiv.
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Kommunikationsplan för ----
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Nationer, ideologier och folkmord genom
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
Presentationens avskrift:

Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss? Trommers prov Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?

Olika typer av mål Det finns två typer av mål i de nationella kursplanerna: Strävansmål. Dit siktar vi. De är ambitiösa. Sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna. Uppnåendemål. De motsvarar betyget G. De är måttstocken för vad eleven minst måste kunna.

Måste tolka Sedan finns det lokala mål. Det är dessa vi delar ut på papper i början av varje avsnitt. Här har vi förtydligat och förklarat vad de nationella målen innebär för oss i den praktiska verksamheten. De nationella målen är nämligen skrivna på ett fritt sätt. De måste tolkas för att bli användbara.

Varför labba Laborationerna inom livsmedelskemin syftar naturligtvis till att vi ska lära oss om livsmedel. Samtidigt ska vi även utveckla våra färdigheter i att laborera.

2 nationella mål Det finns två nationella kemimål som rör laborationer. De lyder så här: kunna genomföra experiment utifrån en hypotes och formulera resultatet, kunna genomföra mätningar, observationer och experiment samt ha insikt i hur de kan utformas,

Vi behöver faktiskt inte tänka så mycket på det första målet nu Vi behöver faktiskt inte tänka så mycket på det första målet nu. Hypotes och resultat känner ni redan till en del om. Men just nu ska vi koncentrera oss på det andra målet. kunna genomföra experiment utifrån en hypotes och formulera resultatet,

Målet är att ... kunna genomföra mätningar, observationer och experiment samt ha insikt i hur de kan utformas

Skriv det begripligt Om vi skriver om det genom att ta bort några bitar så får vi: Eleven ska kunna utforma och genomföra experiment. Eller ändå enklare: Eleven ska kunna planera och laborera.

Hur - inte vad Målen säger ingenting om vad vi ska göra. De handlar om hur vi ska jobba. På Johan Skytteskolan har vi bestämt att vi ska arbeta med Trommers prov och en hel del andra laborationer inom livsmedelskemin. Senare kommer det fler laborationer i nian. Så om målet verkar svårt att nå nu så gör det inte så mycket. Vi har gott om tid på oss Vi måste inte fixa det nu.

Antag att du planerar ditt experiment med Trommers prov Antag att du planerar ditt experiment med Trommers prov. Nedanstående tabell är vad du tänkt dig att göra eftersom du har som hypotes att stärkelsen behöver spjälkas för att ge en reaktion i Trommers.

Planerat experiment

Resultatet

Omplanera Under experimentets gång måste du alltså ta dig en funderare och planera in ytterligare ett prov eftersom resultatet ovan inte är entydigt. Prov nummer fem ger värdefull information men ett av de andra måste du undersöka mer.

Vad måste du göra för att du ska ha undersökt alla möjligheter?

Jo:

Slutsats Då har du visat att sackarosen är en sammansatt sockerart som måste spjälkas med saliv. Du visade detta genom att planera ett experiment och dessutom planera om under vägen genom experimentet.

Det här är VG Det ska ni klara!