Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VAD ÄR SEX? OCH ANDRA FRÅGOR OM DET DÄR…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VAD ÄR SEX? OCH ANDRA FRÅGOR OM DET DÄR…"— Presentationens avskrift:

1 VAD ÄR SEX? OCH ANDRA FRÅGOR OM DET DÄR…
Tema Kärlek och sexualitet Uddevalla gymnasieskola

2 Vad är sex? Vad är sex? Hångel Kyssar Onani Smek Pussar Bilder Samlag
Sex är mycket mer än vad man till en början tänker på. Sex är allt som man blir upphetsad av. Hångel Kyssar Onani Smek Pussar Bilder Samlag Fantasier Porr Flirtar Sexchatt mm.

3 WHO:s definition av sexualitet
”Sexualitet är en integrerad del av varje människas personlighet, och det gäller såväl man och kvinna som barn. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter. Sexualitet är inte synonym med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och är heller inte summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualitet är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa.”

4 Hur känns det i kroppen? känslor
Det som känns som sex vid ett tillfälle behöver inte göra det vid ett annat. Det beror på situationen Flirtar Sexkänsla, Tittar Känns ingenting Kåthet/upphetsning Det kan kännas skönt att vidröra hela kroppen. kan kännas som: ett sug i hela kroppen en stark längtan skönt pir­rigt nervöst Vissa ställen kan bli extra känsliga för beröring. bubbligt

5 Liksom alla kroppar ser olika ut, så ser alla kön olika ut.
könen Är jag normal? Mutta Snippa Mus Vulva Snäcka Slida Fitta Tippa Dolme Snopp Dick Penis Pitt Balle Kuk Snase Liksom alla kroppar ser olika ut, så ser alla kön olika ut. Båda könen består av delar som är väl­digt lika varandra i grunden. Hud hos foster blir till: - yttre blygdläppar - pung Samma anlag bildar: - äggstockar testiklar Både klitoris och penisskaftet har ett ollon.

6 Hur lång är… ? Hur djup är… ?
könen Kunskap om kvinno- och manskroppen med fokus på de sexuella funktionerna. Hur lång är den genomsnittliga kuken? I slakt tillstånd ca 8,5 cm till 10,5 cm. I erigerat tillstånd cm. Hur djup är en vagina? I avslappnade tillstånd ca 10 cm mätt från slidmynning till botten bakom livmodertappen. Både längd och vidd ökar vid sexuell upphetsning.

7 Varför sex? Varför inte sex?
Måste man vara kär för att ha sex? Varför sex? Varför inte sex? man har lust man är kåt man är kär man vill bli med barn det är skönt man behöver närhet man vill bli bekräftad ens partner vill man inte vågar säga nej man har ingen partner man vill finna den rätte man har inte lust man är osäker på sig själv man har en viss religion Sex = kärlek ? Kärlek = sex ? Man kan vara kär utan att vilja ha sex. Man kan vilja ha sex utan att man är kär.

8 Ömsesidighet och respekt
Vad är bra sex? Ömsesidighet och respekt Bra sex? Man ska ha en bra känsla innan, under och efter. Känns det inte bra? BACKA, VÄNTA, säg NEJ, jag vill inte det här. Märker man att den andra inte gillar det man gör så slutar man. De flesta kommer att ha både bra och mindre bra erfa­renheter av sex utan att någon har gjort fel. Sex är inte alltid perfekt eller ens bra, även om man är kär, kåt eller både och. FEL att tjata/pressa andra att ställa upp på sex.

9 Måste ett par vara i samma ålder?
Sex och normer Vad räknas som sex? Vad är rätt sorts sex? När är det okej att ha sex? Vad är okej för killar och tjejer att säga när de pratar om sex? Vem får man bli kär i? Normer kan vara bra t.ex. ömsesidigt sex. Normer kan va dåligt t.ex. sätter upp gränser för personer. RELIGION KOMPISAR SYSKON TV FILMER FÖRENING-AR SKOLA BÖCKER TIDNINGAR POLITIK INTERNET FÖRÄLDRAR

10 Kan jag flirta med flera samtidigt?
Kan jag flirta med flera personer samtidigt? Jag upplever att jag får bra självförtroende av det! Kan jag flirta med flera samtidigt? Kan du göra andra saker för att få bra självförtroende? Får du bara bra självförtroende av det eller känner du något mer? Tror du att du sårar någon genom ditt flirtande?

11 Vad ska man göra om man behandlas illa?
Om man har en kompis som behandlar en på ett sätt som inte känns bra, men inte slutar när man försöker säga till, vad gör man då? Ska man sluta umgås? JA! i alla fall tillfälligt Var rädd om dig! Låt ingen behandla dig illa!

12 Bra länkar för er som vill veta mer

13 Diskutera mera Hur hanterar man den andras känslor när man gör slut?
Hur kan man hjälpa en kompis som har kärleksproblem? Hur ”gör man slut” med en kompis? Hur kan man hjälpa en person som säger att den inte behöver hjälp, men som man ser behöver det? Vad innebär det att vara ihop? Hur håller man kärleken vid liv? Varför är det så stor press att följa normen- hitta kärleken, bli ihop, gifta sig etc.? Om man är lite intresserad av någon men aldrig pratat med personen, hur ska man komma i kontakt? Hur tar man kontakt med någon man är intresserad av? Varför blir man sviken? Hur vet man att det är på riktigt? Varför kan man bli intresserad av flera tjejer eller killar när man redan har en? Varför faller vi tjejer så lätt för killar som ger ögonkontakt och ler mot en? Varför klassas man som slampa om man är tjej och som player om man är kille om man har sex med fler än 4 stycken? Varför är vi killar och tjejer så olika med vårt tänkande? Vi ser så olika på saker och ting. Hur kan jag fortsätta vara kompis med min gamla förälskelse som visste om att jag var kär i henne nu när jag har flickvän? Hur ska jag hjälpa min pojkvän att få bättre självkänsla, att tro mer på sig själv och känna sig trygg i vem han är? Hur hittar man sin prins? Vad är sannolikheten med att hitta sin ”soulmate”? Kärlek, är det en lek? Vad är kärlek för något egentligen? Diskutera mera


Ladda ner ppt "VAD ÄR SEX? OCH ANDRA FRÅGOR OM DET DÄR…"

Liknande presentationer


Google-annonser