Den estetiska inriktningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ESTETISKA LÄRPROCESSER
Advertisements

SKOP Rapport till Vara kommun om Undersökning om skolbarnomsorgen 2011 SKOP:s arkivnummer: S13MAR11 Nästegårds fritidshem.
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
Så här jobbar vi på smaragden
Ditt kvitto på en väl utförd utbildning
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
En presentation för dig som är lärare
Att skriva sig till läsning
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
BLOMMENSBERGSSKOLAN 6-9-skola Kulturprofil Temainriktat arbetssätt
KULTURSKOLA 2009 Marknadsundersökning 2006 Musik och Dansskolan.
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Mål och betygskriterier
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Hur påverkar musik människor?
Kapitel 8 November 2008/Leif Carlsson Något om Din fritid Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och 2008.
VT-2003 Carina Svensson Svenska A och B En fråga om överlevnad!
NUVA Medlemmar i NUVA hösten 2010 Gunnar Forsman Berit Mannberg Susanne Torstensson Johnny Molton Anna Granberg Alevtina Kuzub Stefan EdqvistHelen Ekholm.
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Ny lärarutbildning start ht-11
MALMÖ HÖGSKOLA LÄRANDE OCH SAMHÄLLE LÄRANDE OCH SAMHÄLLE Grundlärarutbildningen består av tre integrerade delar: Ämne och ämnesdidaktik.
Musik- och kulturskola
Askersunds kommun
Skapande Skola Medel från statens kulturråd gör det möjligt med större och fler kulturinsatser i skolan!
Lärandemålklinik – vanliga och ovanliga frågor om lärandemål (=LM) Kvalitetsenheten och Lärcentret samarbetar inom projekt Alcuin, som har som.
VÄLKOMMEN TILL KASTANJENS FRITIDSHEM
Läroplansnätverk förskola
Språklig medvetenhet.
Fritidshemmet Hästens. Vision En formulering av ett mål som skall upplevas som utmanande, stimulerande och utgöra en gemensam färdriktning, i första hand.
Ny lärarutbildning vid Karlstads universitet Fyra nya program fr o m H11.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Dans – eller rörelse till musik
Finns konst? Ja Nej. Är konst materia? JaNej Är allt konst? Ja Nej.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Välkommen till Skogskällan
Kultursyn kunskapssyn elevsyn.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Huvudämnesstudier KME
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Förordningstext Speciallärarexamen
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Studiegångar 2011 års lärarutbildning Förskollärarexamen, 210 hp, 3,5 år 2 Utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp Förskolepedagogik 105 hp –Teknik,
Ungdomars medievanor Undersökning och analys av vilka digitala mötesplatser ungdomar rör sig på.
Babypsalmsång. Babypsalmsång ett projekt i Växjö stift Upprinnelsen till Babypsalmsångsprojektet är det projekt som Växjö stift drivit kring ”Kyrkorum.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Välkommen till strandskolans fritidshem. Utbildningens syfte 2§ Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklass, grundskolan, grundsärskolan,
- kunskap om och färdigheter i uttryck och ”material” man kan inte göra ”hur som helst” och det blir ”bra ändå”… - det lustfyllda lärandet allt lärande.
Välkommen till examensarbetet i Lärarprogrammet!
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Träna svenska A och B Häfte 13 Sport.
INFORMATIONSDAG ● ESTETISKA PROGRAMMET ●
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Sara Berglund & Sven persson Partnerskoledagen 5 april 2016
ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN
Lek, lärande och rörelse 15 hp
Välkommen till mitt utvecklingssamtal Sätt in en bild på dig själv här ÅK 5 VT 2018.
Grundlärarutbildningarna
Presentationens avskrift:

Den estetiska inriktningen består av fyra kurser på vardera 15 hp: – Den musiska människan – ordet, bilden & hantverket – Den musiska människan – musik, drama & rörelse – Estetisk verksamhet som väg till kunskap – Läraren som estetisk vägledare

ESTIN är INTE till för de ”speciellt talangfulla” och handlar INTE i första hand om att t ex kunna spela fantastiskt bra sjunga som en ängel dansa som en gud måla skickligt direktkvalificeras till Idol 2010

I ESTIN lägger vi stor vikt vid det lustfyllda lärandet allt lärande blir mer kvalitativt om man är motiverad och tycker att det är roligt (gäller både barn och lärarstudenter…) estetiska lärprocesser en generös kunskapssyn ju fler sinnen och kroppsdelar som aktiveras i en lärandesituation desto bättre självkänsla och skaparglädje alla ska ha möjlighet att vara med alla har något att förmedla

Den som går ESTIN blir inte musiklärare eller bildlärare etc, men får kompetenser som är synnerligen användbara för alla lärare: att kunna se och höra alla barn att kunna förmedla att alla duger att känna trygghet i sig själv när alla tittar och lyssnar på en att kunna improvisera och t ex lämna en planering som inte fungerar att vara en tydlig och trygg vuxen att våga leka och se lekens inlärningsmöjligheter

Estetiska ämnen och uttryck har ett stort egenvärde, som sällan låter sig mätas. Men det finns också mycket att vinna på att använda estetiska arbetssätt tillsammans med andra ämnen!

I ESTIN satsar vi på att både LÄSA och GÖRA Det ena är inte lika bra utan det andra! ”Att läsa utan att göra är som att älska utan att röra…”

Verkstäder Därför varvas under höstterminen litteraturstudier med mycket verkstäder i ämnena musik, drama, rörelse, svenska, bild, träslöjd, textilslöjd & 3-dim. Alla aktiviteter i verkstäderna får därmed samtidigt sin teoretiska grund

Vårterminens båda kurser innehåller flera temainriktade & ämnesintegrerande arbetssätt, t ex Produktioner vi sätter upp föreställningar för en barnpublik med teater, musikal, dockteater, film, äventyrsbana inomhus och utomhus, sagorum och en utställning med egna barnböcker Konstnärligt Utvecklingsarbete individuellt arbete med olika uttrycksmedel: måla tavlor, fotocollage, noveller, dikter, videoinspelningar, skriva och spela in musik, koreografera dans, göra en installation, bygga en modell…

Genom kurserna löper två strimmor Den pedagogiska strimman: observation dokumentation det pedagogiska rummet olika pedagogiska inriktningar Den vetenskapliga strimman: sökning och samman- ställning av vetenskaplig litteratur syfte, frågeställningar och litteraturdel metod och forskningsetik genomförande av empirisk undersökning, presentation av uppsats

Arbetsgruppen En stor del av arbetet sker i arbetsgrupper: 5-7 studenter med samma verksamhetsfält (förskola- förskoleklass, fritidshem, grundskolans tidigare år)

Det estetiska inriktningsåret rymmer 9 veckors verksamhetsförlagd utbildning, i perioder om två eller tre sammanhållna veckor

ESTIN:s examinationsformer är varierade, med både skriftliga, muntliga och gestaltande uppgifter.

Ögon kan se och öron kan höra men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära.

Hjärnan kan tänka och kanske förstå Hjärnan kan tänka och kanske förstå. men benen vet bäst hur det är att gå. Ryggen vet bäst hur det känns att bära. Hela kroppen behövs för att lära.

Om vi skall lära oss nåt om vår jord så räcker det inte med bara ord Om vi skall lära oss nåt om vår jord så räcker det inte med bara ord. Vi måste försöka att komma den nära; Hela kroppen behövs för att lära.

Om du vill veta mer: leta upp ”Estetisk inriktning” på Lärarprogrammets hemsida. Där kan du se kursplaner och kurshandledningar, hur kurserna är upplagda, litteraturlistor, vad vfu innehåller, examinationskriterier etc Du kan också kontakta inriktingsansvarige Gunnar Ekermo på gunnar.ekermo@liu.se