Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Beroendeframkallande medel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Beroendeframkallande medel"— Presentationens avskrift:

1 Beroendeframkallande medel
Natalie Anneflod, Bäckskolan, Linköping –

2 Historia Mer är 1000 år sen rökte indianerna i Nord och Sydamerika pipa. Kristoffer Columbus bjöds på tobak när han kom till Västindien 1492. Tobaken kom till Europa med Jean Nicot på 1560-talet och till Sverige Européer började odla tobak i Västindien, Brasilien och i Usa på 1600-talet. Cigaretten uppfanns i Spanien i slutet av 1600-talet. På 1700-talet började man snusa.

3 Cigaretter Röken från cigarett innehåller ca 4700 kemiska ämnen.
Ett 50-tal av dessa ämnen är cancerframkallande eller misstänkts framkalla cancer. Nikotin (Ett nervgift, som gör att man blir beroende). Tjära (används i asfalt och att täta träbåtar med). Vätecyanid (Ett färglöst mandelluktande gift som använts för att avrätta människor.) Bly (En av tungmetallerna.) Kadmium ( Finns i t ex batterier) Koloxid ( Finns i bilavgaser) Arsenik ( Ett dödligt gift) Glykol ( Kylarvätska, används i bilar) Aceton (Nagellacksborttagning) Butan ( Används i tändare) Ammoniak (gödningsmedel) Hexamin (tändvätska)

4 Passiv rökning. Den rök som går ut i omgivningen kallas sidorök.
Den innehåller FLER partiklar än den s k huvudrök som rökaren drar in. Den passive rökaren får ändå i sig mindre kemikalier än rökaren tack vare att röken hinner spädas ut innan den når lungorna. Risken för lungcancer är ca 30% för den icke rökare som lever tillsammans med en rökare. 1000 hjärtinfarkter i Sverige varje år sker pga. passiv rökning! Barn som utsätts för sidorök kan få besvär såsom astma, andningsinfektioner, hosta, rosslande andning och öroninfektion. Flickor som utsätts för passiv rökning under uppväxten löper större risk att drabbas av missfall när de kommer upp i vuxen ålder

5 Snus 22% av männen mellan 18-24 snusar.
Medan det bara är 3% av kvinnorna i samma åldersgrupp. 6850 ton snus såldes i Sverige år 2007. Många snusare är fd rökare. Det är inte ”bättre” att snusa än att röka. Snusare kan också få sjukdomar som cancer, stroke, hjärtinfarkt men inte lika ofta som rökare.

6 Risker med tobak: Svårare att få barn Dålig syreupptagningsförmåga
Dålig kondis Olika sjukdomar: cancer, hjärt- och kärlsjukdomar beroendeframkallande Påverkar utseende negativt

7 Det du faktiskt inte vill veta om du är rökare!
Världens rökare röker 5500 miljarder cigaretter om året. Det blir ca 5000 cigg/rökare och år eller 14 cigg/dag. I Sverige dör varje år omkring 6400 människor i sjukdomar som orsakats av deras rökning. Tobaksbolagen behöver 600 nya rökare i veckan för att gå med vinst. Det kostar ca om året att röka ett paket om dagen. Den som börjar röka i tonåren har tre ggr större risk att dö en för tidig död redan mellan år. Fyra av fem hjärtinfarkter beror på rökning. Bara i Brasilien går det åt 60 miljoner träd till att torka ett års tobaksskörd.

8 Varför börjar man röka? Den medvetna rökdebuten sker ofta i årskurs 6-7 . För att känna sig vuxen och tuff. För att ens kompisar röker eller det gäng man vill vara med röker. Av nyfikenhet. För att visa sin självständighet. För att efterlikna en idol från film eller TV. För att det har en lugnande och avstressande effekt på kroppen. För att det är förbjudet.

9 Alkohol och dess risker
Vin, öl och sprit Beroendeframkallande Avtrubbad – nervsignalerna går saktare Reaktions- och koncentrationsförmågan försämras Små mängder: avslappnad och vågar mer Större mängder: Tröttare, illamående, dålig balans, aggressiv och förlora medvetandet Levern tar skada

10 Energidryck och dess risker:
Innehåller ämnen som guarana, koffein och socker Beroendeframkallande, huvudvärk, allergi, karies och frigör stresshormoner Hjärtfrekvensen ökar


Ladda ner ppt "Beroendeframkallande medel"

Liknande presentationer


Google-annonser