- Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!
Om ett ögonblick kommer Du in i en magisk värld!.
Om ett ögonblick kommer du att inträda i en magisk värld...
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Frågor som underlättar för ungdomar att testa sitt cannabisberoende/missbruk och sitt missbruksmönster.
Barnanpassad utredning
Att leva med multipel skleros
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Några följder av heteronormativitet:
VAD ÄR SEX? OCH ANDRA FRÅGOR OM DET DÄR…
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Syftet med en personlig handlingsplan
Mindfulness – en hjälp på vägen
ERGONOMI Vad är det?.
Om ett ögonblick kommer Du in i en magisk värld!
Lära sig leva med cancer
Att hålla en presentation
Kriser.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Bibelns syn på ÄKTENSKAP & SEX
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Hantera en kronisk sjukdom
Om en stund kommer du in i magins värld.... …Du kommer att bevittna en sällsynt händelse.
SBAR för strukturerad kommunikation
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
”Lär dig säga jag och nej”
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Debattera.
Sexuell hälsa vid Parkinson Lena Wapner, sjukgymnast, sexualrådgivare Ann-Sofie Ek, sjuksköterska, sexualrådgivare Rehabiliteringsmedicinska kliniken,
Sexologi för KY Kvalificerad vård och omsorg inriktning geriatrik alternativt funktionshinder Margit Leist Hagström
MYELOM o SYMTOM Lotta Billgert Kontaktsjuksköterska
Jag heter Sussi.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sex- både kropp och känsla
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Tobakens påverkan på insjuknande och behandling av cancer
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Sjukgymnastik vid myelom
Skriva noveller.
Undersköterskans dag 4 mars och 9 april 2008
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Fair Race – en schysstare bilsport Bilsport ska vara fri från droger, mobbning, våld, hot och fusk.
Svensk Bilsport Fair Race – en schysstare bilsport Bilsport ska vara fri från droger, mobbning, våld, hot och fusk.
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Undersköterskans dag 16 april 2009 Välkomna till en stunds reflektion kring ämnet vardagsrehabilitering.
psykologiska effekter
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Socialpsykologi.
Barn och stress.
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Standardiserat vårdförlopp Bröstcancer. Bröstcancer I Sverige upptäcks drygt 9000 nya fall av bröstcancer årligen varav ca 1600 fall i VGR. Femårsprevalensen.
Munvård i livets slut Monica Fornander
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
Hur står det till med det sexuella välbefinnandet bland personer som lever med hiv? Lena Nilsson Schönnesson.
Standardiserat vårdförlopp Bröstcancer
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
Presentationens avskrift:

- Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna? Sex och cancer - Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna? 1

SEXUALITET Sexualiteten innehåller många aspekter. Dels den fysiska tillfredsställelsen och den sexuella driften, men även om så mycket mer –närhet, ömhet, och bekräftelse viktiga delar av en relation och för självkänslan.

SEXUALITET FORTS. Det handlar också om njutning, sensualism och sinnlighet, kanske ”skinnhunger” –känslan av att någon tar på ens hud, att någon är attraherad av en. Sexualiteten står för något livsbejakande kontra en motbild till en hotande cancersjukdom

BEHANDLINGARS PÅVERKAN KIRURGI Radikal hysterektomi kan leda till förkortning av vagina, med minskad töjbarhet, vilket kan leda till samlagssmärtor. All kirurgi i bäckenet påverkar nerver/kärl såväl prostatacanceroperationer, gyncanceroperationer, urinblåsecancer, tjocktarms- och ändtarmsoperationer.

BEHANDLINGARS PÅVERKAN forts KIRURGI - Vid bröstcancer rör det sig ofta om en förändrad självuppfattning. Men även fysiskt av smärtor p.g.a. lymödem. Risken för obehaglig känsel efter kirurgi i väl nervförsörjd vävnad anses ökad (t.ex. bröstvårta)

BEHANDLING FORTS. STRÅLBEHANDLING Strålbehandling ger lokala effekter och följderna är beroende på vilken region som bestrålats. Lokal irritation, rodnad och vävnadssvullnad. Slemhinnor i munhåla kan bli torra, irriterade med följder för kyssar.

BEHANDLING FORTS. STRÅLBEHANDLING forts. - Bäckenbestrålning kan leda till ärrbildningar och förkortning av vagina. Äggstocksbestrålning slår ut östrogenproduktionen som kan leda till slemhinnan i vagina blir tunn och skör. Bäckenbestrålning kan också påverka urinblåse- och tarmfunktionen med risk för täta trängningar och inkontinens.

BEHANDLING FORTS. CYTOSTATIKABEHANDLING Osäkert kring de sexuella följderna av cytostatikabehandling. Slemhinnorna blir mer mottagliga för t.ex. svampinfektioner. Rimligt att misstänka att de även påverkar nerverna till och från underlivet. Cytostatika behandling medför i många fall håravfall (alopeci). Det gäller inte bara huvudhåret utan även könsbehåringen. Förändrad kroppsbild pga. sjukdom och behandling. Trötthet, anemi, viktförändring är andra följder vid cytostatikabehandling, med påverkan på orken, lusten och självbilden.

BEHANDLING FORTS. HORMONELL BEHANDLING - Behandling med ”antiöstrogener” ex. vid bröstcancer kan leda till vallningar/svettningar, slemhinnebesvär (torrhet, skörhet), viktuppgång, minskad lust och påverkan på humöret.

Vanliga problem och förslag till lösningar Samlagssmärtor – torra slemhinnor eller sprickor Glidmedel (Klick som finns på apoteket. Ge info om glidmedel med silikon om det är sprickor som är vattenkänsliga) Xylocain (salva eller gel) Samlagssmärtor – förkortad vagina Dilatator (ta reda på rutinen på för just din avdelning)

Vanliga problem och förslag till lösningar Erektionsproblematik - Be om remiss alt hänvisningen till urologen för utprovning av hjälpmedel ex. Viagra, Caverject eller liknande.

PSYKOLOGISKA FÖLJDER Ändrad kroppsuppfattning Självkänsla Rädsla (avvisning, smärta m.m.) Partnerns reaktioner kring sjukdom och sex Tidigare erfarenheter

LÖSNINGAR Det finns lösningar på många av dessa problem. Genom att prata om dem, först och främst med din partner men även med sjukvården kan man hitta lösningar till just ditt problem. Oavsett om det är form av samtal, enskilda eller tillsammans med din partner, hjälpmedel eller en kombination av båda. Tveka inte att ta kontakt med mig, Barbara. Jag svarar gärna på de frågor du har och kan även ta emot dig/er för samtal.