Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vardagsrummet är stort, så här finns det plats för mycket saker
Advertisements

ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
E-post i mobilen -Ett sätt att öka tekno-stressen, eller en lysande effektivitetshöjare?
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Tekniska System - Elvispen
- Kroppens kontrollcentrum -
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Vill du bli ett energigeni?
Wikinggruppen Presentation av ”WIKING SMS” – Effektivisera din verksamhet.
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Välkomna! Mats Nydélius ABB Gunnar Wennerberg Hager Tehalit
Personalaktuellts Lönedag 2012 Marianne Carell FörsäkringsGirot
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
Post- och telestyrelsen Nn a Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Trygghetslarm Anna Lindgren Konsumentmarknadsavdelningen.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Riktlinjer och rekommendationer för e-post hantering • E-post är ett snabbt och effektivt sätt att kommunicera. • En nackdel är dock den stora mängden.
Presentation av OnTag Voucher
Elsäkerhet.
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
E-post juni 2013.
Echolog En vidareutveckling.
Spisens historia.
Hur bör samhället organiseras
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
Energiprojekt Edita Bobergs
Sammanfattning Vi gjorde ett studiebesök i Kista Service Hus. Två pensionärer pratade om problem i deras vardagsliv. Utifrån det tänker vi skapa en digital.
Mobiltelefonins utveckling
Seminarium 6 Lösningsförslag 2I-1100 Informationssystem och databasteknik KUNDKONTO TRANS AKTION INSÄTT NING ÖVER FÖRING SPÄRRUTTAG BANKO MAT Datum Sträng.
- Hur vet vi om vi har lyckats?
Bilar 1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas)
En schweizerkniv i Järfälla kommun
När blir ett ord svenskt då?
Belysning Nolhöjds Vägsamfällighet
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Next previous Refactoring och lite mönster kodade i Java Innehåll Vad är refactoring? Ett större refactoringexempel Några mönster kodade i Java OOMPA 2000.
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
Ta bort dödlasten i fastigheten
Oximalkvantalisatorn!
MOM - HUR DU FÅR FULL KONTROLL MED PROAKTIV ÖVERVAKNING Nicklas Axelsson Konsult Qbranch.
Timeshift Teknik, planer och definitioner Pirjo Svedberg.
Energiråd för företag “Vi hade ingen aning att det gick så mycket energi till belysningen. Den investering vi gjorde i ny modern belysning betalade sig.
EasyFairs Elmässan 2014 KNX installationen - enklare, flexiblare och dessutom till rätt pris 1.
EN KOMPLETT INDUSTRIPARTNER ! ALLMÄNT OM MELSEC STYRSYSTEM.
VAD ÄR TEKNIK?.
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
© ABB AB, Corporate Research /11/2014 abb Vem vill äga produkterna? Tomas Lagerberg Chef Automation Technologies ABB Corporate Research.
Vem är du?.
Öppet gränssnitt eller som vi i Sverige säger Öppet system Utredning av standardisering för stationärt sopsug. Presenteras av Roy Ulvang och Rolf Sundberg.
Skydda godset med säkerhetsutrustning. Idag finns det bra teknik som kan hjälpa till att finna stulna fordon och stulet gods. Viktigt är att man väljer.
Välkommen till Magellans värld. Magellan liknar inga andra allt-i-ett system som finns idag: Modern design i metallic silver och blått Liten och snygg.
Ishallen Helsingborg Från uterink till framgångsrikt energiprojekt.
Brandlarm/Brandvarnare
Vardagsrummet är stort, så här finns det plats för mycket saker.
Fördelar: Endast en mottagare krävs Nätverks-RTK ger ”överbestämning” Stöldrisken ellimineras Effektiv metod, särskilt vid ”småjobb” Förbättring jämfört.
Tekniska system Spisplatta.
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Företag.
Ditt kompletta kontorsvaruhus. Grundat 1978 som Sveriges första kompletta kontorsvaruhus. Vår affärsidé är att till ortens företag, industri och institutioner.
Mobiler.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Fiber och smarta hem Varför?
Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
BEANS NÖJD KUND INDEX 2015 Resultat från webbenkät.
Möjligheter och konsekvenser Jonas Mellin. Framtiden (allmänt) Framtiden (allmänt) –Teknikhistoriskt perspektiv, en brasklapp –Vad som skymtar i framtiden.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Presentationens avskrift:

Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07 Intelligenta hem Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07

Innehåll Vad är ett intelligent hem? Hur intelligent kan ett hus vara i dagsläget? Tekniker X10 EIB IHC LonWorks Fördelar Nackdelar

Vad är ett intelligent hem? Automation. ”Tänker själv” med hjälp av teknik. Hmm…

Hur intelligent kan ett hus vara i dagsläget? Finns en mängd olika funktioner som kan göra hemmet mer intelligent. T.ex.: Vardagsrummets alla apparater går att styra med en enda fjärrkontroll. ”Barnsäkerhetsknapp” som, om den är intryckt, gör att inte diskmaskin, spis och dylikt inte går att få igång. System som innehåller rörelsesensorer vilka styr belysningen och anpassar sig så att lamporna bara är igång ifall solljuset inte räcker till. Olika former av övervakningssystem som automatisk meddelar sig till ägaren ifall något inte skulle stå rätt till. T.ex. ifall någon gör inbrott, om spisen står på m.m.

Tekniker - X10 Namn på systemet samt kommunikationsprotokollet. Kan kommunicera trådlöst eller via det befintliga elnätet i ett hus. Lätt att installera då det ej krävs dragning av nya kablar. Belysning, larm och hemelektronik. Kan styras via fjärrkontroll eller PC. Kan meddela sig via SMS eller e-mail då t.ex. ett larm har utlösts. Kan ta hand om ett fåtal enheter i samma nätverk om man jämför med andra mer kraftfulla nätverksprotokoll (max 256 enheter). Ej dubbelriktad kommunikation.

Tekniker – EIB (European Installation Bus) Deltagare: aktorer och sensorer. Används främst till att styra belysning och persienner, larmfunktioner och andra elektriska produkter. Öppet system, vilket gör att vem som helst kan utveckla apparater som kan använda sig av systemet. Omkring 100 olika leverantörer har idag produkter som kan kommunicera med EIB. Kostsam och omfattande installation eftersom det vanligen görs en separat kabeldragning bredvid elsystemet.

Tekniker – IHC (Intelligent House Control) Datorstyrt kontroll- och styrsystem avsett för alla elektriska funktioner i fastigheter. Byggs upp av en central styrenhet, samt in- och utgångsmoduler. Larmar då systemet upptäcker att något inte står rätt till. T.ex. brand, översvämning etc. Programmerbart, möjlighet att obegränsat variera och förändra funktionerna. Klarar att reglera värme, ventilation och belysning. Kan få ditt hem att verka bebott när du inte är hemma = minskad inbrottsrisk.

Tekniker - LonWorks Nätverksplattform. Används idag över hela världen för automation av fastigheter, energi och industrier. Effektiviserar och förbättrar t.ex. värme, ventilation, passagekontroll och belysning . Flera tusen företag utvecklar produkter baserade på LonWorks tekniken. Kan bestå av mellan 2 till ca 32.000 noder. Breda möjligheter för kommunikation. Bra system - men klarar av mer än vad som normalt behövs och är därför litet väl dyrt för den vanlige husägaren.

Sparar på el = miljövänligt! Tidssparande! Fördelar Bekvämt! Sparar på el = miljövänligt! Tidssparande!

Nackdelar Dyrt i dagsläget om man vill ha många ”speciella funktioner”! Mer teknik = mer komplicerat att fixa fel (jämför med bilar). Svårt att få det enkelt och snyggt i ett redan existerande hus! Kan bli oumbärligt i slutändan? (Balans mellan teknisk utveckling och skapade beroenden.)

Avslutning Vad har vi pratat om? Bra med teknisk utveckling, men det måste finnas en balans! Tråkigt att det är så kostsamt idag. Framförallt bra för miljön! Snabbare utveckling och större efterfrågan inom en snar framtid. Frågor?

Tack för oss!