Det svenska kulturarvet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
TR90 Omvandla ditt liv på 90 dagar. När det handlar om att utveckla en VÄLBALANSERAD SUND LIVSSTIL, finns det MÅNGA HINDER som miljoner av oss försöker.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Det svenska kulturarvet Hem- och konsumentkunskap Ht-2011

Det svenska kulturarvet Välkomstlunchen Hygien Sveriges matkultur Näringsämnen

Välkomstlunchen År 6: Dessert År 7: Tillbehör År 8: Varmrätt Börja med att: Gå igenom alla viktiga moment (hygien, val av kost, näringsämnen)! Söka recept (Sveriges matkultur) Se över ingredienser/kostnad Beräkna receptet så att det räcker till de antal personer som ska äta

HYGIEN Se alltid till att tvätta händerna noga innan bakning eller matlagning. Tänk på att ta av ringar, klockor och armband. Tänk på att hålla dig ren genom hela processen, tänk på vad du gör. Foto: Scanpix

Sveriges matkultur Foto: IKEA Sök på internet efter det ni vill tillaga. Kravet är att det ska vara något som är traditionellt svenskt. Det recept ni sedan väljer ska sparas och användas. Se över ingredienserna och försök att hålla er till närodlat och transportsnålt. Foto: IKEA

Olika sidor på nätet: http://www.hittarecept.se/s/svenska-traditionella-maträtter.html (Svenska traditionella maträtter) http://receptfavoriter.se/recept/category/oevriga-klassiska-svenska-recept-och-raetter/Page-6.html (Svensk mat, svenska klassiker och receptfavoriter) http://www.antesmat.n.nu/lite-mat (lite mat historia, svensk husmanskost) www.google.com (Sök på google)

Näringsämnen Kroppens viktiga näringsämnen För att må riktigt bra behöver vi en allsidig kost. Ett sätt är att följa kostcirkeln och välja mat ur alla livsmedelsgrupper, såväl grönsaker, rotfrukter, kött, fisk som bröd och mjölkprodukter. På så sätt kan vi tillgodogöra oss all de näringsämnen som vi behöver: kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler. http://svt.se/2.15856/1.370959/kroppens_vik tiga_naringsamnen Proteiner Kolhydrater Fett Vitaminer Mineraler Alla behöver en hälsosam och balanserad kost!

Bra matvanor är en av de viktigaste faktorerna för att må bra, både nu och i framtiden. Livsmedelsverket har satt ihop några råd som hjälper dig att leva hälsosamt:   Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 g. om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker. 
 Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
 Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
 Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
 Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen. På länken till höger finns bilder på 5 kostråd för utskrift och tryck.

Ät regelbundet och varierat Hela kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan. Om man äter regelbundet är det är lättare att låta bli att småäta och att äta lagom mycket vid måltiderna.   För att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver är det bra att äta varierat. Försök att varje dag äta livsmedel från matcirkelns alla delar. Livsmedelsverket:  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Vuxna/#Tallrik

För bra resultat krävs samarbete i studiegrupperna.. Lycka Till! E.Segerdorf