Konstfibrer och miljön

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Lite tips kring grön kemi…
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
3. Material och sammanfogning
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Tvätt och rengöring.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.
Produkter, hälsa och miljö
Spisens historia.
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Kort om | Funktionsmembran
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Kort om | skötselråd.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Kort om | Textila MC material
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
MILJÖ.
Rengöring/Städning.
Energiteknik Teknik direkt s
ULLFROTTÉ AB.
Kemikalier från ett konsumtionsperspektiv
Hemtrivsel.
Svar: Luften i NO-salen väger ca kg.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Industriella revolutionen
Mikroorganismer.
HUDEN.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Energiförsörjning.
Industriella revolutionen
Varför ett helt kapitel om kol?
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Industriella revolutionen
Kemi & fysik tillsammans!
Miljövän naturligtvis
Materia Niklas Dahrén.
Den industriella revolutionen
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Sjukdomar och besvär.
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Fibrer, teknik, Material
Metaller Kap 12 Sid
Från malm till metall Sid
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
Revolution betyder att förändra något ifrån grunden.
Hilma Samuelsson & Kajsa Boll Vägen till en giftfri förskola Hilma Samuelsson & Kajsa Boll.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Miljö kemi.
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Materialord & Processer ( ) 5410_H10
Kläder och tvätt Hur gör man??.
Kort om | skötselråd.
Kort om | Funktionsmembran
Syns inte men finns ändå
Materialkunskap ÅK 9.
Kort om | Textila MC material
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Hur många kilo kött äter vi per person?
Vad kan du om kemi?.
Produktion, handel och transport
Så här sköter du din matta!
Presentationens avskrift:

Konstfibrer och miljön

Syntetfibrer /Syntettyger Skapas på rent kemisk väg. Tillverkas framförallt av olja och jordgas. Tillsatser: kol, kalk, glukos, vatten och luft.

Positiva med syntetfibrer Är starka och relativt elastiska, alltså skrynklas de inte så lätt Tvätten torkar snabbt; lättvättat! Visa kläder får bättre funktion med syntetmaterial ex elastan som används i badkläder är töjbar och suger inte till sig så mycket vatten. Gör att det är smidigt att simma klädd i det materialet.

Negativa Bildar statisk elektricitet lätt Suger åt sig fukt dåligt Tyget drar till sig smuts, men antistatmedel kan tillsättas. Tvättemperaturen får inte vara för hög, då förlorar tyget sin spänst. Syntetfibrer kan också smälta vid strykning med hög temperatur. Kan vara svårt att sy i. Svettlukt kan vara svårt att få bort

Varför använder vi syntetfibrer i tyg? För att mer och mer kläder säljs och efter frågan av mer tyg ökar. Syntetmaterial tar inte upp stora odlingsområde som bomullen och går snabbt att framställa.

Miljöpåverkan Tillverkningen släpper ut växthusgaser och tungmetaller när oljan utvinns och lösningsmedel framför allt vid tillverkningen av akryl. Textilfabriken påverkar också miljön. Textilfibrerna går igenom många steg i fabriken; kardning, spinning, klistring, vävning, avklistring, blekning, tvätt, mercerisering och färgning. Många miljö- och hälsofarliga kemikalier används i textilfabrikerna.

kemikalierna påverkar arbetarnas hälsa och miljön eftersom de är giftiga och bryts ner långsamt. Enligt kemikalieinspektionen använder textilindustrin stora mängder vatten i sin produktion av textilier. När textilerna tvättas kan det förorsaka att vattendrag blir förorenade. Efter som en stor del av de länder som framställer textilier inte har så bra vattenrening av avloppsvatten kan det förorsaka att gifter kommer ut direkt i grundvattnet och kan orsaka syrebrist som

Lagar och regler Enligt kemikalieinspektionen så måste ”Den som bedriver en verksamhet till exempel importerar och säljer textilier är skyldig att vidta den försiktighet som krävs för att skydda människors hälsa och miljö”

Syntetfibrernas huvudgrupper Polyamid Polyester Akryl Modakryl Klorfiber Polypropen Elastan Grupperna består av fibertyper som har likartad kemisk uppbyggnad och i viss mån likartade egenskaper, Det kan ändå finnas stora variationer inom gruppen!

Polyamid/ nylon Starkaste syntetfibern, både slitstarkt och elastiskt. Uppfanns under 2:a Världskriget. Nomex och kevlar har bra värmetålighet. Används till kläder, t ex nylonstrumpbyxor.

Polyester Bäst syntetfiber för kläder, bra elasticitet och formbarhet. Tål värme bäst. Stapelfibrer av polyester går bra att blanda med andra fibrer.

Akryl Hög motståndskraft mot ljus, bra till gardiner och utomhustextilier. Känslig för värme vid tvätt och strykning. Mjuk; används i stickade plagg och i blandningar med andra fibrer.

Elastan Mycket bra töjbarhet och elasticitet, mycket lätta fibrer. Elastan används inte ensamt utan som stretchtråd tillsammans med andra fibrer. Varumärket Lycra har fått symbolisera hela gruppen men nu finns fler fabrikat.

Polypropen Lätt! Flyter på vatten. Stark! Ingen fuktupptagning; används i sportunderkläder som ska transportera fukten vidare.

Filmfibrer Starka och lätta, står bra emot kemikalier och mögel. Exempel: snören, rep och tågvirke. Plastfilm av olika sorter som skärs i remsor används till enkel väv för säckar eller emballage.

Miljömärkning Bra Miljöval Naturskyddsföreningens egen märkning. Eko Sustainable Textile  Det holländska miljömärket för textil. Global Organic Textile Standard (GOTS)  Flera av de största internationella miljömärkena på textil samarbetar om ett gemensamt miljömärke. Svanen Det nordiska miljömärket. EU-blomman Det europeiska miljömärket.

Vad betyder märkningen? Kläderna tillverkas med snällare kemikalier. Ingen klorblekning, tungmetall eller formaldehyd får förekomma. I vissa fall är det ekologiskt odlade råvaror, det vill säga utan kemikaliska bekämpningsmedel. En oberoende part måste kontrollera att kraven uppnåtts