Ämneskommitté Vatten Välkomna till en mötesplats för att synliggöra kunskapsbehov och för att främja samverkan i fältförsöksverksamheten inom områdena:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pilotprojektet Greppa fosforn Anuschka Heeb Länsstyrelsen Östergötland
Advertisements

Växtskydd i vattenskyddsområde Modul 13 C Hässleholm, 2 oktober 2013.
Mineralkväve i marken 3-5 ggr per år, återkommande markkarteringar
Vattenplaner på gårdsnivå
Svensk idrott världens bästa
Stallgödsel till vall Bästa växtnäringsutnyttjande och ekonomi
RESULTAT Projekt Tag till vara kompetens! Dec 2009.
Dränering och växtnäring
Sandra Lindström Hushållningssällskapet Projekt 2009 Kompetensutveckling inom Landsbygdsprogrammet Mitten av april? Nationella projektstöd inom Landsbygdsprogrammet.
Nick Jarvis och Julien Moeys, SLU Fredrik Stenemo, Geosigma
- vidareutveckla metoder för jämställdhetsintegrering, - skapa forum för erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering, - informera.
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Växt- och miljöavdelningen
Jörgen From Anu Ylitalo Pedagogisk Digital Kompetens DELTAGARE Åbo Akademi Hanken.
Räddningstjänstens Lärlingsutbildning Räddningstjänsten Syd & Räddningstjänsten Landskrona Bengt Arne Larsson, Jonas Bengtsson & Martin Persson, 2012.
Från listor till nya MACRO-DB 4.0
Fältforsks ämneskommitté Odlingssystem
Ämneskommitté Vattenfrågor. Normalutlakning av kväve från Sveriges åkermarker beräknade med simuleringsverktyget SOILNDB på uppdrag åt Naturvårdsverket.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
Länsgemensam ledning i samverkan
Kurser för rådgivare och lantbrukare Stina Olofsson,
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010.
Förmågor och centralt innehåll
Moduler och underlag Rådgivningsexperter
Senior alert – nuläge 24 oktober 2012 Kristina Sjölund Helene Lysander Skog Emma Englander.
Fosforläckage -hur stora risker? -hur minimera?. Fosforförluster från åkermark sker främst genom erosion Fosforförluster från åkermark.
Gymnasie & Vuxenutbildning
Nordplus Ramprogram. Nordplus ramprogram Mobilitet, samarbete och nätverk i Norden och Baltikum Nordplus är Nordiska ministerrådets utbildningsprogram.
Jordbruksmarken som belastar Östersjön är dränerad lerjord med mineralet illit De flesta partiklarna är av kolloidal storlek.
Beräkningsverktyget i klimatkollen
Mobila enheten Salems kommun *.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
- Ett samarbetsprojekt mellan KLARA i Varberg och Coompanion Halland
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Det goda mötet /förebyggande & främjande i Kalmar län Johan Engdahl.
Konstens Open Space 17 februari 2011 Ett strategiskt samtal om konstområdet i Kronobergs län En del av arbetet med Kulturplan Kronoberg
Johan Malgeryd Rådgivningsenheten norr, Linköping
Potatismodulen ett rådgivningsverktyg Håkan Sandin
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Greppa fosforn -ett pilotprojekt inom Greppa Näringen för att testa åtgärder mot fosforförluster i praktiken Arne Joelsson, Länsstyrelsen Hallands län.
Greppa Näringen Vad är Greppa Näringen? Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som både lantbrukare och miljön tjänar på. Målen är: › minskade.
Introduktion Uppsala Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Greppa fosforn Ansvarig: Johan Malgeryd Bilder: Katarina Börling, Jordbruksverket.
Dagens brukningspraxis Hans Nilsson Jordbruksverket.
Gruppinformation till jordbrukare Seminariet är kostnadsfritt men fika och lunch bekostas av deltagarna på plats. Anmälan: Senast 8 februari på
MIA-Mobilisering Inför Arbete Ansökan Europeiska socialfonden.
Greppa Näringen framåt, Vad är på gång? Skövde Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Moduler i Greppa Näringen Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket.
Gymnasievalet 2017.
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Info från SSM, den 8 september
Bostadsplaneringen i Västerås
2. ETABLERING AV GRÖDA/KULTUR SAMT ÅTGÄRDER I VÄXANDE GRÖDA
Nästa steg utifrån vad vi lärt: Nytt PGSA eller implementering.
Analysera, justera och fastställa
Programutvärdering av sysselsättningsinitiativet
Huvudföreningens uppgift är att
Fosforkampanj inom Greppa Näringen
Bra hagar för hästen och miljön
Koordinatorer för ökad skolnärvaro
Rådgivarnas kompetens
Bättre brukarinflytande 2017
Förstudie Friluftslivets år 2020
Välkommen till chefsmötet!
Fosforkampanj inom Greppa Näringen
Vill du göra skillnad på riktigt?
Presentationens avskrift:

Ämneskommitté Vatten Välkomna till en mötesplats för att synliggöra kunskapsbehov och för att främja samverkan i fältförsöksverksamheten inom områdena: Dränering Bevattning Läckage av växtnäring Läckage av växtskyddsmedel Helena Aronsson och Ingrid Wesström (SLU) Erik Ekre (Växa Halland)

1. Uppstartsmöte feb 2008 med ca 30 deltagare Formulerade angelägna frågeställningar och planerade aktiviteter för 2008

1. Uppstartsmöte feb 2008 med ca 30 deltagare Formulerade angelägna frågeställningar och planerade aktiviteter för Seminariedag om glyfosat i Uppsala i samarrangemang med CKB, maj 2008

1. Uppstartsmöte feb 2008 med ca 30 deltagare Formulerade angelägna frågeställningar och planerade aktiviteter för Seminariedag om glyfosat i Uppsala i samarrangemang med CKB, maj Fältdag i Halland med temat dränering och bevattning, juni I samarrangemang med Greppa, LRF, Ls och Växa

1. Uppstartsmöte feb 2008 med ca 30 deltagare Formulerade angelägna frågeställningar och planerade aktiviteter för Seminariedag om glyfosat i Uppsala i samarrangemang med CKB, maj Fältdag i Halland med temat dränering och bevattning, juni I samarrangemang med Greppa, LRF, Ls och Växa 4. Ansökan till SLF (SLU, JTI, HS) om studier på specialdränerad mellanlera vid Lilla Böslid med temat ”Metoder för minskat fosforläckage i samband med stallgödselspridning”. Det var angelägna frågeställningar som kom upp på mötet i februari.

I fält ser vi resultatet av de verkliga förutsättningarna med aktuella grödor, klimat och odlingsåtgärder. Dilemmat: svårtolkat, särskilt när det gäller fosfor Kompletterande studier av t ex matjord eller alv i mindre skala främjar förståelsen av viktiga processer Metodutveckling: Större interaktion mellan studier i olika skalor Fält Lab

Odlingsåtgärder påverkar omsättning och mobilisering av fosfor i matjorden. Det är en central plats för att studera hur mycket fosfor som riskerar att transporteras vidare ned i marken. Gödsling jordbearbetning, gröda m.m. Alvens egenskaper avgörande betydelse för hur mycket av den fosfor som lämnar matjorden som slutligen bidrar till ett läckage. Om studier av fosforutlakning

1. Uppstartsmöte feb 2008 med ca 30 deltagare Formulerade angelägna frågeställningar och planerade aktiviteter för Seminariedag om glyfosat i Uppsala i samarrangemang med CKB, maj Fältdag i Halland med temat dränering och bevattning, juni I samarrangemang med Greppa, LRF, Ls och Växa 5. Kurs- och diskussionsdag om stallgödsel och växtnärings- utnyttjande i Nässjö, nov 2008 (SLU, JTI, Greppa N). 4. Ansökan till SLF (SLU, JTI, HS) om studier på specialdränerad mellanlera vid Lilla Böslid med temat ”Metoder för minskat fosforläckage i samband med stallgödselspridning”. Det var angelägna frågeställningar som kom upp på mötet i februari.