Hultabygdens Kretsloppsförening

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Geografi Henrik Carlsson.
Advertisements

Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Landsbygdsutveckling med radikalt nya förutsättningar.
Miljarder möjligheter på en plats!
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Behövs det pengar? Byteshandel.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Fossilbränslefri region
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
VAD ÄR TEKNIK?.
Ekosystem Ekosystem.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Ekologiskt lantbruk som föregångare och metodutvecklare Erik Steen Jensen Agrosystem, SLU Alnarp.
”Hållbar affärsutveckling i ett helhetsperspektiv ” PurNet 24 maj 2011 Thomas Bergmark
Förslag 10/ LRF Skogsägarnas Agenda för skogen och klimatet.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Ekologi Naturkunskap 1.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Begrepp.
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Mål och vision BRANSCHEN ● Vision ● Idé ● Strategiska områden ● Framgångsfaktorer.
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Tema: Hållbar utveckling
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
En vision Ett bildspel om vår och kommande släktens framtid Sune Jönsson e-post: Support IT-uppföljning  1.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Miljövän naturligtvis
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Att möta förändringar – adaptiv kapacitet i olika skalor
1800-talet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
– levnadsmiljöer försvinner
Den industriella revolutionen
H+Energisystem Presentation av projektet. Energistrategi 2035 Den energi som används i Helsingborg 2035 kommer från uthålliga förnybara energikällor.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Grupp : Arvid och gänget
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Onaturliga förändringar Ett exempel på hur människan omformat jorden. En monokultur. Bara ris.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Ekologi.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Hur kan man mäta välstånd?
Miljö Ekonomiska Sociala
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Naturlandskap blir kulturlandskap
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Geografi Henrik Carlsson.
Vi driver omställningen
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Miljömålen består av tre slags mål
Hållbar utveckling.
Produktion, handel och transport
Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Hultabygdens Kretsloppsförening Samverkan mellan boende och lantbruk 3mil söder om Linköping Huvudmålsättningen är att anpassa den befintliga bebyggelsen till ett kretsloppssamhälle

Hållbarhet När man nämner begreppet hållbarhet menar man oftast långsiktigt hållbar eller uthållighet. Man vill skapa uthålliga system. Det klart övergripande systemet är det ekologiska. Det regleras av naturlagar och är därför inte förhandlingsbart. Ekonomisk och social uthållighet är lika nödvändig, men av en helt annan karaktär. Sociala och ekonomiska faktorer kan , i motsats till ekologiska gränser, kontrolleras och förändras av mänskliga beslut. Vi kan och måste skapa de nödvändiga ekonomiska och sociala villkoren för att möjliggöra ekologisk uthållighet. Men det finns inget sätt att flytta ekologiska gränser för att bättre passa ekonomiska eller sociala önskemål.

Tre system som styr och påverkar oss Naturen Människan Ekonomi Tekniken

Produktion av livsmedel I ett hållbart samhälle är det självklart att maten produceras ekologiskt. Ekologiskt lantbruk är en kretsloppsbaserad produktion som utgår från lokala förnyelsebara resurser. Detta ökar förutsättningarna för att hushålla med och minska läckage av näringsämnen. Det bevarar jordens produktionsförmåga på lång sikt. Det bevarar den biologiska mångfalden i odlingslandskapet (t ex genom att insekter inte sprutas bort, även till glädje för insektätande fåglar). Det ger djuren goda levnadsvillkor. Man tillför inte några bekämpningsmedel, och minskar därmed kemikaliespridningen i världen. Lika självklart är det att maten produceras lokalt. Det finns ingen anledning att transportera livsmedel längre väg än nödvändigt. Lokal produktion ger försörjning och sysselsättning inom bygden. Samhällen där man strävar efter så hög självförsörjningsgrad som möjligt blir mindre sårbara om det skulle uppstå en krissituation av något slag. Närhet skapar identitet och förtroende.

Hur underlättar man konsumtion av lokala produkter Skapa lagringsmöjligheter. Att köpa lokalt medför ofta att man får köpa större partier vid färre tillfällen (vid skörd eller slakt). Man behöver kanske lagra sitt årsbehov av produkten. Göra så att köpen blir bekväma. Annars är det lätt att köpa produkten när man ändå är i den vanliga butiken. Se till att man har enkel och bra information om utbudet, så att alla vet vad som går att köpa. Göra priset attraktivt. När man hoppar över mellanhänder ökar möjligheten att både producent och konsument tjänar på affären. Öka förståelsen om värdet av lokal produktion.

Avlopp, näringsåtervinning När man ser på flödet av näringsämnen genom ett hushåll hamnar huvuddelen slutligen i toaletten. Av dessa återfinns ca 80 % i urinen. För att kunna få tillbaka dessa näringsämnen som ursprungligen kommer från åkern måste vi hitta metoder att på ett säkert sätt föra tillbaka våra avlopp till åkern. Föreningen har planerat detta arbete i fyra steg efter vad som är ekonomiskt möjligt: 1. Lös en miljöriktig spridning av trekammarbrunnsslam direkt på åker. 2. Urinsortering – lokal användning 3. Avskiljning + kompostering av fekalier – lokal användning. 4. Biologisk rening av bad-,disk- och tvättvatten med hjälp av växters näringsupptag. Vi har sedan 1994 tagit hand om våra ca 30 avloppsbrunnar och fört tillbaka slammet till åker. De första åren spreds brunnarna direkt på åker efter analys. Senare år har en avvattningsbil används som förvandlat våra ca 90 kbm slam till ca 4 kbm komposterbart material. 2000 deltog föreningen i ett lokalt investeringsprogram med namnet ”Hultabygden – ett modellområde för lokal återföring av näringsämnen” Detta medför att vi i dag har 18 hushåll med urinsortering.

Energi I ett kretsloppssamhälle baseras energiförbrukningen av förnyelsebara energikällor som sol vind och vatten. Ved är den vanligaste värmekällan i bygden. Några hus har installerat solfångare, några monterat värmepumpar och några har skaffat andelar i vindkraftverk. På drivmedelssidan finns mycket att göra även om en del kör på rapsolja respektive biogas.

Bara tillsammans kan vi förändra Gemenskapen är en stor drivkraft som knyter samman människor i bygden. Genom bl.a. sociala arrangemang sprider vi idéer och kunskap om det vi jobbar för och med – kretsloppsidéerna.

Manicken Pizz

Energianvändning vid olika förutsättningar Ständigt ökande användning när vi tror oss ha obegränsade förråd Ökningstakten minskar med solbaserad energi Tid

Energitillgångens påverkan på samhällets uppbyggnad Energiinsats Storstad Industri- jordbruk Soldrivna ekosystem Export Transport Import Mogna solenergibaserade system baserar sig till största delen på en intern produktion och konsumtion av biomassa. KRETSLOPP

Linear flows P P P P P FLOWS FROM SOURCES TO SEA MINES STORAGES MINERAL PHOSPHORUS MINES INDUSTRY P FERTILIZER PESTICIDES HERBICIDES DETERGENTS P AGRICULTURE FOSSIL ENERGY Food P CITIES P FLOWS FROM SOURCES TO SEA OIL & NATURAL GAS Needs a visual river and sea. Too complicated, drop out white background WASTE or LEAKAGE RESOURCE DEPLETION HIGH ENERGY DEMAND POTENTIAL SUPPLY DISRUPTIONS POLLUTION WATERS P FG

Lösningen på linjära flöden: cirkulära flöden växtnäringscirkulation Ett hektar: Foder Balanserat lantbruk: Djurens foder produceras med djurens gödsel ─ 80% vn-cirkulation Gödsel PO4 Lösningen på linjära flöden: cirkulära flöden växtnäringscirkulation

.. men 3-4 kg av fosforn (20%) exporteras som mat Ett hektar: Foder Gödsel Mat PO4 De 3-4 kg motsvarar P-innehållet i exkrement från 5 personer .. men 3-4 kg av fosforn (20%) exporteras som mat = 0,2 ha/pers Urin

.. dessa näringsämnen måste tillbaka för att sluta kretsloppet Ett hektar: Foder Gödsel .. dessa näringsämnen måste tillbaka för att sluta kretsloppet Mat PO4 Med källseparerande toaletter kan näringsämnen återcirkulera PO4 Urin = 0,2 ha/pers

Hinder Att vi fortsätter att få tillgång till billig energi. Den storskaliga strukturen. Att vi inte inser att det finns både ekonomisk och oekonomisk tillväxt Att klyftorna mellan fattiga och rika fortsätter öka

Framgångsfaktorer + Att andra värden än materiell standard får ökad betydelse + Att var och en tar ansvar för sin egen försörjning – hög självförsörjning + Uppmuntra positiva exempel + Samverka med naturen istället för att besegra den + Att kostnader för miljöförstöring blir synlig

Klimatsmart jordbruk Lantbrukare och forskare, forskar tillsammans för ett hållbart, klimatneutralt lantbruk För att med utgångspunkt i forskning och praktisk verklighet: Utveckla och utvärdera metoder och lösningar för den förändring som behövs Lära tillsammans, inspirera och samtala om hållbarhet med människor runt om kring Vår idé är lantbruk – Där lokala förnybara resurser och tjänster ersätter fossil energi Baserat på kretslopp Som använder biologisk mångfald som redskap i produktionen Som är mångfunktionellt Som är rättvist www.schwartzstiftelse.se