ERGONOMI Vad är det?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
easyresearch. se/s. asp Varför?
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats.
FTFs motionsskola.
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Pausrörelser för stillasittande landstingspersonal
VI TAR DITT YRKE PÅ ALLVAR.. KVALITET KOMPIS KUL KUNSKAP KREATIV KONKRET KARRIÄR.
Barnanpassad utredning
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Metodstöd.
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Demokrati och diktatur
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Praktisk arbetslivsorientering
Ergonomi.
- Konsten att ge feed-back
Ergonomi på arbetsplatsen
Att skriva en artikel.
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Mindfulness – en hjälp på vägen
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Vill du lära dig kort division?
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
VÄLKOMMEN ! Du kommer nu att få delta i ett parapsykologiskt experiment.. Luta dig bakåt i stolen och klicka med musen när vi kan börja.
Arbetsmiljö Arbetsställningar Lyft-och bärteknik
Du är riktigt trött och frustrerad……
Interna system utan kognitivt kaos Stefan Johansson, Funka.
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Finansförbundets motionsskola.
Ta ställning och handla!
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?
Principer för arbetsställningar
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
Nycklarna till framgångsrik stresshantering. Anmäld dig redan idag om du …: … känner att du provat allt och vill ha ”nycklar” som verkligen fungerar …
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Debattera.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Praktisk arbetslivsorientering
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Att leda inom skolans värld Går det? Lars Eriksson Skolan – en förmån att få leda! Ansvarsfullt att forma den unga generationen Härligt att.
Hur gör man en debattartikel?
Anställningsintervjun
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Uppvärmning?.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
ERGONOMI. Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda.
Presentationens avskrift:

ERGONOMI Vad är det?

Vad är Ergonomi och vad kan du som elev tjäna på att lära dig om detta? Det är de första frågorna vi behöver ställa oss inför arbetet med denna uppgift.   Begreppet "ergonomi", alltså ordet, kommer från grekiskans ergon, som betyder "arbete", och nomos, som betyder "lag". Ergonomin kan därför sägas vara läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan.

Ergonomi är en gammal kunskap. Målet med ergonomin är att skapa en bra arbetsmiljö, vilket betyder att man vill anpassa arbetet efter människan, dels genom att utveckla sittvänliga stolar och maskiner som inte sliter ut kroppen i förtid, men man vill också anpassa människan efter arbetet, genom att lära dem om hur man kan sitta, lyfta och röra sig på bästa sätt.

Varför bör du då lära dig om ergonomi?

Att sitta still i timmar framför din MacBook Pro kan vara väldigt krävande för kroppen. Men vadå krävande? Du sitter ju bara still tycker du. Men riktigt så enkelt är det inte.   Framförallt arbetet framför datorn är en källa till många arbetsskador. Kan du nämna några? Detta på grund av att man spänner kroppen och sitter på olika sätt som belastar kroppen på ett felaktigt sätt. En kombination av en sådan dålig arbetsställning och långa arbetspass ökar risken för besvär.

För att kunna prestera så bra som du vill i skolan, livet eller på jobbet måste du vara fräsch i både kropp och knopp. Då fungerar det inte att stressa kroppen så att du inte kan eller orkar prestera på toppnivå av vad du kan!

Dagens skola och arbeten kräver i allt högre grad att man tillbringar många timmar vid en dator. Sen datorerna kom har denna tid bara ökat och ökat genom generationerna. Kan du komma på något som förändrats? Undersökningar visar att vi är väldigt stillasittande i våra jobb.

Självklart mår kroppen inte alltid bra när den måste sitta still Självklart mår kroppen inte alltid bra när den måste sitta still. Och måste den dessutom sitta i samma obekväma ställning under lång tid, som fallet är när vi arbetar framför en dator, protesterar den med värk, stelhet och trötthet.

Att knappa på ett tangentbord utsätter ofta axlarna, nacken och ryggen för onaturliga kroppsställningar och man får värk, som inte går över förrän man tagit en god paus. Att arbeta med en mus eller musplatta (som det ju är på våra MacBook Pro) kan skapa lika stort obehag i pekfingret, handleden och armen. Värken behöver inte bero på att du gör fel, utan kan alltså uppstå för att du sitter för länge eller arbetar med redskap som inte är anpassade efter just dig.

Många verkar också få extra mycket värk när de arbetar med ett nytt program eller en ny dator. Känner du igen dig? Ny dator, ny skola, nya stolar, nya dataprogram. Värken kan då bero på att man måste pröva sig fram innan man hittar rätt kommandon, något som alltså kräver fler tangent- och musklickningar. Men självklart kan värken också delvis ha en psykologisk orsak, om man spänner sig inför det nya. Oro och stress är ju inte helt ovanligt i skolans värld och bidrar naturligtvis till att kroppen inte mår bra.

Hur länge kan man sitta vid datorn innan man får ont Hur länge kan man sitta vid datorn innan man får ont? Ja, det varierar naturligtvis från person till person. För vissa räcker det med en halvtimme, medan andra kan sitta mellan fem och tio timmar om dagen i tio år innan de drabbas. Men har man väl fått ont är det mycket svårare att få bort värken igen så därför skall man försöka arbeta förebyggande. När man sitter länge vid en dator måste man alltså tänka på sin arbetsställning.

Här är några enkla råd som du och din basgrupp kan följa för att hålla er fräscha: Arbeta inte för länge Sitt ordentligt vid stol och arbetsbord Anpassa din bildskärm Bli vän med tangentbordet

Du har därför ett ansvar att själv se till att du har en god datorarbetsmiljö och se över vad du kan göra för att skapa goda vanor vid datorarbete redan innan problemen uppstår. Det här är egentligen självklara råd, men de flesta struntar ändå i dem, eftersom vi människor är lata och tycker att det går bra ändå. Och så drabbas vi av värk efter en tid, men då kan det vara försent! Det kan ta flera år innan man märker av en felaktig arbetsställning. Därför skall du försöka skapa rutiner för ditt arbete, där pauser ingår.