Puberteten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Frågor som vi brottats med
Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Nulägesanalys genom frågor
- en positiv och realistisk självbild
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Av: Amanda, Josefine & Emma
Konsten att leda sig själv
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
ERGONOMI Vad är det?.
Vad är identitet?.
I Solna kyrka, Råsundavägen Lördagen den 22 December kl
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Övning nationella prov svenska
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Pappa, därför är du viktig!!! Anknytning – ett band för livet
HaschAvvänjningsProgram
Av: Amanda, Josefine & Emma
KVINNLIG SJÄLVSÄKERHET
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Puberteten Kroppen förändras ....
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Lite om fosterutvecklingen
Introduktionskurs Greppa Näringen Madeleine Wiström, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Elevaktiva utvecklingssamtal
SIM TEAM.
Sex- både kropp och känsla
Taxonomi start.
Sex och samlevnad Vad är sex och varför är det viktigt?
Planering Sexualkunskap.
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner.
Lite om fosterutvecklingen
RÖRELSESYSTEMET.
”Första gången”. Känslan av de olika filmerna. Vad får ni för känsla kring de fyra olika filmerna. Försök beskriva talsfesten 2. Lördagsträffarna.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Förändring – hot eller möjlighet?
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Skolinformation från RFSL
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Mångfald och Tolerans.
S o S Biologiska aspekter. Häftet Besvara frågorna sid 2 Könsorganen / _mannens_konsorgan_med_text.pdf.
Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.
* Fysisk utveckling – Kroppen förändras och mognar * Psykisk utveckling - Mental förändring och mognad * Könsmognad.
Sex och samlevnad.
Om språkliga varianter
Barnkonventionen.
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Presentationens avskrift:

Puberteten

Varför förändras kroppen? Människokroppen är byggd för att leva under ett antal år, inte för alltid. Vi lever vidare genom våra barn, som ärver våra gener. Kroppen är inte mogen för det redan från födseln.

Varför förändras kroppen? Hypofysen börjar skicka ett ämne till könskörtlarna när den tycker att det är dags för det. Det startar produktionen av könshormoner som får kroppen att förändras.

Hur förändras kroppen? Många likheter finns mellan tjejer och killar, men också skillnader. Tjejer startar puberteten tidigare än killar (oftast) Det kan skilja mycket mellan olika individer.

Hur förändras kroppen? Likheter Växer på längden Könshår Hår under armar, på armar och ben Talgkörtlarna producerar mer fett - finnar Svettkörtlarna blir mer aktiva Könsorganen (både yttre och inre) utvecklas och vi blir könsmogna. Vi kan alltså få barn.

Hur förändras kroppen? Likheter Vi förändras också mentalt Vi börjar tänka mer på sex Vissa blir deprimerade eller börjar grubbla över saker En del upplever puberteten som en jobbig period, medan andra tycker det är spännande Många får humörsvängningar

Hur förändras kroppen? Skillnader Hos tjejer börjar brösten utvecklas först När könsorganet utvecklats tillräckligt börjar menstruationen och ägglossningen Mensen kan vara oregelbunden i början

Hur förändras kroppen? Skillnader Testiklarna börjar utvecklas först. Händer och fötter Ansiktshår och annat kroppshår Struphuvudet och stämbanden växer När testiklarna utvecklats tillräckligt börjar spermier produceras, i början kan detta leda till sädesuttömning

Identitet Under puberteten går vi från att vara barn till vuxna. Vi förbereder oss mentalt på vuxenlivet och försöker hitta vår identitet. Tar ofta avstånd från föräldrar och stärker vår sociala kontakt med kompisar.

Identitet Vi vill hitta vår plats i gruppen. För vissa innebär det att de vill passa in, för andra att man vill sticka ut. Vi ser oss själva genom andras ögon. Vi bildar vår identitet utifrån hur vi upplever att andra ser på oss.

Identitet En del av ens identitet är könsidentiteten. Vi försöker hitta vår plats med hjälp av förebilder. Detta kan leda till att vi ställer orimliga krav på oss själva.

Identitet En annan del av vår identitet är vår sexuella läggning. En del är bisexuella, en del är heterosexuella och en del är homosexuella. En del använder begreppet ”queer” för att beskriva sin sexuella identitet eller sin könsidentitet. En del är öppna med sin sexualitet medan andra är mer hemliga

Diskussionsfrågor Varför är det så pinsamt (för många) att prata om puberteten?

Diskussionsfrågor Vem är det lättast att prata med, när det gäller frågor om puberteten? Varför tycker ni så?

Diskussionsfrågor Vad tror ni är jobbigast, att vara tidig i utvecklingen eller att vara sen? Varför tror ni det?

Diskussionsfrågor På vilka sätt kan man bli negativt påverkad när man bildar sin identitet?

Diskussionsfrågor Finns det några sätt att stå emot negativ påverkan när man bildar sin identitet?

Diskussionsfrågor Hur viktig tror ni att puberteten är vid bildandet av sin identitet, jämfört med andra perioder i livet? Varför tror ni det?