Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Chefsmöte Kultur i Väst
Kultur för alla – gäller det mig
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL KULTURUTREDNINGEN SOU 2009:16 ”För att vitalisera kulturpolitiken … behöver samspelet mellan,
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
1 Även små kommuner måste tänka stort ! Biblioteksdagarna 7 maj 2004.
Folkbibliotek som kulturhus
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Länets kommuner i samverkan
Regional digital agenda för Östergötland
Bokbussar och biblioteksplaner Örebro 12 april 2012
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Vad är ett sjukhusbibliotek?
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Kulturpolitik Västra Götaland
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
2010 Christer Bergqvist & Ulf Redmo 1 Samarbete över biblioteksgränser Regionbiblioteket i Kalmar län och Länsbibliotek Sydost (Blekinge och Kronoberg)
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Folkbibliotek och e-böcker i KB:s uppdrag
Följa upp läget i landet
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Hur ska biblioteken fungera som lokala och regionala utvecklingsaktörer om tre år? Hur kommer vi dit? Ett strategiskt samtal om biblioteksutveckling 24.
Sidnummer Uppdrag planer Sidnummer Instruktionen som kom 1 augusti §/Träder i kraft I: / Myndigheten ska ha.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
Biblioteksplan 2.0 Elisabet Ahlqvist
OECD Territorial Review of Sweden
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
BARNET I FOKUS Storforsmodellen.
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
En ny modell för samverkan mellan stat, region och kommuner.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Molndal.se Digitala barn – Digital delaktighet – Utmaning för regionbibliotek… Anette Eliasson, Biblioteken i Mölndal.
Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.
Konstens Open Space 17 februari 2011 Ett strategiskt samtal om konstområdet i Kronobergs län En del av arbetet med Kulturplan Kronoberg
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Temagrupp Bild och form 20 september 2013.
Framställning från partierna Hösten 1996 gjorde (S), (C), (Fp), (V) och (Kd) i Västsverige en framställning till regeringen om att få genomföra en försöksverksamhet.
Pilotlänens rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal om energi- och klimatarbetet.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Systemanalys för Sydsveriges infrastruktur
Flyktingsamordning Örebro län Hur började det? Vid nationella samverkanskonferenser med TiB rapporterade Länsstyrelsen i Malmö i början av.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
1.Kort repetition 2.Budgetprop KUR rapport Samverkansmodellen 4.Kulturplaner 2015.
Pilotlän för grön utveckling
Digitalt först med användaren i fokus
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Digitalt först med användaren i fokus
Gunilla Herdenberg Biblioteksstämman 19 nov 2010
Presentationens avskrift:

Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner

De regionala biblioteksverksamheterna och KB samverkar kring uppdraget att följa upp hur de biblioteksplaner som antagits av kommuner och landsting har utformats och hur de används. Uppdraget står i KB:s myndighetsinstruktion och i den nya bibliotekslag som träder i kraft ifrån årsskiftet. §17 ”Kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.” §18 ”Den myndighet som regeringen bestämmer ska ha en nationell överblick över och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet. Myndigheten ska tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används.”

2012 KB fått sin nya instruktion och var hela bibliotekssveriges myndighet. Uppdrag att tillsammans med länsbiblioteken följa upp hur de planer för biblioteksverksamheterna utformats och använts Bildades gruppen, Kvalitetsdialog, bestående av representanter från KB och läns- och regionbiblioteken och Kulturrådet för att främja en ökad kvalitet på bibliotekens planer. Diskussion om stöd och handledning Diskussion om nyckeltal Kvalitetsmodell tas fram Två kartläggningar/rapporter kommer Bibliotekens planer Barnen i Planerna

Kvalitetsmodell

2013 Behovsinventering: vilket stöd behöver folkbiblioteken i arbetet med biblioteksplaner och uppföljning? Hur skall planer utformas? Blogg skapas: http://biblioteksstatistik.kb.se/ Handböcker: Biblioteksplan 2.0 Nyckeltal 1.0 Test i praktiken: Region Skåne (Kristianstad) och Regionbibliotek Stockholm

2014 Januari: KB skickar brev om samordningsuppdraget till alla regionala kulturchefer Fokus på biblioteksplanerna utifrån den nya skrivningen i lagen Relationen mellan de regionala kulturplanerna och de kommunala biblioteksplanerna – samverkansmodellen Hitta verktyg för att kunna samarbeta på alla nivåer: stat, region/län och kommun – nytt i lagen från 2014! Utmaning- hur göra för att få med kommunerna?

Utse representanter från kommunerna ansvarig chef för folkbiblioteken - representerar den samlade kommunala nivån i egna länet. I augusti vill vi på Kultur i Väst få in förslag från er! 21 november – workshop på KB i samband med KB:s bibliotekschefsdag. Kultur i Väst står för omkostnader Kvalitetsdialoggruppen fortsätter diskussionen om kvalitetsbegreppet, medieplanering osv. Fortsatt dialog med bibliotekschefer 3 dec. en dag om planer: Elisabeth Ahlqvist KB m.fl. är inbjudna

Biliotekssamverkan http://www. kb Biliotekssamverkan http://www.kb.se/bibliotek/ Samtal pågår – om kvalitet i referenssamtalet http://refsamtalet.wordpress.com/ ”I regeringens tjänst” från Biblioteksdagarna i Umeå http://vimeo.com/94650785 Nya bibliotekslagen - vad kräver den av oss? http://vimeo.com/94650784