till favoritrestaurang SKOLMAT 2020 Från bespisning till favoritrestaurang
”Dagens Meny” Vad är skolmatskvalitet? Ung och hungrig Utmaningar för skolmåltiderna Framtidens Skolmat
ingår i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF främjar måltiderna i skolan och förskolan www.skolmatensvanner.se
1 miljon skolmåltider varje dag Sveriges största restaurangkedja 1 miljon skolmåltider varje dag
Hett just nu! estetik variation ursprung lagat nära gästen från grunden med bra råvaror god mat ekologiskt närproducerat
Läget, tonåringar? Hälften äter frukost dagligen Lunchätande populärt, men några i varje klass hoppar över flera ggr/v Vanligt med huvudvärk och magont Ref: Barnombudsmannen 2008, Lunarstorm 2006
I Skolrestaurangen 4 av 10 måste skrika Hälften tycker inte att maten alltid räcker 6 av 10 saknar plats att sitta 6 av 10 känner stress och att restaurangen är ofräsch Ref: 11 000 betygsatte sin skolmat 2006 på www.braskolmat.se
..fler utmaningar för skolmåltiderna Många väljer att inte äta i restaurangen Stressen Minska saltet men öka smaksättningen Öka rotsaker och grönsaker Öka järnupptaget Få tjejerna att dricka mjölk
Restaurangen Svinnet ökar med köns längd Att få välja själv är bra Välkomnas av kocken i dörren? Ljud, ljus, diskinlämning, mysfaktor, dagens meny
Hur möter vi eleverna, personalen och föräldrarna? Matforum eller elevenkät Skolpersonalkväll Föräldrakväll, matbiljetter Kockar ut i undervisningen
Skolmat år 2020 ?? Skolmat år 2020 ?? Menyval i mobilen Närproducerat och ekologiskt, lagat från grunden Mat från skolans egna odlingar Food-court med mat från olika länder och landskap Bordservering/bordsvärdar …???
Skolmat år 2020 … Skolmat år 2020 Klasser adopterar bonde/bondgård Skolköket = mat/smakkurser, takeaway, HKK Kockarna är skolans hjälteprofiler Vuxna i skolan älskar skolmaten Frukost+mellanmål/fika i restaurangens lounge Takeaway från restaurangen Skolmaten skrytobjekt nr 1 vid skolval
Sammanfattningsvis Berätta matens historia, ta in den i skolans miljö- och hållbarhetsarbete Samarbeta med gästerna Riv muren mellan restaurang och skola Skolmatvision 2020 – strategi och mål behövs Kommunicera, kommunicera, kommunicera