Introduktion till Ölbryggning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Maltwhiskyns hemligheter •Whiskyns hemligheter beror i stor del på dess geografiska belägenhet. Maltwhiskyns hemligheter.
Släng inte mat! Ta hand om den!
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Yajoj och majoj (Gog och Magog)
Prova Julens Dryckesfröjder! Vi erbjuder en underhållande provning under ledning av erfaren dryckesprovare. Ni får tips och inspiration inför julens högtidsstunder.
De tre aggregationsformerna
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Energigivande näringsämnen
Mältning Mältningen består av tre processer: stöpning, groning och kölning Kornet blötlägges (stöpes)i vatten Groningsprocessen sätter igång Enzymer omvandlar.
Kol och kolföreningar.
ERGONOMI Vad är det?.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Vattnets kretslopp.
Blodet Blodet har många uppgifter
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Alkaner Alkoholer Organiska syror
Hemtrivsel.
Kemi.
Colour Concept Färgen Colour Concept. Colour Concept Färgen Colour Concept.
Öl Öltilverkning, Ekeby Vux, NGS.
MIN FAVORITWHISKY CURT HÖGBOM. VARFÖR JUST GLEN GARIOCH? Under Maltwhisky-VM 2010 placerade jag den vid blindprovningarna 3:a och vid finalen Bästa -
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Mat och hälsa åk 6.
Jordbruk i Sverige och Australien
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors Portvin 1 Kim
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Ekologi Naturkunskap 1.
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Cornflakes historia.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Kolets kretslopp.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
NATTFASTA.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Salter och metalloxider Kap 5
Metaller Kap 12 Sid
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Organisk kemi.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
 Alkohol är ett av de äldsta berusnings – och bedövningsmedel man känner till. Det är jästsvampar som bildar alkohol.
Öl. Definition Öl är en jäst alkoholhaltig dryck, med malt som huvudsaklig extraktgivande råvara.
TEXT: JAKOB AXELSSON FOTO: ROGER LUNDHOLM
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Konserveringsmetoder
Kolhydrater.
BRYGGNAMN: DATUM: BRYGGNING # Mäsk & Lak Start Kok Start
Vatten – grunden för allt liv!
Öltyper & Ölstilar (enligt systembolaget…)
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors
Energi och Näringsämnen
Alkohol Narkotika Doping Tobak
Kolhydrater.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Introduktion till Ölbryggning Rhizom Lund

Rhizom Lund Rhizom Lund – Vem är vi? Ideell Förening i Lund Egen Lokal Gemensamt intresse Ölbryggning Utbildning/Fortbildning Social verksamhet

Vad är öl? Egentligen en urgammal process för att omvandla socker & vatten till en ‘jäst vätska’ En del av världens äldsta recept är ölrecept Öl var en nödvändighet förr pga. undermålig vattenkvalitet socialt och kulturellt bidrag

Vad innehåller öl? KORN– Ölets kropp & själ JÄST– Livet i ölen HUMLE– Ölets krydda VATTEN– Smakbärare TILLLSATSER– Andra grödor som ris eller majs eller tex frukt och kryddor

Korn– “Kropp & Själ” Kornmalt ger ölet: NATURLIGA enzymer omvandlar stärkelse till socker, vilket behövs för jäsnigen MALTIG söt smak FÄRG SKUM Två och/eller sexradigt korn används i bryggprocessen. Olika typer av korn bestämmer färg, texturen och smaken av ölet.

Jäst– “Livet I Ölen” Jäst är förändringsagenten: Encelling mikroorganism Producerar koldioxid och alkohol Två typer av jäst används för att tillverka öl: : ALE – överjäst öl LAGER – underjäst öl Det finns tusentals olika sorters öljäst som ger helt olika typer av öl.

Humle– “Ölets krydda” Humle används för : BAKTERIESTABILISATION, humle har antiseptisk förmåga HUMLE AROM fruktig, blommig karaktär BITTERHET balanserar maltsötman SKUM STABILISATION ökar/förlänger skummet I ölen Two huvudsakliga humle typer: Aroma Humle – tex Saaz, Fuggle & Hallertau Bitter Humle – tex Brewer’s Gold

Vatten– “Smakbärare” Vattnets roll i öl: Vatten står för 92% av ölets volym Genom filtrering eller kokning kan orenheter, aromer eller smaker tas bort eller framhävas Vattnets kvalitet kan påverka smaken: hårt vatten – ökar tex ’krispighet’ mjukt vatten– ger ‘mjukare’ känsla

Tillsatser– “Det lilla extra” Tillsatser I öl: Tillsatser används för att ändra smaken, karaktären eller profilen på öl Används för att byta stärkelsekällan I öl för att tex att ge annat skum, färg eller arom, eller få ett billigare öl. Två kategorier: Spannmål: majs, ris, vete, havre, etc Special ingredienser: sockeraltenativ– honung, melass etc frukter– hallon, körsbär, fikonetc kryddor– kanel, korander anis etc

Vad är en lager? Lager – betyder just ‘lagra’ Bottenjäst Jäser vid lägre temperaturer (10°) Lagras nära 0° I flera veckor Karaktären är oftast en klar öl, utan fruktkaraktär, en lätt kropp, ofta med betydande beska, vanligen med en tydlig maltsmak. De senaste 150 åren har lager blivit den vanligaste öltypen i världen

Lager Stilar Bottom Fermenting Lager Vienna Type Munich Type Pilsener Dortmunder/ Export Strong Lager Marzen/ Oktoberfest Pale Dark Dark Bock American Malt Liquor Pale Bock Rauchbier Pale/Dark Double Bock

Vad är en Ale? Överjäst Jäser vid rumstemperatur Jäser oftast ut till lägre grad (lämnar restsocker) Karaktären har mer fruktrika estriga smaker och dofter än en lager; ofta med tydlig maltmak och ordentlig kropp Före 1800 fanns det I princip bara ale

Ale Stilar Top Fermenting Wheat Beers Sweet Stout Porter Ale Types Pure Yeast Lactic Fermentation Spontaneous Fermentation Oatmeal Stout American Ale Dry Stout Cream Ale Belgian Witbier/ White/ Blanche Berliner Weisse Lambic Imperial Stout Pale Mild Dark Mild Bitter Best Bitter Strong Bitter South German Weissbier/ Weizen Gueuze So English Brown Ale No English Brown Ale Old Ale Pale/Dark Barley Wine Light Ale Pale Ale Faro Dunkel- Weizen Kriek Irish Red Ale Strong Scotch Ale Belgian Brown/”Red” India Pale Ale Belgian Ales Altbier Weizenbock Frambooise Saisons Trappisten American Hefeweizen Other Fruit Beers

Bryggprocessen - översikt Bryggprocessen kan förenklat delas in i följande faser: Mäskning Lakning Kokning Kylning Jäsning Lagring

Bryggprocessen - Mäskning Huvudsyftet med mäskningen är att låta enzymerna i malten bryta ner stärkelse till socker. Sockret tas sedan tillvara. I sin enklaste form genomförs mäskningen genom att låta en blandning av vatten och malt hålla omkring 65 graders temperatur i omkring en timme för att enzymerna ska kunna jobba. Huvudsaklig utrustning: Mäskkärl

Bryggprocessen - Lakning Efter mäskningen kommer lakningen. Denna syftar till att skölja ut socker ur malten genom att hälla hetvatten över mäsken och tappa av sötvört. Sötvörten kan betraktas som maltsaft. För lakningen används ett lakkärl som oftast har något slags silbotten. Huvudsaklig utrustning: Lakkärl

Bryggprocessen – Vörtkokning När sötvörten lakats ut så ska den kokas. Normal koktid är omkring en timme. Under kokningen tillsättes även humle. Humlet ger beska, smak och arom, samt verkar konserverande på ölet. Huvudsaklig utrustning: Kokgryta

Bryggprocessen -Kylning Efter kokningen så är det dags att kyla vörten för att den skall bli sval nog för att kunna tillsätta jästen och påbörja jäsningen. Huvudsaklig utrustning: Kylare

Bryggprocessen -Jäsning Under jäsningen konverterar jästen sockret till alkohol och kolsyra. I och med jäsningen förvandlas vörten till öl. Tiden det tar innan ölen kan drickas varierar beroende på vad man bryggt. För en normal ale tar det efter ungefär 2-4 veckor innan det har blivit ett öl som kan avnjutas. Huvudsaklig utrustning:Jästank/Jäshink

Bryggprocessen -Lagring Beroende på typ av öl är behovet av lagring olika. Under lagringen mognar ölet och smakerna förändras. Lager kräver normalt kyld lagring medan ale klarar sig utan detta. Vissa öler, tex amerikansk IPA, bör man dricka färsk, men annan ofta starkare och mörkare öl, tex Barley Wine eller stark porter utvecklas positivt under flera års lagring Huvudsaklig utrustning:Lagringstank/flaska

Frågor? Tack!