Vad är avfall och hur ska vi hantera det?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sopsuganläggningar i Järfälla kommun nutid, framtid och utvecklingsplaner Ida Nordin, avfallsingenjör Det fick Bygg- och miljöförvaltningens.
Advertisements

Nytt digitalt läromedel i naturkunskap för särskolan
Avfallshantering för kollektivtrafikförvaltningen
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Det är lätt & rätt att återvinna!
Jörgen Sabel Välkommen till Europas modernaste
Hög konsumtion = mycket avfall!
Källsortering Materialåtervinning Kontakta oss! Byggavfall
Kemi Föreläsning nr 2 Sid
Lisa.
Introduktion Frågor sist.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Produkter, hälsa och miljö
MILJÖARBETE på Statens maritima museer
Boendeformer Hus/Villa Parhus Radhus Flerfamiljshus Boendeformer
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Hantering av brännbart avfall
Nyheter på renhållningen
Omväldsanalys Avfall Sopberget ökar med tre procent per år i Sverige - dock har mängderna per person minskat något i Sverige senaste 4 åren Järfällas.
Sahlgrenska akademin: Källsortering vid Medicinaregatan För mer information, titta i källsorteringsguiden för din fastighet på:
Välkommen till Miljöombudsträff 12 juni Dagens program 13.00Inledning Christina Breding Miljöarbetet på respektive förvaltning och LPA presenterar.
KV DUVAN 10LÅNGGATAN 15 A-DFASTIGHET 7  Sophantering  I denna fastighet finns möjlighet att soporna källsorteras och komposteras.  Så här fördelar Du.
Från en vastastuderandes perspektiv Avfall i ett nötskal.
Det lyser i grannens stuga – eller? analys av biologisk behandling i Sydost Avfallsplaner med stora ambitioner Miljömål med större ambitioner Alla är små….litet.
Biogas Biogas är bra för miljön. Om Biogas Biogas kommer från olika material. T.ex sopor och består huvudsakligen av metan.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Varför källsorterar vi?
MILJÖ.
/ / 2 Renova – miljöföretaget som gör mer.
Avfallshantering.
Humleposten december 2011 Vad händer betr. Rep. och underhåll? Värmepumpen Är du tveksam om hur denna skall underhållas, kontakta Kristofer i nr 121 eller.
Tekniska verken i Linköping
Uppdrag från GU: Miljöledningssystem skall införas vid Sahlgrenska akademin under 2005 Mats Sandberg Miljösamordnare 20% Professor i biokemi Inst Fysiologi.
Ekmaco ReAgro AB Får innehålla: Kött Chark Fisk MATRESTER Får ej innehålla: Hårdplast Krympfilm.
Humlans förskola har skräpplockardag 21 april 2009 Vi städade utanför Humlan, vid vattentornets skog och Gröndalsvikens station. Vi drog runt med en vagn.
Hyllstofta Klippan Tel vx
SOPHANTERING.
Avfall och Återvinning Av Simon B, Calle, William och Gillis.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Sahlgrenska akademin: Källsortering vid Hälsovetarbacken
Avfall och återvinning
SORTERA SOPOR Varför och hur
Vad är temat för dagens lektion?. Tema: Någons skräp, en annans skatt.
Avfallsförebyggande program
Utvärderingsfrågor till avfallsbolag och transportörer av avfall
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Avfallshantering På återvinningscentralen jobbar man med att sortera, bränna och återanvända sopor. Sopbilar kommer och hämtar soporna från våra gröna.
Det är lätt & rätt att återvinna!
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
©Tekniska förvaltningen, Gotlands kommun, Tekniska förvaltningens utredning om avfallshanteringen på Gotland efter 2005 Vad ska vi göra.
Hushållssopor/ Brännbart avfall blir fjärrvärme och el disktrasor plastleksaker kuvert post-it-lappar trägafflar mindre textilier (strumpor, trasor och.
Stockholmarnas avfallshantering Mars Inledning Metod Internetundersökning med 461 respondenter i Stockholm. Felmarginal Mellan 2 och 6 % Tidsperiod:
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Miljöinsatser vid returautomaten
Hantering av brännbart avfall
Win Win återvinn Återvinning varför? Alla vinner Naturen vinner
Tekniska verken i Linköping AB (publ)
Win Win återvinn Återvinning varför? Alla vinner Naturen vinner
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Kim och vattenäventyret
Genomförande Postal enkätundersökning med möjlighet att svara elektroniskt med mobil, läsplatta eller dator Enkäten skickades till 417 kunder som är med.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Vattenmysteriet Vattenmysteriet.
Sammanfattning presentationer
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Vad är avfall och hur ska vi hantera det? Göran Henriksson Teknisk förvaltning, Renhållning 063-14 33 29 070 – 329 16 23

VAD ÄR AVFALL?

Renhållning Östersund 2017-04-06 Renhållning Östersund Ska avfall vara något problem? Dé é ju bara att slänga skräpet över bord! Havet é djupt!

Hur ska jag sortera? JA Miljöfarligt avfall Ragn-Sells AB Är avfallet farligt för miljön? NEJ JA Förpacknings-insamlingen Är det en förpackning? NEJ JA Är det matavfall? Kärl för matavfall NEJ JA Är det brännbart? Kärl för sopor till förbränning NEJ Sopor till soptipp

Avfallstrappan Miljöfarligt avfall – viktigast! Återanvändning 2017-04-06 Miljöfarligt avfall – viktigast! Avfallstrappan Batterier, elprylar, glödlampor, färg, kemikalier Återanvändning Hela, rena säljbara grejer Kompostering Matrester, djurströ Återvinning av material *Förpackningar: metall, plast, papper och glas *Tidningar, papper Går ej att återvinna men att elda upp: Plastleksaker, blöjor, CD-skivor, kläder Förr la vi alla sopor på "tippen"; även giftiga ämnen hamnade där. Det blev ett stort sopberg som växte för varje år och som läckte gifter till mark och vattendrag. En av de högsta höjderna inom Östersunds kommun är Gräfsåsen - vår gamla soptipp. För 20 år sedan lade vi i Östersund 23 000 ton sopor där. Det var dags att göra nåt! Vi tog avfallstrappan ned från berget. Första steget är att inte förgifta naturen: Allt mijlöfarligt avfall ska lämnas in på Återvinningscentralen, i Röda lådan i soprummet eller i batteriholken på affären. Andra steget är att återanvända: sy om kläderna, måla om stolen, sälj grejerna på Loppis, eller ge bort till en biståndsorganisation. Tredje steget är att återvinna materialet. Alla förpackningar och tidningar ska lämnas på en Återvinningsstation eller (om det finns) i tunnor i soprummet. Fjärde steget är att återvinna soporna så att vi får energi. Det är regeringen som har bestämt att förpackningar och tidningar ska återvinnas men de har tyvärr inte bestämt att plastleksaker, CD-skivor och CD-fodral ska återvinnas. Än - men det kanske kommer. Därför eldar vi upp plast, papper och textil som inte är förpackningar. Det slänger vi i vanliga soppåsen som vi skickar med långtradare till Sundsvall där de eldas upp i ett värmeverk så att sundsvallarna blir varma om rumpan. Femte steget: det som blir kvar: det som inte går att återanvända, eller materialåtervinna eller energiåtervinna och som är ofarligt för miljön lägger vi på soptippen på Gräfsåsen. Idag lägger vi 1 600 ton sopor där. I stort sett är det bara glas och porslin som hör hemma på tippen. Lämna det på Återvinningscentralen eller (om det finns) i tunnan i soprummet. Återvinning av energi Det gamla sopberget Går ej att återvinna; trasigt glas och porslin Lägga på soptipp

Analys av Sopor till förbränning 2010: Villahushåll 2017-04-06 Analys av Sopor till förbränning 2010: Villahushåll Viktprocent juni 2010

SLUT