Definitioner SLG - Self Launching Glider

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
Advertisements

Vet du om att klimatet förändras?
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Använd bilbälte även i lastbilen
~ Den första mobiltelefonen ~
När är det dags att avbryta?
Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
medan alla andra omkring dig log. Så lev ditt liv med ett leende,
Grundsetup av Formelbil
Konsumenternas Bank- och finansbyrå. BANK OCH FINANS Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter Kontakt via telefon,
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Tvätt och rengöring.
Segelflyget 2020 En tänkbar framtidsvision Uppsalahus 2007 Hans Folkesson
Boo Fotbollsförening - en förening att vara stolt över Boo FF vill tacka er för året och önska er alla ett riktigt skönt avslut på 2013 Vinterträningen.
Det är jobben det handlar om Malin Sahlén. Arbetsmarknadens skilda världar.
Varför gör vi denna satsning?
Flyg fortare.
Boo FF vill tacka er för året som gått och önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vinterträningen är igång, planerna var vita i måndags men är nu.
Att skriva en artikel.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Figursågen Sågande maskiner Säkerhet
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Rörelse Kapitel 7.
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Tropiska orkaner (Katrina)
Friskvård och träning I det här avsnittet berättar vi mer om hur familjelivet kan fungera för den som har MS. Kan man skaffa barn? Hur kan sexlivet förändras?
1.Möjligheter och problem. 2.Varför har bilar och fordon blivit så populära? 3.Tåg trafiken har minskat.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Flygplan Av: Mathilda & Leona
75. Förberedelser Flyg mycket! Överdriv inte teknik och förberedelserna Mental inställning Terräng och utelandningsplatser Var beredd att starta tidigt.
FLYGPLAN.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
RLT- Stråk Motorflygförbundet KSAK
Toe taps. Hook turn. U turn. Step on. Twist of outside. Inside fake
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Sjukgymnastik vid myelom
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
15:45Genomgång i omklädningsrummet Indelning i 4 lag (Svart-Röd-Vit-Grön) 16:00Uppvärmning på isen. Utplacering av koner 16:05Övning 1: Slalom med ögla.
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Rörelse Kapitel 7.
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
Instruktioner Hur man skriver.
För att inkludera alla Ljusdal IF
Vad är orientering? Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda, snabba beslut under spännande tävling. Orientering bjuder.
Luftballonger de första flygfarkosterna av européer var varmluftballonger som utvecklades på 1700-talet. Som sen utvecklades till vätgasballonger i slutet.
Träningsplanering 2013/ /02/03. Prel. lägerplanering Läger 1: Juvas Läger 2: Stubaier Läger 3: Läger 4: Läger 5:
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Sundsvalls DFF Tips hur vi förbereder våra målvakter till träning och match el Psst! Kolla detta!
L-ABC och HLR 1.
Flyg Super Dimona Lär dig flyga motorsegelflyg. Att prata om #1 Om ”klubbens Dimona” Hur är Dimonan som flygplan Vem kan lära sig, SHB 620 Varför ska.
Frittfall Livbåt Sjöfartshögskolan RTC Handhavande.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Skott 10 meter, eller längre. Öva: Ta några meters ansats och försök att skjuta bollen, så att den flyger i luften. Uppgift: Visa en vuxen att du kan skjuta.
SvFFs ”Arbetsmodell” A2.1FÖ1 Vad? Varför? Hur? Instruktioner: Öva: Organisation : Anvisningar : Sammanfatta (med följande kontrollfrågor): Ev. stegring.
Ett bild och text repotage
FAST DET ÄR JU BARA VECKAN
Varifrån kommer kranvattnet?
Flyg säkert i sommar!.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Varifrån kommer kranvattnet?
Komma igång med Scratch
Presentationens avskrift:

Definitioner SLG - Self Launching Glider SSG – Self Sustaining Glider (Turbo) TMG - Touring Motor Glider

Min erfarenhet ASH-25E ASH-26E DG-500M DG-600M Discus-T Nimbus 4T Ventus CM Ventus 2 CM Twin III SL

Varför? Man är gammal och lat Man kommer oftast hem till middagen Bättre träning för sträckflygning Nya möjligheter att segelflyga Oberoende av bogserförare… Miljövänligt 1,5 l bensin för en start till 800m Några liter bensin istället för 200 km med bil….

Ökar det säkerheten? Nej Nya grejor – nya problem Man kan göra det livsfarligt Man kan komma upp till samma säkerhet som segelflygplan Riktiga rutiner och filosofier krävs för det

Markhantering En propeller är ett laddat vapen…. Segelflygare kan inte motstå att stoppa ner huvudet i hålet…. Motorstart utan vingar…

Taxning Undvik Tvåtaktare ska vara kalla vid start Små hjul - stor risk för skador

Varmkörning? Tillverkarens anvisningar 2-taktsmotorer ska vara kalla för bästa effekt 4-takts- och Wankel ska varmköras

Start från marken Prestanda Rullmotstånd Avdragspunkt Rätt fart Sidvind

Ögonmärke Lätt med rätt fart?

Effekt För planflykt Tillgänglig Överskottseffekt Fart

Motorstopp Motorn utfälld – halv broms Super Cub prestanda Sväng inte tillbaks på låg höjd Segelflygcockpit – Motorflygnödprocedur Öva på höjd

Att stänga av Över landningsbart område Rätt fart Tomgång – avkylning Tändning - off Propellerbroms – till Propeller - rätt läge Infällning Huvudström- av Omställning venturirör för variometer

6500 13

H2O 70

Air 90

U 13,9

Om man inte startar med motorn.. Starta alltid motorn i luften en gång innan du lämnar hemmafältet Motorn startar lättare om den har varit igång samma dag Håller Dig i trim på att hantera motorn Håller undan korrosion

För klubbar med turbo….. Motordrift ska inte kosta extra Driftskostnaden är försvinnande liten Piloterna hålls i trim Motorn hålls i trim En Turbo uppnår aldrig TBO, den rostar bort

Utfällning i luften..

Utfällning i luften På medvinden till ett bra fält Beslutshöjd Höjdförlust

Lyckad start Eller fullfölj landning Påbörja utfällning Två varv över fältet Efter lyckad motorstart

Att starta motorn Över landningsbart område Rätt fart Bränslekran till Huvudström- till Utfällning Tändning - till Propellerbroms – från Startknapp Ev. uppvärmning låg effekt Omställning venturirör för variometer

Om motorn inte startar… Ge upp Fäll ner motorn Om propellern inte står rätt – fäll ner den halvvägs

Vanliga problem Bränslekranen avstängd Tändningen ej tillslagen För hög flygfart – säkringen till utfällningsmotorn slår ifrån

SLG/SSG Gör inte flygningen säkrare Ersätter inte lag och vagn Ingen fördel vid tävling Kräver god flygtrim Eller hela grundutbildningen på SLG

Glöm inte… Motorstopp i starten Vi tror att vi sitter i ett segelflygplan Prestanda – Avdragspunkt - Rätt stigfart In- och utfällning Över fält Ge upp, och landa

Segelflyget Segelflyget.se Några råd vid operation av SG/SLG Segelflyghandboken 625