Juridik och beslutsstöd - vad gäller?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientdatalagen – i teori och praktik
Advertisements

Kompetenslyftet eHälsa i primärvården Välkommen!
Lagstiftning – en översikt
Datajuridik i vardagen av betydelse för kvalitetsregister
Dagar om lagar, Göteborg
NPÖ och PDL Nationell patientöversikt (NPÖ) är ett stöd till sammanhållen journalföring. Det är ett IT-stöd som sammanställer din patients journaluppgifter.
Juridik och etik kring svenska biobanker
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Ledningskonferens för skolsköterskor, skolläkare med
Patientdatalagen och lite Personuppgiftslagen
Landstinget i Östergötland
Sociala medier idag – några synpunkter Peter Höglund.
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
…en del av vård och behandling
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS
Teambaserat arbetssätt för
Vad reglerna tillåter Organisation -stor frihet att anpassa
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
NATIONELL ORDINATIONSDATABAS, NOD
Behov av habilitering och rehabilitering
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Internat Ehälsa 9-10 september, Villa Brevik, Lidingö.
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23
Ledningskonferens Grundtankar med SVEVAC Skall ge hög kvalitet på data i ett hälsodataregister för vaccinationer Skall förbättra tillgänglighet.
Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt information i vård och omsorg Patrik Sundström, huvudsekreterare.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Ändra till startrubrik
Aktiv transfusionsrapportering
Patientlagen och information till patienter och närstående
VISPH-projektet Benny Johansson Maria Jansson.
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Ny patientdatalag Patientdatalagen Region Skåne kommer med information SoS kommer med föreskrifter SoS ska ge ut en handbok.
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Delegering Vem får delegera?
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
RÄTT INFORMATION PÅ RÄTT PLATS I RÄTT TID Linus Johansson Jurist.
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
Kvalitetsregister BipoläRPsykosRBUSA SBR. Nationella kvalitetsregister – central riktlinje  Division psykiatri i Värmland har som mål att alla våra patienter.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Allmänt om behandling av personuppgifter i Stöd och behandling.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Regelverk och tillämpningar – konsekvenser och vidareutvecklingsbehov Dokumentering Sofie Zetterström Vice vd Inera Processledare Andreas Mårtensson Kundansvarig.
Vägen till en säker läkemedelsbehandling – är vi redo för kraftsamlingen? Medverkande Hans Karlsson, avdelningschef Sveriges Kommuner och Landsting Ann.
Dokumentation i Stöd och behandling
Jan Hellberg Crister Blom
…en del av vård och behandling
Patientdatautredningen och kvalitetsregister idag och i framtiden
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Patientsäker vårddokumentation
Dataskyddsförordningen
Regelverk, nyheter m.m. Anders Ekbom Professor Karolinska Institutet
Patientdatalagen - Frågor och svar
Loggkontroller i nationella tjänster och Cosmic, med stöd av patientdatalagen (PdL) Utbildning.
GDPR – nyheter och förberedelser
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Presentationens avskrift:

Juridik och beslutsstöd - vad gäller? Begreppet beslutsstöd I vårdsituationer använder behandlaren information från många källor, ex utbildningen, forskning, vårdprogram, praxis mm. Ibland förekommer beslutsstöd via IT. Vissa oklarheter finns när det gäller möjligheten att använda patient- rapporterade variabler respektive kvalitetsregisterdata som ett underlag för s.k. beslutsstöd. Delvis beror det på att beslutsstöden ser olika ut och att begreppet som sådant är svårt att definiera. Inger

Beslutsstöd kopplat till journalen? Finns inget generellt juridiskt hinder ……men analyser krävs bl.a. utifrån Patient- och produktsäkerhet Ändamål, Journalföringsplikt mm Regler om inre och yttre sekretess/tystnadsplikt Personuppgiftsansvar, regler för behandling av personuppgifter och informationssäkerhet. Finns främst i Patientdatalagen (och i viss mån PUL) tillhörande föreskrifter från Socialstyrelsen (SOSFS 2008:14, bl.a. rörande loggning, öppna nät, säker autentisering mm) Ledningssystem, infosäkpolicy, riktlinjer och ”lokala” anvisningar

OK använda uppgifter från kvalitetsregister i behandlingssituationer?

DI:s beslut 2010 kring SMS-registret DI har i ett beslut 2010 ansett att det strider mot PdL att använda personuppgifter i ett nationellt kvalitetsregister (SMS-registret) som underlag och beslutsstöd i den individinriktade vården. I ärendet hade framkommit bl.a. att SMS-registret används som beslutsstöd i den individinriktade vården, bl.a. eftersom kvalitetsregisterinformationen uppgavs utgöra ett bättre underlag än patientjournalen att flera vårdgivare hade direktåtkomst till varandras patientuppgifter DI förelade CPUA att upphöra med detta. Enligt PdL får personuppgifterna i ett QR inte behandlas för något annat ändamål än kvalitetssäkring, statistikframställning eller forskning, om inte personuppgiftsbehandlingen föregåtts av de registrerades uttryckliga samtycke. Ändamålen ”journaldokumentation” eller ”sammanhållen journal” stöds alltså ej för QR. Direktåtkomst får bara avse VG:s egna uppgifter. Den registrerade kan inte samtycka till en direktåtkomst som saknar lagligt stöd.

Lagen skiljer tydligt på det som är kvalitetsregister respektive patientjournal, och bygger på att sammanblandning inte får ske. Ändamål, ändamål, ändamål…. Direktåtkomst till information från flera vårdgivare får med dagens lagstiftning hanteras inom ramen för bestämmelserna om sammanhållen journalföring (och då endast för ändamålet vårddokumentation och inte kvalitetssäkring). Direktåtkomst till VG:s egna uppgifter i QR får ske. Tanken med direktåtkomsten är att den ska kunna användas av den inrapporterande vårdgivaren för att göra t.ex. lokala uppföljningar av den egna verksamheten.

DI-beslutet kan inte tas till intäkt för att det generellt skulle vara otillåtet att integrera beslutsstödsfunktioner i en vårdgivares IT-stöd, utifrån kunskap som genererats hos ett QR. Aggregerade uppgifter från QR (som inte kan härledas till person)? Personuppgifter? (särskilda krav för behandling av personuppgifter både hos CPUA samt VG, bl.a. beträffande ändamål och direktåtkomst till tidigare inrapporterade personuppgifter) Interaktion med i QR befintliga personuppgifter måste föregås av analyser av de juridiska förutsättningarna.

Kort om PER och reumatologins beslutsstöd Det finns inget som hindrar att QR-rapporteringen integreras med journalföringen. Personuppgifter som samlats in i hälso- och sjukvården om en patient kan även behandlas i ett nationellt kvalitetsregister, om förutsättningarna för det enligt PdL är uppfyllda. Beslut om en patients vård och grunden för dessa beslut ska dokumenteras i journalen, oavsett om informationen också finns i ett register. Kort om PER och reumatologins beslutsstöd Patientregistrering i PER Läkarbesök med gemensamt beslutsstöd Import till huvudjournalsystem och ev. utlämnande till QR