En dator av rep, block och taljor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vardagsrummet är stort, så här finns det plats för mycket saker
Advertisements

Behandlingsfas 1, hjälpmedel
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Leva livet alla åldrar tillsammans: Vi är en internationell rörelse som vill spegla Guds rike med vår livsstil, låta familjen vara den grundläggande.
Elektroniska filter William Sandqvist En verklig signal … Verkliga signaler är svårtolkade. De är ofta störda av brus och brum. Brum.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
”Existensen föregår essensen!”
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
William Sandqvist Booles Algebra Genom att representera logiska uttryck på matematisk form, där sammanfognings-orden OR och AND motsvarade.
William Sandqvist Booles Algebra Genom att representera logiska uttryck på matematisk form, där sammanfognings-orden OR och AND motsvarade.
Många studenter använder en LCD-display till sin programmeringsuppgift
William Sandqvist Internet består till största delen av kabelanslutna datakommunikationsutrustningar Att bygga ett stabilt globalt täckande.
Välkomna! Bild 1 ”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !”
William Sandqvist Störskydd William Sandqvist
Minnesteknologier Teknologi Accesstid Kostnad $/GB SRAM 1 ns 1000 DRAM
William Sandqvist Maurice Karnaugh Karnaugh-diagrammet gör det enkelt att minimera Boolska uttryck! William Sandqvist
EDA Digital och Datorteknik
Komplexa tal inför Laborationerna
Rörelse Kapitel 7.
SR-vippa.
PICKit2 programmer-to-go
C-programmering ID120V William Sandqvist Länkad lista
Komparatorn en 1 bits AD-omvandlare
William Sandqvist Metalldetektorn Alla ”förluster” (även virvel-strömsförluster i metaller) sammanfattas av symbolen r ! Järnföremål påverkar.
Språket för inbyggda system 3
EN KOMPLETT INDUSTRIPARTNER ! ALLMÄNT OM MELSEC STYRSYSTEM.
Musik: Nightengale Serenade
De enkla maskinerna.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Beskrivning av SVT1 – SVT2 registreringsfel Möte på SVT 14 nov 2008.
Music: Nightengale Serenade
Styrteknik: Programmering med MELSEC IL PLC2A:1
William Sandqvist C:s minnesmodell.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Operativsystem Vad är det för något ? Varför har man operativsystem ?
William Sandqvist Kodlåsmall lockmall.vhd William Sandqvist
Programmering efter tillståndsdiagram
Träningslära Styrka.
William Sandqvist Låskretsar och Vippor Låskretsar (latch) och vippor (flip-flop) är kretsar med minnesfunktion. De ingår i datorns minnen.
Datorns historia Vad är en dator? Kan vi kalla en kulram för en dator?
IF1330 Ellära F/Ö1 F/Ö2 F/Ö3 Strömkretslära Mätinstrument Batterier
William Sandqvist Räknare En räknare är en speciell typ av sekvensnät som registrerar antalet inkommande klockpulser. Registreringen sker.
Vad kännetecknar ett sekvensnät?
William Sandqvist Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.
William Sandqvist Binärkod och Graykod 7 Bitars Kodskiva för avkodning av vridningsvinkel. Skivans vridnings-vinkel finns tryckt som binära.
1. Orsak2. Händelse3. Konsekvens Före/Innan, vad ledde fram till händelsen? Vad var det som hände? Efter, vad blev följderna av händelsen?
”strid” med ord, meningsbyte
William Sandqvist 11.1 ”Glitchar” Om signaler passerar olika många grindsteg på vägen mot utgången kan kortvariga oönskade avvikelser från.
William Sandqvist IS1500 Datorteknik William Sandqvist
Vad är elektricitet? Vad är elektricitet?
William Sandqvist Lab 3 Några slides att repetera inför Lab 3 William Sandqvist
William Sandqvist Lab 2 Några slides att repetera inför Lab 2 William Sandqvist
William Sandqvist Binärkod och Graykod 7 Bitars Kodskiva för avkodning av vridningsvinkel. Skivans vridnings-vinkel finns tryckt som binära.
William Sandqvist Är Du bra på for-loopar? Ge triangelns höjd: 12 1> * > *** > *****
Detta är en introduktion till ROBIS systemet Innehåll
Kronljusströmställaren 0, 1, 2, 3
Kunskaper i informationssökning hos studenter vid Högskolan i Borås Katharina Nordling Bibliotek & läranderesurser Högskolan i Borås
Shannon dekomposition
En mytomspunnen geometrisk figur
William Sandqvist Låskretsar och Vippor Låskretsar (latch) och vippor (flip-flop) är kretsar med minnesfunktion. De ingår i datorns minnen.
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
En inledning till pararbete i åk 8
"De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna"
De enkla maskinerna.
Kommunikation och information
Digitalteknik 3p - Kombinatoriska Byggblock
Digitalteknik 3p - Kombinatoriska Byggblock
Presentationens avskrift:

En dator av rep, block och taljor Artikel i Scientific America 19/4 1988 av A. K. Dewdney AND-gate OR-gate På ön Apraphul, vid Nya Guineas nordvästkust, har arkeologer upptäckt de murkna lämningarna av ett ingenjörsmässigt arrangemang med rep, block, och taljor, som man tror är den första digitala dator som någonsin konstruerats. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Inverterare Konstruktionen dateras till c:a 850 efter Kristus. Apraphulianerna var skickliga seglare. Deras skepp var vackert byggda och utrustade med den mest utarbetade rigg man kan tänka sig. Var det så att apraphulianerna leddes till att bygga sin dator genom att de bemästrade repslagarkonsten, eller var det tvärtom? Det är en fråga som debatteras ivrigt bland experterna. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se En multiplexor Man har upptäckt en enkel multiplexor bland de begravda represterna. Multiplexorn är en omkopplare som dirigerar flera signaler till en enda ledning. Tillexempel har den enklaste multiplexorn två ingångsledningar a och b. Vid en given tidpunkt kan varje ingångsledning bära signalen 1 eller 0. Vilken av de två signalerna, a eller b, kommer att tillåtas passera igenom utrustningen och ut till en ensam utgångs-ledning d? Detta avgörs med en tredje ingångs-ledning, en kontrolledning c; om den bär på signalen 1, är det signalen från ingång a som skickas vidare genom utgångsledningen. Om, i stället, kontrolledningen är 0 är det signalen b som skickas vidare. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Låskrets Ingen dator är komplett utan ett minne. Minnet i datorn bestod av hundratals speciella minnes-element som vi skulle kalla för vippor. I enlighet med modern terminologi, betecknar vi de två repen som leder in i den mekaniska vippan med set och reset. De två repen anslöts med en serie av tre block så att när setrepet drogs ut från lådan till position 1, drogs resetrepet in i lådan till position 0. På resetrepet satt en låsarm som var rörlig längs lådans bakkant. Utgångsrepet, i praktiken en fortsättning av setrepet, hade ett stort fastklämmt sänke. När setrepet drogs och nått slutet av rörelsen hakades sänket fast mot ett spår i låsarmen. I detta läge "kommer" låskretsen "ihåg" 1. Utgångsrepet hålls i position 1 tills den enorma repdatorn ändrar på saker och ting genom att dra i resetrepet. Detta får till följd att låsarmen dras bort från sänket och utgångsrepet intar positionen 0. Låskretsen kommer därefter att "minnas" 0 William Sandqvist william@kth.se

Kraftkällan – en elefant Det är synd att det bara går att ge en glimt av den Apraphulianska maskinens stora komplexitet. Den måste ha utgjort en häpnadsväckande syn när den var i funktion. Med den enorma mängd rep som var inblandad, kan ingen mänsklig varelse ha haft styrkan att manövrera ingångsreglagen till de rätta positionerna. Närvaron av elefantskelett i det Apraphulianska området gör att kraftkällan blir uppenbar. Vid utgången upprätthöll kraftiga fjädrar tillräcklig repspänning i systemet. Kanske var det flaggor vid de yttersta utgångsrepen som möjliggjorde för det teknologiska prästerskapet att avläsa resultatet av de beräkningar som utfördes. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Finns det någon hake? Visst vore det kul om detta var sant? Men artikeln dök upp i tidskriften Scientific American's aprilnummer 1988 - så det hela är naturligtvis ett välgjort aprilskämt. Visserligen fungerar alla beskrivna mekanismer, men de skulle aldrig kunna sättas ihop till en större dator - kan Du räkna ut vad som är felet? William Sandqvist william@kth.se

Den första datorn var helt mekanisk First Computer Konrad Zuse's -- Z1 1938 William Sandqvist william@kth.se

Datorkomponenter av LEGO AND-gate OR-gate William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Inverterare William Sandqvist william@kth.se

Multiplexor med diodgrindar På laborationen får Du bygga Multiplexorn med diodgrindar i stället för med rep … William Sandqvist william@kth.se