Digitalt berättande Lärum 2009 Eeva Koroma. Digitalt berättande Termen digitalt berättande kommer från engelskans Digital Storytelling. Metoden växte.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Hallwylska Museet | Hamngatan 4 | Stockholm | tel | Hur skulle du uppleva det här om du inte kunde se?
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Föräldrautbildning Schysst på nätet
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Välkommen till Forskarhjälpen 2014!
Välkommen till Forskarhjälpen 2013! Medicinjakten Guldjakten Soljakten.
DISTRIKTSMÖTE 25 – 26 MAJ 2013 sundsvall MEDLEMSKAP
Att berätta sin berättelse
Film i särskolan Film i Särskolan – Pia-Mari Wehrling
Animera
Det största sen VHS Det digitala klassrumet. Vad säger läroplanen? kan använda informationsteknik som ett verktyg för kunskapssökande och lärande.
En nationell kampanj för digital delaktighet i Sverige
Kom igång med Disgen 4 Registrera dina barnbarn i Disgen. Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kom igång.
Ditt ultimata chat redskap USB högtalartelefon - VoiceLink.
Mistat.se Kira Berg .se  1,5 miljoner svenskar står utanför internet. Hjälp oss minska klyftan med fram till  Upprop,
NSPH i Göteborg OCD-föreningen Ananke Göteborgsfontänen
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Från information till interaktion
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Digitalt klassrum och nätbaserat möte Sommarens lärande stunder.
The big 5 1.
KTHB Mediaförsörjning Studiebesök från Högskolan i Jönköping, Ulf-Göran Nilsson.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH företag – de flesta är små 5-9 anställda 5% anställda 3% anställda 2% > 50 anställda.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Steg-vis Resurseffektivt handlingsprogram. Hållbarhet handlar om framtiden Det är upp till var och en av oss att skapa en framtid vi kan vara stolta att.
Kunskap och kommunikation Föreläsning 2 Retorikens argumenttyper och disciplinära sammanhang Elin Wihlborg, professor Statsvetenskap Grundläggande:
Digital portfolio Annika Hössjer, Lärum.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
 SLIM-forskarskolan – språk och lärande i mångfaldsperspektiv  Ingår i lärarlyftet, en satsning på fortbildning och forskarutbildning för lärare.  Licenciatexamen.
Finansförbundets motionsskola.
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Filmarbete på temat möten Louise Israelsson 2009
Varför vi arbetar med lässtrategier och vad de ger oss
Lärande, kommunikation och IT
Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar Ulrika Sturesdotter Andersson /
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Partisekreterare Tomas Tobé Sverigedagen den 7 mars 2015.
Retorik – Läran om konsten att övertyga
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
nationellT kommunikationskoncept presumtiva studenter 2015
Presentation av storyline som en läs- och skrivutvecklande metod i skolan av Marie Magnusson. Denna skrift är en liten del i vårt gemensamma visonsarbete.
Stumfilm åk 7.
Presentation med PowerPoint för PA1
Retorikens grunder.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Distansuppgift Klass 7 v ”Bilden av mig själv”
Retorik och retoriska knep
SAMMARBETSPARTNERS.
Rosenbad, 16 mars 2015 Vad ska vi ha den sociala barn- och ungdomsvården till?
Berättande text.
Välkomna till musiken! Solsången Hur långt har ni kommit med er rap? Hur kan vi arbeta med texterna? Kan man sätta ihop texterna med varandra? Träna på.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Matematiklyftet
Öppet, lustfyllt och viktigt för alla – om digital delaktighet i Katrineholm Öppet, lustfyllt och viktigt för alla – om digital delaktighet i Katrineholm.
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
NE.se Ale Kommuns avtal. Syn på kunskap  Hämta information  Söka svar  Lita på fakta.
Present.me Gratis program Skapa konto ”Ett digitalt verktyg på fritidshemmen”
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Framtidens musik? Nu ska vi skapa musik med kod!.
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Narration och dramaturgi
Berättande text.
Mediepedagogiskt projekt
Ale Kommuns avtal NE.se.
Några ord från författaren När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en till lättläst bok bestämde jag mig för att skriva en lättsam och rolig.
Spelarutbildningsplan
KRUT ATT GE PLATS.
Presentationens avskrift:

Digitalt berättande Lärum 2009 Eeva Koroma

Digitalt berättande Termen digitalt berättande kommer från engelskans Digital Storytelling. Metoden växte fram med Internets intåg under 1990-talet i USA. Bakom konceptet står bland annat Joe Lambert som var med och grundade Center for Digital Storytelling i Berkeley, Kalifornien.Center for Digital Storytelling Steg för steg ”Digital berättande är tänkt att ske i interaktion, som en kollaborativ konst som leder till lärande. Berättelsen tar form i dialog med andra. Frågor som: ”Vad vill jag veta mer om? Vad vill jag veta mindre om? utvecklar berättandet. Det kan liknas vid en skrivprocess.” (Tina Tegnér) 1. Inspiration Rum för berättandeRum för berättande 2. Kortskriva om temat 3. Dela med sig inom gruppen 4. Arbeta vidare med berättelsenArbeta vidare med berättelsen 5. Arbete med bildmanus 6. Sätta ihop berättelsen digitalt i MoviemakerMoviemaker 7. Spela in berättarrösten i AudacityAudacity 8. Slutredigering (effekter, ljud o.s.v.) 9. Visning / Eeva koroma, Lärum

Berättelsens sju element: 1. Berättelsen ska ha en poäng. 2. Frågan om dramatik. 3. Det känslomässiga innehållet. 4. Berättarens röst anses som en stor gåva. 5. Kraften hos en ljudillustration. 6. Disposition. 7. Tempo. Artiklar: Ett vidgat textbegrepp Digital bridge Om Digital Storytelling festival Digitalt berättande som redskap i skolan Forskning: Digital Storytelling as a Tool for Reflective Practice / Eeva Koroma, Lärum