SGAs NATUR- OCH MILJÖPRIS.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Drömmen om Hertta Framtida beslutsstödssystem för att nå bättre vattenkvalitet – inte så långt borta? Niklas Holmgren, SydostGIS
Vision för en vacker skärgårdsö under utveckling
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
Kort om miljön och vår konsumtion
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Miljöledningssystem Ann-Mari Olsson o Yvonne Bäckius
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Energi Ylva Anger, Energiingenjör Teknisk förvaltning Fastighet.
Vad är Luftvårdsförbundet? En ideell förening som bildades 1988 med uppgift att: klarlägga luftföroreningarnas spridning och påverkan på luft, mark och.
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Shahad Majeed & Jorceline Ebwa
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Arbetsberedning förebygger risker och fel
Mer flygsport till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det.
Mer idrott till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det som.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Vår vision är ett skräpfritt Sverige Idealbild Vår vision är ett skräpfritt Sverige Vacker naturbild på picknick-familj – gärna vid vatten. Svensk.
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
Tävlingsutläggning 2014 Förbunds- och Distriktstävlingar.
Tekniska verken i Linköping
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
1. Begränsad klimatpåverkan
MILJÖHÄNSYN – EN NÖDVÄNDIGHET VID PLANERING AV GOLFBANA Anders Hammarström, Ansvarig Klubb- & Anläggningsutveckling, SGF.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Val av transport till resmålet.
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Välfärdsrapport för Linköping 2010 Välfärdsrapporten ska  Ge kommuninvånare, förtroendevalda och anställda ökad kunskap om välfärdens tillstånd och utveckling.
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Analys av avfallsläget i Östergötland. Utmaningar Bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och ökande mängd avfall Tillämpa avfallshierarkin ”Nytt” sätt.
Miljömålen Linda Tollemark
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Miljö Ekonomiska Sociala
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Rylanders Kontorsvägen Lysekil Epost
Miljömålen består av tre slags mål
Lions och miljön Miljömedveten hjälporganisation Sveriges Lions pris för miljö och hållbar utveckling.
Energiförsörjningen och miljön
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
Vi har alla ett ansvar för miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Presentationens avskrift:

SGAs NATUR- OCH MILJÖPRIS

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION MILJÖVISION SGF har som miljövision att ”tillhandahålla golfanläggningar av hög standard, garantera ett hållbart nyttjande * av naturresurser samt bidra till en hälsosam miljö”, vilket SGA stöder. Syftet med SGAs Natur & Miljöpris är att motivera Sveriges golfanläggningar att ta till sig SGFs miljövision och erbjuda kunder och anställda en anläggning som blir en förebild för andra golfanläggningar. Hållbart nyttjande definieras som en utveckling som tillgodoser våra behov i dag utan att äventyra kommande generationers möjlighet till att tillgodose sina behov. SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION UTMÄRKELSEN Utnämnd golfanläggning erhåller 20 000 kronor att använda till åtgärder som förbättrar miljö på anläggningen, diplom och en glasskulptur från Orrefors Kosta Boda. Dessutom uppmärksammas anläggningen i golf Sverige där man framstår som ett gott miljöexempel genom publicering i diverse tidskrifter. Glasskulpturen speciellt framtagen av den kände glaskonstnären Kjell Engman som symboliserar grunden för vår existens – Luft, vatten och jord SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION NOMINERING För att bli nominerad krävs: att miljöarbetet/åtgärderna är väl förankrade i klubbens beslutsfattande organ, (styrelsen eller liknande) att golfanläggningen erhållit SGFs miljdiplom att man aktivt arbetar och följer upp miljöarbetet att golfanläggningen ska ha utsett en miljöansvarig Alla kan nominera: Exempelvis golfanläggningar, SGAs medlemmar eller andra inom golfsverige. Viktigt att notera – enskild golfanläggning kan inte nominera sig själv. SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION MILJÖKRITERIER Golfanläggningen kommer att bli bedömd på sitt miljöengagemang och kriterierna är: God bebyggd miljö och god hälsa Rika naturmiljöer och levande kulturlandskap Ingen övergödning och en giftfri miljö Grundvatten av god kvalitet Begränsad klimatpåverkan och frisk luft Energi, avfallshantering, återvinning Design och konstruktion Utbildning och kommunikation SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION EXEMPEL PÅ ÅTGÄRDER Välj torkresistenta gräsarter/sorter Undvik att använda grundvatten för bevattning Skapa förutsättningar för att återanvända dräneringsvatten för bevattning Välj miljövänliga gödselmedel Gör närsaltbalans för golfbanan och bevaka närsalterna i vatten som lämnar golfbanan Skapa naturliga skogsbryn Skapa ängsmiljöer och använd skärande eller klippande redskap Kompostera gräsklipp Gör energibesparande åtgärder i alla fastigheter, som uppvärmning, vatten och lampor Använd förnyelsebar energi Tänk på persontransporter till och från golfbanan Alternativa drivmedel Anlägg biobädd och/eller särskild tvättplats med avlopp till oljeavskiljare Eldrivna maskiner och fordon Delaktighet anställda, kunder, närliggande grannar, övrigt friluftsliv, kommun mm Inför källsortering Gör en talgoxe glad – sätt upp fågelholkar! SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION

ALLA HAR NÅGOT ATT VINNA Golfanläggningarna har inte bara 20 000 kr att vinna på att vara med i miljötävlingen. Det ger också en möjlighet att ta del av andras arbete och kunskaper, förbättra sin egen bana och samtidigt miljön. Oavsett om din golfanläggning är liten eller stor, rik eller fattig, blir den en viktig länk i arbetet med att garantera ett hållbart nyttjande av naturresurser samt bidra till en hälsosam miljö. SWEDISH GREENKEEPERS ASSOCIATION