ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att använda systematiskt arbetsmiljöarbete och AML kap 6 § 6a
Advertisements

Arbetsmiljö Vad är det?.
Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Skyddsombuds- utbildning
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Bra villkor för akademiker i staten
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Välkommen till Vinster med förebyggande företagshälsovård Malmö 12 mars Skellefteå 9 april Göteborg 19 mars Stockholm 16 april och 12 juni Moderator:Katarina.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsgivarens ansvar regleras i lag & föreskrifter
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetsförmågebedömning vem gör vad?
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Örebro läns läkarförening
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Försäkringskassans roll i samverkan
Arbetsanpassning och rehabilitering
Information om sjukförsäkringen
Vilket stöd finns vid rehabilitering?
Regeländringar i sjukförsäkringen
Ansvarsroller för arbetsmiljön
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
På väg ut i arbetslivet Årskurs 2 Inledning
Medbestämmandelagen Ska ge MED-BESTÄMMANDE-AVTAL
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
1 Vilket stöd finns vid rehabilitering?. Arbetsplatsnära stöd Mars 2014 Sida 2 Arbetsplatsnära stöd Nytt bidrag till arbetsgivare för att förebygga och.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Skyddsombudet uppgifter
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Arbetsmiljöverkets erfarenheter
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
En enklare sjukförsäkringsprocess
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, likabehandling och samverkan Barn- och utbildning 2015 SAM är arbetsgivarens arbete med att undersöka, riskbedöma, åtgärda.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Rehabilitering Vad innebär rehabilitering? Det finns olika typer såsom social, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering. Def. Arbetslivsinriktad.
Vaddå elevskyddsombud?
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Samverkan.
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Presentationens avskrift:

ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering

Lagen om allmän försäkring, 22 kapitlet ändrad. Försäkringskassans ansvar har ökat. Arbetsmiljölagstiftningen oförändrad. Arbetsgivarens ansvar fortsatt mycket stort. SLUTSATS: Jobba fackligt som tidigare med förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering! Använd LOs och förbundens gemensamma bok ”Åter till arbetet”

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Arbetsmiljölagen 3 kapitlet, § 2a och 3 Föreskriften AFS 1994:1 Arbetsanpassning och rehabilitering Föreskriften AFS 2001:01 Systematiskt arbetsmiljöarbete AFL 22 kap hänvisar hit Förebygg först och främst! Om det trots allt händer – använd erfarenheter och kunskaper från enskilda rehabfall för att förebygga att fler drabbas.

Försäkringskassan Arbetsgivaren Vem ska ta initiativet? om/när FK bedömer att det behövs Arbetsgivaren alltid, både förebyggande och rehabiliterande Försäkringslagstiftningen har ändrats fr.o.m. den 1 juli 2007 Arbetsmiljölagstiftningen är oförändrad

Fackets arbetsuppgifter Bevaka och driv på att arbetsgivaren ligger ”steget före”, både i det förebyggande och i enskilda rehabärenden inte väntar på Försäkringskassan prövar alla vägar för att medlemmen ska kunna komma tillbaka till arbetet Facket ska alltid vara med som medlemmens stöd och hjälp. Bara medlemmen kan neka facklig medverkan. Om arbetsgivaren skulle göra det, är det ett lagbrott.

Lagstöd om arbetsgivaren... ... säger upp medlemmen utan att ha prövat allt 7 § LAS ... vägrar medverka i rehabiliteringsarbetet arbetsmiljölagen 3 kapitlet, AFS 1994:1 (och AFL 22 kap som hänvisar till AML ... försöker utestänga facket skyddsombud: 6 kapitlet 10 § i arbetsmiljölagen. annan facklig: 3 § i förtroendemannalagen

Goda råd till arbetsgivaren Ta kontakt med den sjukskrivna tidigt och ordna ett möte för att undersöka möjligheterna till återgång i arbete. Fokusera på arbetsförmågan, även om den är nedsatt, och på möjligheterna – inte på problem och hinder. Var kreativ och lyssna på vad den anställda själv vill och föreslår. Upprätta en plan för återgång i arbete tillsammans med den anställda och facket. Använd gärna företagshälsovården som resurs. Följ upp varje steg i rehabiliteringsarbetet och återför kunskaper och erfarenheter till det systematiska arbetsmiljöarbetet. Agera tidigt för att förhindra att även andra anställda drabbas av ohälsa.