Tobak.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Risker med att röka.
Advertisements

En bildserie om rökavvänjning
Hur ser du på ditt tobaksbruk?
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Staffan Thorström, Brännebro, Gullringen -
Biologi 2 Niklas Dahren Hälsingegymnasiet
Vilka sjukdomar lider finländare av forts.
Tillsyn - Vattenpipstobak
Kroppsliga komplikationer till hög alkoholkonsumtion/alkoholberoende
Kardiovaskulär sjukdom - ett farmakologiskt område
Tobak.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
MILJÖ.
Hjärtat Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade.
Varuinformationsblad
Repetition inför NP Lektion 3
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Kapitel 1 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvaneprojektet Raija Lenné Raija Lenné 2014.
KOL skola 1 förmedlar kunskap om sjukdomen KOL. Hur man får diagnosen
Bruk, missbruk Alkohol och droger.
KAN MAN ÄTA DEN ? Detta är den vanligaste frågan som ställs till en ledare för en svampexkursion. Svaret blir tyvärr oftast NEJ. Många svampar är alltför.
Vår Friskprofil - är ett utmärkt instrument för att belysa din eller din personals livsstil. -
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Hälsa och Beroendeframkallande medel
Om droger Sant.
Farosymboler Explosiv Oxiderande
Cancerfonden Världscancerdagen 2009
SMITTSKYDDSLAGEN.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Tobakens påverkan på insjuknande och behandling av cancer
Olika folksjukdomar.
Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Värdet av att slippa tobak
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Kemiska reaktioner & fysikaliska förändringar
Tillsyn över tobakslagen
Vilka sjukdomar lider finländare av?
Alkohol Tobak: cigaretter, snus Narkotika Mediciner Anabola steroider
Tobak.
Alkohol och droger En översikt.
TOBAKENS HISTORIA Historia, odling, produktion och översiktlig kemi.
Kapitel 1 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Rökning som hälsoproblem
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
TOBAKSBEROENDE Bilder från föreläsning av Dr P-E Lygner.
KEMI Vad är det egentligen?.
– levnadsmiljöer försvinner
Tobaksenheten Presentation av tobaksenheten.
E-cigaretter och Vattenpipa - vad säger lagen?
Från malm till metall Sid
Droger Grupp 2.
Hjärtat & Blodomloppet
Bodil Björ Albin Stjernbrandt Bengt Järvholm.
Vad säger lagen? Rökfri skola och skolgård – 2 § p 1 tobakslagen Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan.
Befolkningsprognos – färre ska försörja fler
9. Tobaksprodukter är skadliga
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Beroendeframkallande medel
Hjärtat och blodomloppet
Respirationssystemet
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
PRUSFENOMENET-UPPGIFTSBANAN Uppgiftskorten
. Skapa rökförbudskyltar till lektion 1 – 2 Lektionslängd: min * 2 Ämne: Tobaksfakta & skapa skyltar Instruktioner för lektion 1 – 2 1. Halva.
Presentationens avskrift:

Tobak

Tobaksvanor Tobaksrökning är den största och vanligaste orsaken till sjukdom, lidande och förtida dödsfall i vårt land. Över en miljon svenskar röker och nästan lika många snusar. I Sverige finns varningstext på cigarettpaketet. I många andra länder är cigarettpaketet försett med bilder på skador som orsakas av cigarrettrökning.

Rökning Cigaretter En cigarett innehåller cirka 4000 olika kemiska ämnen. Av dessa vet man att 40 är cancerframkallande. En del finns i tobaksbladen, en del tillsätts när man gör cigaretten och en del bildas när man röker.

Rökning I cigarettrök finns kolmonoxid, tungmetaller (bly, kadmium, arsenik), bensen, cyanväte (giftig gas), koloxid (giftig gas), tjära och cancerogena nitrosaminer. Det mest kända ämnet i cigaretten är nikotin. Nikotin är beroende-framkallande. Nikotin är inte cancer-framkallande.

Nikotin Nikotin påverkar hälsan genom att: • Höjer blodtryck och puls • Ger ökad stress • Är starkt beroendeframkallande

Passiv rökning Passiv rökning är röken från en brinnande cigarett och när rökarens utandningsluft sprids i omgivningen. Den vanligaste passiva rökaren är en person, som lever tillsammans med en rökare.

Snus Svenskt snus är en tobaksprodukt som består bland annat av malen tobak, vatten, bikarbonat och aromtillsatser. I tobaken finns cirka 2 600 kemiska ämnen varav ett 20-tal kan orsaka cancer. En dosa snus innehåller nikotin motsvarande 50-75 cigaretter.

Snus Snus påverkar hälsan genom att: - Pulsen ökar Blodtrycket höjs Ökad risk för typ 2 diabetes - Förhöjda nivåer av blodfetter - Skador i munnen i form av skadade slemhinnor och frilagda tandhalsar - Ökad risk för bukspottkörtelcancer - Högre risk för muskelskador vid idrottsutövning

Tobak och miljön I tobaksodlingar används konstgödningsmedel och bekämpningsmedel som förorenar vatten och skadar de som jobbar med tobaken. Människor som plockar tobaksbladen kan drabbas av akut förgiftning eftersom nikotin tas upp genom huden. Det är så varmt att 13-årige Maicol i Brasilien inte har skyddsutrustning fastän han använder giftigt

Tobak och miljön Det skövlas skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar och för att torka tobaksblad. När skog huggs ner ökar risken för översvämningar och torka.

Tobak och miljön Fimpen innehåller i små mängder bl. a den miljöfarliga metallen kadmium. Fimpen som slängts på gatan hamnar via regnvattnet så småningom i rännstensbrunnen. Källsortering av tobaksprodukter: - Cigarettpaket ska sorteras som pappersförpackning - Fimpar ska sorteras som brännbart avfall

Tobakslagen Här är det förbjudet att röka enligt Tobakslagen: -Serveringar -Skola (grundskola, gymnasieskola) -Lokaler för barnomsorg -Skolgårdar och motsvarande områden vid förskolor och fritidshem -Idrottsanläggningar -Köpcentrum -Gemensamma lokaler på ålderdomshem och andra inrättningar med särskild service och vård -Bussar, tåg och spårvagnar inklusive väntsalar

Tobakslagen Enligt tobakslagen får cigaretter och snus inte säljas till barn och ungdomar under 18 år. Butikspersonal ska alltid begära legitimation av ungdomar vid inköp av cigaretter eller snus.

Skador Skador kan efter ett antal år drabba rökaren på många sätt, som till exempel kärlkramp i benen, cancer, kronisk bronkit, lungcancer, emfysem, åderförkalkning, stroke, hjärtinfarkt, magsår, tandlossning, struma, impotens, nedsatt fertilitet, benskörhet etc.

Skador KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom): som innebär att luftflödet i lungorna är nedsatt och lungvävnad skadad. Det innebär att tillförsel av syre minskar och det blir svårt att andas. När KOL utvecklas går det inte att återställa lungans funktion och den viktigaste behandlingen av KOL är att sluta röka.

Skador Cancer: Tobak har en stor roll vid uppkomsten av en rad cancersjukdomar. Rökning ökar risken att få cancer i lunga, strupe, munhåla, magsäck, urinblåsa, livmodern, tjocktarm, bukspottkörtel, njurar och livmoderhals.

Skador Hjärt-kärlsjukdomar: Rökning ökar risken att få hjärtinfarkt och stroke.