-Betydelsen av vad du äter och när du äter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Sophia Sundberg Rätt mat, ger resultat! Sophia Sundberg
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Kost, näringslära och sömn
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Träningslära ÅK8.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Grundläggande idrottsnutrition - Ett helhetstänk gällande träning, kost och återhämtning! Arlandagymnasiet årskurs 1
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Menyförslag 2900 kcal Frukost Mellanmål Lunch
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

-Betydelsen av vad du äter och när du äter Tajming -Betydelsen av vad du äter och när du äter Sophia Sundberg Kostrådgivare & Löpcoach Sophiaskostochloparcoaching.se

Sambandet mellan träning och återhämtning sophiaskostochloparcoaching.se

Når du ditt tak?

Energitäthet/Näringstäthet Pizza Lax med potatis och sallad Halvfabrikat Vitaminer Kaloririkt ´ Antioxidanter Näringsfattigt…… Mineraler Sämre kvalité Bra fetter Omega 3 Högt proteinvärde Kolhydrater bra kvalité

Energigivande näringsämnen - kolhydrater, 4 kcal/gram - protein, 4 kcal/gram - fett, 9 kcal/gram - alkohol, 7 kcal/gram Energibalans - kcal in/Kcal ut Energibehov - ålder, kön, klimat, kroppsstorlek, träning Basalbehov (BMR) - energiförbrukning i fullständig vila sophiaskostochloparcoaching.se

Kolhydrater Rekommendation: 50-60E% 6-10g/Kg/dag för idrottaren Snabba/långsamma kolhydrater Tajming utefter aktivitet Lättillgängligt bränsle Hjärna, nervsystem

Tajming av kolhydrater sophiaskostochloparcoaching.se

Insulin Muskelcell ENERGI! Blodet Glukos sophiaskostochloparcoaching.se

Fett Mättade fetter - Korta & mellanlånga Tex kokos, mejeriprodukter, avokado - Långa fettsyror Tex hel- och halvfabrikat, bakverk, kött sophiaskostochloparcoaching.se

Fleromättade fetter Omega 6- nötter, fisk, fågel, kött, oljor, nötter Omega 3- valnöt, olivolja, linfrön, fet fisk Behov cirka 30 E% Vid tuffare träning mer Fett är en bra källa för högenergiförbrukare Upptag av fettlösliga vitaminer Stärker skelettet Könshormoner fettförbränning

Effekter Effekt Omega 3 Omega 6 • Blodkärl Vidgar Drar samman • Smärta Minskar Ökar • Luftvägar Vidgar Drar samman • Inflammationer Minskar Ökar • Blodkropparnas klibbighet Minskar Ökar • Syresättning av vävnader Ökar Minskar • Uthållighet Ökar Minskar sophiaskostochloparcoaching.se

Protein Medverkar i nästan alla kroppens funktioner Byggsten Motverkar skador, sjukdomar, muskelnedbrytning Viktig för återhämtning Rekommenderat dagligt intag 10-20 E% 1,2-1,8 gram/kg kroppsvikt Proteinvärde BCAA, grenade aminosyror sophiaskostochloparcoaching.se

Tallrikarna innehåller 2 dl yoghurt och 1 dl müsli Hur väljer du för att tajma och maximera din prestation? Naturell lättyoghurt 0.5 % och basmüsli Energi: 233 kcal Protein: 11.5 g Fett: 2,6 g Kolhydrat: 38 g  - varav socker: 0 g  Fibrer: 3,9 g Kalcium: 270 mg Fruktlättyoghurt 0,5 % och müsli av Crunchysort ex START Energi: 324 kcal Protein: 10,4 g Fett: 7,4 g Kolhydrater: 52 g - varav socker: 19 g ( = 6 st sockerbitar) Fibrer: 4 g Kalcium: 209 mg Och varför väljer du så? sophiaskostochloparcoaching.se

Återhämtningsmål- ett återhämtningsmål bör klara kraven på 20 g protein samt 1 g kolhydrater/kg kroppsvikt för att ge optimal återhämtning. Keso med banan och juice (150 g keso 3 dl juice 1 banan) Energi: 375 kcal Protein: 20,8g Kolhydrater: 55,7g Fett: 6,8g Kvarg/Kesella med päron och russin (150g kesella, 1 päron, 1 dl russin) Energi: 371 kcal Protein: 21,5 g Kolhydrater: 60,8 g Fett: 1,9 g

Äter du efter vad du gör? På mjölkpaketen står det att rekommenderat dagligt intag är 2000 kcal. Tänk att du har ett basalt behov på 1250 Du springer 10km cirka 700 kcal Ska göra vardagliga sysslor ca 700 kcal // 2650 kcal

Vitaminer och mineraler? Nödvändigt eller inte? Svaret blir både ja och nej. • Äter du en varierad kost räcker oftast mängden vitaminer för att undvika brist. • Äter väldigt enformigt och äter mycket hel- och halvfabrikat. Dessa personer har svårt att få i sig mängden som behövs och kan därför behöva tillskott. • Vill gå ner i vikt kan vara i behov av tillskott eftersom det totala energiintaget är mindre än i vanliga fall blir självklart vitaminintaget för litet. Tränar på en högre nivå är också en grupp som kan vara i behov av tillskott sophiaskostochloparcoaching.se

Timing Fördelas jämnt över dagen, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål Anpassa måltiderna efter träningen Huvudmål intas 3-4 timmar före träning Mellanmål ca 1 timme före för vissa Efter avslutad träning/tävling bör du ta ett mellanmål inom 30 minuter för att starta återhämtningsprocessen.

Skillnaden på lugna/hårda träningsperioder Vid tuffare- mer fokus på mellanmål/kvällsmål - Öka fettintaget då fett ger mer energi - Tänk på tajmingen av kolhydrater och protein

Före träning Huvudmål 3-4 timmar före träning ”litet” mellanmål 30-60 minuter före innehållande både kolhydrater och protein. Undvik gärna fett och fibrer då dessa kan de magproblem Högt/lågt GI

Näringsrika livsmedel Kolhydrater: rotfrukter, pasta, ris, potatis, bulgur, quinoa, bönor, linser, matvete, mathavre, bröd, hirs. Grönsaker, bär och frukt Fett: fet fisk, avokado, oljor, nötter, mejeriprodukter, oliver, ägg, kött Protein: kyckling, fisk, kalkon, kött, bönor, mejeriprodukter, nötter, ägg, pinjenötter!

En Månad kvar till EM 100KM Frukost: 4 dl fet yoghurt, banan, russin, nötter och müsli, kaffe och juice Sophias bröd med kokt ägg och kaviar Träning 3-5 timmar Återhämtningsmål: Yoghurt, nötter, banan och russin Lunch: 4-5 potatisar, laxfilé med fetaosttäcke och en sallad på avokado, bönor, spenat och nötter Mellanmål: Yoghurt med müsli och nötter, två skorpor med smör och ost

En månad innan EM 100km Middag: Kikärtsgryta med råris och en crème fraichesås med sallad som tidigare. Efterrätt: digestivekex, grädde, kesella och bär Kvällsfika: yoghurt med müsli och nötter

Veckan innan EM 100km Frukost: Som tidigare, dock bakar jag in mer nötter i brödet med kokt ägg och kaviar som pålägg. Dricker rödbetsjuice som innehåller nitrit som påverkar syreupptagningen positivt. Lägger även i mer russin, banan och hirs i yoghurten samt dricker juice till varje måltid. Mellanmål: Valnötter för att få i extra Omega tre, Yoghurt, russin, banan och hirs. Lunch: Laxfilé med crème fraiche och fetaosttäcke tillsammans med kokt potatis och en sallad på bönor, avokado och spenat. Mellanmål: Yoghurt med nötter müsli och banan sophiaskostochloparcoaching.se

Veckan innan EM 100km Middag: Vegetarisk lasagne samt en matig sallad som tidigare fast med hirs ( högsta kolhydratvärde) Hårt bröd med smör och ost Efterrätt: Ostkaka, grädde, vaniljkesella och hallon Kvällsfika: Yoghurt med Müsli och mandlar Dagligen resorb, magnesiumtabletter och rödbetsjuice sophiaskostochloparcoaching.se

Dagen det gäller! Här gäller det att vara bra förberedd! Du bäddar för din prestation genom en bra kostladdning dagarna innan. Kvällen innan äter jag en traditionsenlig kladdkaka med vispgrädde, och därefter yoghurt med müsli precis innan jag lägger mig, och dricker en resorb. Frukost: En vanlig frukost som jag brukar äta men utan fibrer. Ingen idé att börja experimentera då det kan orsaka magproblem. Dricker 2 resorb, rödbetsjuice och kaffe. Tar även en magnesiumtablett. 10 minuter innan start tar jag ca 1 dl sportdryck sophiaskostochloparcoaching.se

Viktigt att hamna i balans! Efter aktiviteten! Viktigt att hamna i balans! Hård fysisk aktivitet är nedbrytande för kroppen och du bör få i dig kolhydrater och protein inom 30 minuter. Detta för att påskynda återhämtningen. Open window- effekten! Ät en rejäl måltid innehållande både kolhydrater, fett och proteiner Får du inte i dig tillräckligt ökar risken för skador, sjukdomar. Återhämtningen kommer dessutom att ta mycket längre tid sophiaskostochloparcoaching.se

Uppgift! Gör en dagsmeny med bra tajming och näringstäthet för en dag med morgonträning (före skolan), samt en eftermiddagsträning Tänk på måltidsordning och mellanmål utifrån aktiviteterna Diskutera hur det skiljer sig mellan en lugnare träningsperiod och en tuff! Arbeta i grupp! 15 minuter!