För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... 1 2014-08-21.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetet med anmälningsavgifter
Advertisements

Försäkringskassans förslag för minskat krångel • • Sida 1 Välkommen på pressträff om Försäkringskassans förslag för minskat krångel 12 april.
Den allmänna pensionen - pensionstid
– en översyn av aktivitetsersättningen
Välkomna på information om gymnasievalet!
Din statliga tjänstepension
Justerad metod i RAMS Justerad metod i RAMS 2011 I framställningen av den Registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) avseende.
Till dig som funderar på att gå i pension
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Julshopping 2012 Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea
Energideklarationer Thomas Johansson.
i samarbete med Folksam
Att flytta till Frankrike – vad ska jag tänka på?
EU-förordningar om licens för järnvägsföretag och om ramavtal för infrastrukturkapacitet Branschrådet Susanne Karlsson.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. 1 Prognos till alla.
Kulturförvaltningens verksamhet
1 En studiemedelsansökan för alla Ny tjänst för studeranderapportering.
Nyheter för företag 2012 Skepparholmen 29 maj 2012.
Föreningsstöd 2014 Nytt • stödsystem från – nya/ändrade bidragstyper o belopp • ansökningsförfarande – ansökan sker digitalt • utökat stöd med.
Bakgrund Grupplivförsäkring för pensionärer har funnits i drygt 25 år och gjort nytta för många kunder. En grupplivförsäkring är en riskförsäkring. En.
1. Nya regler Tredjelandsmedborgare 2. Försäkring stipendiefinansierade doktorander.
Oväntade utgifter – något att räkna med Ingela Gabrielsson, privatekonom
Välkomna på information om gymnasievalet!.  Valet görs på  I januari får alla elever i åk 9 inloggningsuppgifter.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Tillsammans gör vi studier möjligt
Sedan senast - Åland Ny lagstiftning Sänkning av maximitiden för högskolestudier - Höjning av minimitiden för studier som berättigar till studiestöd.
Bokföring av Lönekostnader
Reformer i arbetslöshetsförsäkringen 1 september 2013
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Aktivitetsrapporter – Hur går det?
Stora additionstabellen
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Östra Göinge 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Kungsör 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Emmaboda 2012 Lokalt företagsklimat.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 9 Aktörer i Nyps 12/ Sofia Wallgren Nyps utbildning- Företagssstöd.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 9. Aktörer i Nyps 22/ Sofia Wallgren Nyps utbildning- Projektmedel.
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Barns tillgång till svenskt teckenspråk
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
Bostadstillägg Förr: Premiepensionsmyndigheten administrerade premiepensionen. Den del vi själva kan välja vilka fonder vi önskar placera i. Försäkringskassan.
1 Inkomstförsäkring 1 januari 2009 i samarbete med Folksam.
Ekonomirapporten. April 2014
E-FAKTURA PRIVAT STATISTIKSAMMANSTÄLLNING - SVENSKA MARKNADEN 2013.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Åtvidaberg 2012 Lokalt företagsklimat.
Intern Bolån Undersökning från Länsförsäkringar Sidfotstext (ändras under Meny Infoga och knappen Sidhuvud/Sidfot) 1.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Katrineholm 2012 Lokalt företagsklimat.
1 Pension & omställning 10 februari Informationsmöte scenkonstpensionerna  Inledning  Avvecklingen av Pisa (SPV)  Förhandlingar om nytt system.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. STUDIEBESÖK 1 Pensioner Studiebesök.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Budgetunderlag Samrådsmöte,
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... 1 Pressträff 22 december 2014: Så blir pensionen 2015.
Två vägar för att ge till hela Missionskyrkan Kyrkoavgiften till församlingarna Missionsgåvan till församlingarna och det gemensamma Kyrkoavgift + Missionsgåvan.
Ekonomirapporten. December 2014 Diagrammen.. 1 Resultat i kommuner och landsting Miljarder kronor Ekonomirapporten. December 2014.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION 1 Pensioner.
Den allmänna pensionen - pensionstid. DEN ALLMÄNNA PENSIONEN - PENSIONSTID Val vid pensionering Inkomst/tilläggs- och premiepension Tidpunkt för uttag.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
Till dig som funderar på att gå i pension © Alecta.
Till dig som funderar på att gå i pension © Alecta.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... 1 Pressträff 22 december 2015: Så blir pensionen 2016.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Eventuell privat pension Tjänstepension
1 1.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Allmän pension. Allmän pension Allmän pension 16% av din inkomst går till inkomstpension och 2,5% till premiepension Del av lön som överstiger ca.
Presentationens avskrift:

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot Nu slipper pensionärerna söka om bostadstillägg varje år! Pressträff Minna Frisk, projektledare Richard Wirenius, försäkringsspecialist

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Sammanfattning bostadstillägg tillsvidare 1 november införs nya regler för bostadstillägg som gör att pensionärerna slipper söka varje år. Majoriteten av de som har bostadstillägg behöver inte göra något utan deras bostadstillägg kommer betalas ut tillsvidare. Första gången måste man göra en ansökan. Alla förändringar som därefter kan påverka bostadstillägget behöver bara anmälas till Pensionsmyndigheten. Vanliga inkomständringar behöver inte anmälas. 3

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Så här ser det ut i dag I dag behöver pensionärerna lämna in en ny fullständig ansökan med jämna mellanrum, vanligtvis en gång per år. Den ansökan behöver göras även om inga förändringar skett som påverkar bostadstillägget. 4

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Syftet är att förenkla för pensionärerna Bostadstillägg beviljas som huvudregel tillsvidare Det innebär att ny ansökan inte behöver lämnas in varje år Förändringar som kan påverka bostadstillägget anmäls på en blankett Pensionärerna behöver bara ha kontakt med Pensionsmyndigheten när något som påverkar bostadstillägget har hänt 5

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Bostadstillägg tillsvidare Kommer att gälla för de allra flesta som har bostadstillägg men med några få undantag. Äldreförsörjningsstödet omfattas inte av den nya lagen. Det tidsbegränsas även fortsättningsvis ett år. Om pensionären har oregelbundna inkomster till exempel näringsverksamhet eller arbetsinkomst. För de som har tidsbegränsade hyreskontrakt 6

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Vår nya verksamhets- och kontrollfilosofi Vi utgår från att alla vill göra rätt – Det ska vara lätt att göra rätt Vi har gjort en riskanalys över bostadstillägget Vi kontrollerar där riskerna är störst 7

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Ny hantering med förbättrad kvalitet Första gången en pensionär söker bostadstillägg är det viktigt att alla uppgifter är styrkta med underlag. Uppgifterna stäms av löpande mot Skatteverket, folkbokföringen och de vanligaste tjänstepensionsbolagen. Efterkontroller kommer att ske på de uppgifter som vi vet påverkar bostadstillägget mest. Den förbättrade kvaliteten kommer att göra att de felaktiga utbetalningarna minskar. 8

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Så sker övergången Vi ändrar automatiskt många av de beslut som finns idag till tillsvidarebeslut. De cirka pensionärer som omfattas av detta får besked av oss. Övriga cirka pensionärer med bostadstillägg får en ny ansökan när det är dags att söka. Även dessa kommer därefter – med vissa undantag – att få beslut tillsvidare. 9

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot Fler kan ha rätt till bostadstillägg Upp till pensionärer kan ha rätt till bostadstillägg men har inte sökt det. Detta enligt en undersökning av SCB som uppskattat antalet. Riksrevisionen kommer att göra en fördjupad studie som presenteras våren Det finns inte tillräckligt med offentliga uppgifter om bostadskostnad, inkomster eller förmögenhet för att göra en tillräckligt exakt beräkning eller göra riktade utskick.

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Pensionärerna slipper anmäla vanliga inkomständringar Pension från Pensionsmyndigheten. Utbetalningar från Försäkringskassan. Pågående tjänstepension från – Alecta – AFA – AMF – KPA – SPV 11

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Vissa ändringar behöver anmälas Förändringar som kan påverka bostadstillägget måste anmälas. Till exempel förändringar i ekonomi, bostads- och familjeförhållanden. 12

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Anmälan av ändring kan ske på olika sätt Från och med 1 december på webben Vi erbjuder stöd via frågor för att skapa en anmälan som ska skrivas ut och skickas in till oss. Från och med februari 2013 kommer blanketten ”Anmälan om ändrade uppgifter” att finnas. – Den kan beställas från vår kundservice – Den kan laddas ner från – Den kan hämtas på ett servicekontor 13

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Stöd för att anmäla förändringar I väntan på den nya pappersblankett som kommer i februari 2013, ger vi pensionärerna stöd på vår webbplats. De som inte har tillgång till webben kan använda den befintliga (fullständiga) ansökan om bostadstillägg och kan kontakta: – vår kundservice – ett servicekontor 14

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Förslag på lagändring: 170 kr mer för ensamstående Föreslås träda i kraft 1 januari Höjer bostadstillägget med 170 kr per månad för ensamstående. För alla ensamstående med bostadstillägg kommer höjningen med 170 kr ingå i utbetalningen för januari Ingen med bostadstillägg behöver söka för att få höjningen. Pensionärer utan bostadstillägg behöver söka och vara berättigade till bostadstillägg för att få höjningen. 15

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Bostadstillägget i siffror Cirka av ålderspensionärerna har bostadstillägg, som är skattefritt. Cirka omvandlas automatiskt och cirka behöver söka om men de flesta kan få tillsvidarebeslut. Genomsnittligt belopp i bostadstillägg är cirka kronor per månad. Pensionärer med bostadstillägg har en total inkomst på i snitt cirka kronor per månad före skatt (exklusive bostadstillägg). Cirka pensionärer med bostadstillägg har en förmögenhet över kronor som påverkar. 16

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot... Beräkna vad du kan få i bostadstillägg 17

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot