Kroppen är själens hus……

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
TAKTILMASSAGE - en svensk originalmetod.
Kost, näringslära och sömn
Hälsa och Kondition.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Landstingsstyrelsens utbildningsdag , K Sandberg Att vara barn, ungdom, vuxen eller äldre i Norrbotten? Hälsosamtalen åk 4, åk 7 och gymnasium.
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.
Näring och individuella behov åk 8
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Träningslära 9:or ht 11.
Vad innebär hälsa för dig?
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Hälsa.
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Vila och sömn är viktiga!
Energi och Näringsämnen
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Diabetes.
Kost för prestation.
KOLHYDRATRÄKNING - I PRAKTIKEN
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Kroppen är själens hus…… Livsstil och hälsa Kroppen är själens hus…… Natalia Viklund, Naturkinskap 1b

Syfte Elever utvecklar Kunskap om olika livsstilars konsekvenser såväl för den egna hälsan som för folkhälsan och miljön En förmåga att kritisk ta ställning till olika trender och budskap kring kost och hälsa

Vad är hälsa? Helhetssyn på människan WHO definiera hälsa som ”Ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och kan inte bara karakteriseras av frånvaron av fysisk sjukdom” KASAM Genom en ökad känsla av tillhörighet och sammanhang får vi en bättre förmåga att tackla svårigheter och utmaningar

Kan lyckan fås för pengar? Maslows behovstrappan Konsumtion ingår inte!

Stress och ångest Stress – det tillstånd som uppstår då det är obalans mellan de krav (psykiska eller fysiska) vi utsätts för och vår förmåga att hantera dem. Yttre eller inre påfrestningar leder till att stresshormoner utsöndras till blodet En hög stressnivå ökar risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt samt högre halter fett i blodet

Stress Stresshormoner påverkar oss positivt på kort sikt Vi blir stimulerande och prestera mer Påverkar negativt på lång sikt Vi utnyttjar inte kroppens ökade beredskap genom att slåss eller fly och behåller höga blodtrycket och ökade fetthalten under lång tid Det kan leda till sjukdomar

Begrepp/Termer Energi: mäts oftast i kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kj). En kcal = 4,19 kj. Energibalans: man får i sig lika mycket energi som man förbrukar Body Mass Index (BMI) – metod som Världshälsoorganisationen WHO tagit fram för att beräkna gränsvärdet mellan undervikt, normalvikt och övervikt

Gränsvärden BMI Viktklasser Män Kvinnor Undervikt mindre än 20     Viktklasser Män Kvinnor Undervikt mindre än 20 Mindre än 19 Normalvikt 20-25 19-24 Övervikt 25-30 24-29 Fetma Mer än 30 Mer än 29

Varifrån kommer energin? Från allt vi stoppar i oss, mat och dryck Kolhydrater Ger energi, lagras som glykogen i muskler och lever Protein Ger uppbyggnad, reparation och underhåll av kroppens vävnader Fetter Bärare av viktiga vitaminer, isolerar kroppen mot kyla och lagrar kroppens energireserv

Tallriksmodellen (lunch och middag)

Frukost och mellanmål Frukost: kroppen tom efter natten, måste fyllas på, ca 30% av dagens energiinnehåll bör ligga här. Lägg tonvikt på kolhydrater och fett. Mellanmål: Både kolhydrater och protein, ca 300 kcal Försök att äta 3+3 ggr/dag, detta ger ett jämnt blodsocker och möjliggör optimal förbränning

Kost och kroppsvikt Fetma – ett globalt problem Antalet vuxna fördubblats i Sverige under senaste 20 åren Skönhetsideal förändras så att proportionerna blivit ouppnåeliga

Varför? Studie visar att ju svårare att uppnå idealbilden, desto mer ökar köplusten hos unga kvinnor Finns tydligt samband mellan smalare modeller och exklusivare märken på kläder Fotomodeller och skådespelare behöver flera månaders hjälp av personliga tränare De flesta tidningsbilder retuscheras

GI Ett mått på hur snabbt sockret tas upp av kroppen I allmänhet: Ju ljusare färg ju högre GI Man behöver energi från både mat med högt och lågt GI men vid olika tillfällen Högt GI ger snabba variationer, blodsockret åker berg- och dalbana, långsammare ger jämnare kurva

GI, forts Snabba: Blodsockret snabbt upp och snabbt ner vilket leder till trötthet och kompensation med mer snabba vilket kan leda till för högt intag av ”tomma kalorier”, kalorier utan näring. Långsamma: Jämn kurva, mätt längre tid, mer energi, sammantaget piggare.

Sömn Vad händer när vi sover? Blodtryck, hjärtfrekvens samt kroppstemperatur sänks, även nivåerna av stresshormoner Kroppen utsöndrar tillväxthormoner och immunförsvaret blir mer aktivt. Hur mycket bör man sova? Är individuellt men mellan 6-9 timmar/natt, mer när man växer