Finansiell stabilitet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Advertisements

Samhällsekonomi.
Penning- och finanspolitik i den öppna ekonomin Kapitel 16
Samhällsekonomi 2.
Obligationer introduktion.
Förvaltningen av guld- och valutareserven & Betalningssystemet RIX
European Commission Internal Market & Services DG 1 Förändrad revision i Europa: Perspektiv från EU’s kommission Stockholm,10 januari 2012 Paulina Dejmek.
SWAPPAR och HEDGING.
Aktier och aktiesparande
Konjunkturer.
Riksbankschef Stefan Ingves 15 mars 2012 Finansiell stabilitet ur ett konsument- perspektiv Finansutskottet.
Kapitalmarknaden + utrikeshandeln och valutamarknaden
TOBINSKATTEN Ett medel söker sitt mål Finansutskottet Klas Eklund
Riksbanken och finansiell stabilitet
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Kapitel 12 VALUTAMARKNADEN.
Strukturerade placeringar
Få ut mer av ditt sparande
Blanchard kapitel 20 Växelkurser, räntor och BNP
Handel i världen - varför då?
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Den öppna ekonomin: en kort introduktion.
Privat pensionssparande
Fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Det aktuella ekonomiska läget Jönköping mars 2009 Vice Riksbankschef Svante Öberg.
Ekonomiska kretsloppet
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Blanchard kapitel Växelkurser, räntor och BNP
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Finansiell stabilitet 2007:2 4 December KAPITEL 1 Finansiella marknader.
Penningpolitik Bo Sjö The MOney Market Penningmarknadsinstrument Vad är penningmarknaden? – Internbank marknaden nästa Löptid up till och.
Finansiell Stabilitet November Det svenska finansiella systemet har påtagligt påverkats av den globala finansiella krisen Myndigheters åtgärder.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Företag.
Aktier och aktiesparande
Finansiell stabilitet 2006:2
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Penningpolitik och finansiell stabilitet Att motverka den globala finanskrisens effekter Riksdagens finansutskott, 13 november, 2008 Riksbankschef Stefan.
Finansiell stabilitet 2004:2 Pressträff
FORWARDS & FUTURER. n ett forward- eller futurkontrakt innebär en skyldighet att köpa eller sälja en tillgång vid en bestämd tidpunkt i framtiden, till.
Finansiell Stabilitet December Den finansiella stabiliteten i Sverige är god för närvarande Men bankernas motståndskraft mot störningar har minskat.
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
Risker och kriser i det finansiella systemet – vad gör Riksbanken?
Föreläsning 11 Växelkurser, räntor och BNP
Penningpolitik i lågräntemiljö Flowseminarium Handelsbanken 6 maj 2015
Systemrisk 6 definitioner. Makrodefinition 1. Fokus på likviditetsbrist En efterfrågan på centralbankens pengar och andra likvida och säkra placeringar.
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Vice riksbankschef Martin Flodén Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid SEB, Västerås 7 oktober 2015.
S AMHÄLLSEKONOMI. Ordet ekonomi betyder hushållning -alltså att få det man har att räcka till.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Skattepolitik för entreprenörskap Föredrag vid TCOs seminarium Därför behöver Sverige en ny skattereform Magnus Henrekson 10 november 2015.
Vad är utmaningen? Stefan Fölster Chefsekonom Svenskt Näringsliv.
K10: sid. 1 Kapitel 10 Inflation, penningmängdens tillväxt och realränta Effekter av penningpolitik. Tre samband: Phillipskurvan, liksom som tidigare 
Finansinspektionen Vi övervakar finansmarknaden. Historia.
Ekonomi & Handel Genomgångar.
Block 4&5 – Finansiella instrument derivat allmänt och terminer Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas.
Block 3 – Finansiella instrument Översikt och avistainstrument Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas Danielsson.
Block 7 – Några kapitalmarknadsfrågor Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas Danielsson 3 december, 2004.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
SAMHÄLLsekonomi.
Emission av statsskuldväxlar
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
HANDEL I VÄRLDEN.
Aktieskola för kvinnor?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Konjunkturer och inflation
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Finansiell stabilitet Av: Jens Palmö, Joakim Minneskjöld, Kristian F Ring, Sebastian Sandahl, Tuncay Deniz

försäkringsmarknaden Finansmarknaden – inhemskt och globalt Finansmarknaden Värdepappersmarknaden Bank- och försäkringsmarknaden Räntemarknad Aktiemarknad Valutamarknad

Värdepappersmarknaden Räntemarknad Valutamarknad Aktiemarknad Stort system Instrument: - skuldbrev - valutor - aktier - värdepapper Det som köps och säljs kan säljas vidare på en andrahandsmarknad.

Bank- och försäkringsmarknaden Kunden ingår i kontrakt med bank / försäkringsbolag – som inte går att överlämna eller sälja vidare Insättning/Utlåning över en längre period Pensionssparande på försäkringsbolag Speciell affärsrelation

Finansmarknadens roll Betalningar mellan hushåll, företag och offentlig sektor samt mellan Sverige och andra länder Låna/spara och välja riskgrad Svensk finansmarknad påverkas av: - Den globala marknaden - Riksbankens räntepolitik - Finans- och näringspolitik, d.v.s. skatter och regelverk

Finansmarknadens roll lite till Finansmarknadens betydelse för samhällsekonomin har ökat - Vi äger mer tillgångar i utlandet - Teknisk utveckling  konkurrensen på den finansiella marknaden har ökat - Finansmarknaden mer global

Finansmarknadens roll ännu lite till Fyller samma funktion i stort sett alla länder Valet av olika institutionella lösningar för att producera finansiella tjänster - T ex pensionskapitalet

Finansmarknaden möjliggör: Betalningar av varor, tjänster och tillgångar mellan hushåll och företag  betalningssystemet Samordna aktörers tillgångar för att möjliggöra stora investeringar Fördela ekonomiska resurser mellan gränser och regioner till riskgrader som passar ägaren Val av riskgrad Finansiell information sprids snabbt om priser gällande växelkurser, räntor och aktiekurser

AKTÖRER PÅ RÄNTEMARKNADEN SYFTE och ROLL Räntemarknaden allokerar (fördelar) sparande till olika typer av investeringar och tillhandahåller instrument för att hantera risker. Räntemarknaden anger vid varje givet tillfälle och för alla som vill spara eller investera priset på pengar och priset på risk genom avkastningskurvan, som visar räntan på korta och långa räntepapper med olika kreditrisk. AKTÖRER PÅ RÄNTEMARKNADEN Riksbanken Kontrollerar penningpolitiken Bestämmer den korta räntan Banker och fondkommissionärer Köper och säljer värdepapper ”Marknadsplats” Försäkringsbolagen Långivare, placerare Fonder som placerar i certifikat och obligationer Långivare, placerare Stora låntagare – Staten (Riksgäldskontoret), Bostadsfinansieringsinstituten Låntagare, emitterar värdepapper

INSTRUMENT PÅ RÄNTEMARKNADEN PRISBILDNING PÅ RÄNTEMARKNADEN Riskfria räntan Räntan som staten betalar för sin upplåning Avkastningskurvan för statspapper Visar räntor för olika löptider Certifikat Investeraren betalar ett belopp idag, får ett högre belopp vid löptidens slut Skillnaden = räntan Obligationer Samma som certifikat, men delutbetalningar (kuponger) Derivatinstrument – Instrument som flyttar risk Ränteswappar, ränteterminer, ränteoptioner PRISBILDNING PÅ RÄNTEMARKNADEN Korta räntan Bestäms av Riksbanken Den ränta som bankerna får betala när de lånar av Centralbanken Långa räntor (längre än 1 år) Bestäms av marknaden Styrs av den korta räntan och förväntningar om framtida inflation Värdepapper med kreditrisk Företagsobligationer har kreditrisk Bestäms av företagets rating (AAA är högsta betyg) Kreditriskspreaden – skillnaden mellan ränta på statsobligation och företagsobligation

TRENDER PÅ RÄNTEMARKNADEN RISKHANTERING En bank lånar ut 50 milj kronor Fast femårig ränta – t ex 7% Banken lånar upp 50 milj kronor från annan bank Tremånaders Stiborränta (idag t ex 5,3%) Bankens marginal = 1,7% TVÅ TYPER AV RISK Ränterisken – Stibor ökar till 7% eller över Ränteswap – ett sätt att minska ränterisken – avtal med annan bank att betala t ex 6% i fem år Kreditrisken – risken att företaget inte kan betala sin ränta Credit Default Swap – ett sätt att minska kreditrisken – man köper en kreditförsäkring STIBOR = Stockholm Interbank Offered Rate = 3 månaders ränta mellan bankerna TRENDER PÅ RÄNTEMARKNADEN Efter den ekonomiska krisen 1991 – 1993 blev inflationsbekämpning den ekonomiska politikens övergripande mål I takt med att förtroendet för den nya penningpolitiken steg, så sjönk de långa räntorna.

Prisbildning på Valutamarknaden Underliggande styrka (lång sikt) Kapitaltransaktionr (kort sikt) Ränteparitet/ stängd ränteparitet

Trender på valutamarknaden Kreditavregleringen/valutaregleringen (89) Valutan fri (92) Under IT-bubblan (Kx) AP-fonderna friare placerings regler - placera mer utomlands Globaliseringen/tekniska utvecklingen Aktiemarknaden

Aktiemarknaden Aktörer på börsen - Noteringsregler - Omsättning/ info Prisbildning på aktiemarknaden - Nuvärdet på framtida vinster - Styrs av räntenivån - p/e-talet - Framtida tillväxt

Placerare på aktiemarknaden Utlandsinvesterare/hushållens Institutionaliserat - differentierade aktieportföljer snarare att äga

Instrument på aktiemarknaden Oändlig löptid Derivatkontrakt Aktieterminer Blanka aktier

Trender på aktiemarknaden Devalveringar/ kreditavregleringen 8-40 % år 07. Regimskiftet, inflationsmålet och penningpolitik Räntesänkningar stora effekter Tekniska utvecklingen (IKT- revolutionen) dot.com-boomen 2000-2002

Reglering av finansmarknaderna Betalningssystemet gör det möjligt för finansiella transaktioner Kollektiv nyttighet - Icke-rivalitet - Icke-exkluderbarhet

Regelverk Regleras av lagar på samma sätt som köp och försäljning av varor och tjänster Omfattas av allmän associationsrätt och därutöver av speciallagar

Bankerna Särskild lagstiftning för banker - Krävs tillstånd från regeringen - Begränsningar i form av kapitaltäckningskrav Statlig insättargaranti - Garanterar besparingar upp till 500 000 kr - Skydd mot bank runs

Reglerande institutioner Riksbanken skall främja stabiliteten i det finansiella systemet. Ansvarar även för betalningssystemet. Finansinspektionen övervakar bankerna och övriga finansiella institut. Är även ansvarig för konsumentskyddet på finansmarknaderna. Stockholmsbörsen i samarbete med Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten skall övervaka insiderlagar och kursmanipulationer på finansmarknaderna.

Internationella regelverk Marknaderna har utvecklats snabbare än regelverken  problem Nya regler för kapitalförsäkring Nya redovisningsstandarder Nya värdepappersregler Nya regler för livsförsäkringsbolag

Svenska särdrag Tre huvudsärdrag som skiljer Sverige från andra länder Egen valuta, flytande kurs Koncentrerad banksektor cross-border-ägande banksektor

Globala problem och lösningar Tre anledningar till att man tror på en ökad internationalisering av de finansiella marknaderna Mer multinationella koncerner EU vill integrera de finansiella marknaderna mellan EU-länderna EU vill utveckla ett internationellt regelverk