Får inte flickor klä sig i rosa nu

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Stenebergsgårdens Likabehandlingsplan
Genusperspektiv i förskola/skola
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Jämställdhet i skolan Nu kör vi!
Kultur för alla – gäller det mig
Elever med utländsk bakgrund -
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Några följder av heteronormativitet:
STRATDISK – Samverkansprojekt med utveckling av ”Diskoråd” för att förebygga och motverka diskriminering i förskolor och skolor. Projekt Stratdisk har.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Caroline Dyrefors Grufman
Inklusion av placerade barn Nyborg 28 augusti 2012
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Vad är identitet?.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Föräldramöte Ht
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Lagar och överenskommelser
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Ann-Britt Åsebol Riksdagsledamot sedan 2010 Bakgrund som lärare, skolledare, lärarutbildare Startat frigymnasium Arbetar i socialförsäkringsutskottet.
Har klimatet på skolorna hårdnat?
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Total Rapport StudentBarometern 2013
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Resultat för utvalda frågor från LIV OCH HÄLSA UNG 2013 Uppsala län.
Skillnader i hälsa bland barn och unga i Uppsala län – vad vet vi? Carin Östling, Regionförbundet Uppsala län och Henrik Andréasson, Landstinget i Uppsala.
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
En liten plan för likabehandling
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Delegationen för jämställdhet i skolan DEJA – Delegationen för jämställdhet i skolan
Umeå 3-4 okt Medieplanera jämställt Karta: Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.
Måluppfyllelse Åtgärder Lärande i förskola och förskoleklass
Samhällets ojämlikhet
Vad är identitet?.
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Nämndplan 2015.
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14 Undersökning vart 4:e år 11-, 13- och 15-åringar 8000 elever Start 1985/86 Nationell – internationell jämförelser.
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
HBTQ-certifiering inom
Skolan elever yngre 2016.
Kulturkrockar och kulturella skillnader
Studeranderätt och diskriminering
Mål och styrning Läroplansmålen
Att arbeta med fördomar i skolan
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Förälder och ny som ledare
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

Får inte flickor klä sig i rosa nu Får inte flickor klä sig i rosa nu? När jämställdhet hamnar utanför uppdraget… Kajsa Svaleryd

JA NEJ Flickor och pojkar möter ojämställda normer och värderingar i skolan i Sverige. Flickor och pojkar möter ojämställda normer och värderingar i skolan i din kommun. Flickor och pojkar möter ojämställda normer och värderingar i din skola. Du bemöter pojkar och flickor utifrån ojämställda normer och värderingar.

könsnorm kön könsöverskridande identitet sexuell läggning heteronorm funktionsnedsättning funktionsnorm ålder åldersnorm etnicitet vithetsnorm religion kristendomsnorm

Normer är inte regler men normer reglerar

Flickor och pojkar i skolan Pojkar trivs något sämre i skolan, men är mindre stressade av skolarbetet. Flickor känner sig mer utsatta för alla former av kränkningar. Flickor rapporterar psykisk ohälsa i högre grad. Programvalen till gymnasiet är ofta könsstereotypa. Källa SOU 2010:99

Flickor och pojkar i skolan Flickor har i genomsnitt bättre betyg än pojkar. 10 % bättre meritvärdespoäng i grundskolan, lika skillnad i gymnasieskolan. Könsskillnaden i betyg är i det närmaste konstant oavsett elevernas socioekonomiska bakgrund. Flickorna har bättre resultat än pojkarna även på de nationella proven i svenska och engelska. Källa SOU 2010:99

Flickor och pojkar i skolan Begåvningsforskning pekar entydigt på att könsskillnaderna i kognitiva förutsättningar är små eller obefintliga. Det förefaller finnas skillnader i flickors och pojkars olika förhållningssätt till skolan och olika arbetssätt. Lärares medveten om värderingar och normer har betydelse. Källa SOU 2010:99

och genom att lära om problemen, kan vi få en mer jämställd skola.” ”Arbetet med att öka jämställdheten i skolan måste bedrivas varje dag. Genom att som lärare bli medveten om att små detaljer i hur flickor och pojkar bemöts spelar roll, och genom att lära om problemen, kan vi få en mer jämställd skola.” SOU 2009:64

2017-04-05

Regleringen av skolans jämställdhetsarbete Skollagen Diskrimineringslagen • Läroplanerna (Lpfö98/10, Lgr11, Lgy11) Innehåller krav på jämställdhetssträvanden och arbete mot könsstereotypa förväntningar. FN´s Mänskliga rättigheter

Jämställdhet är ingen färg eller leksak. Det är fördelning av makt, resurser och tid. Det handlar om livsutrymme och möjligheter.

Läraren har betydelse för flickors och pojkars möjlighet att få vara just den de är. Lärarens egen reflektion är avgörande.

Tack för idag!