Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna till Förskolan Lodet
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad finns i maten?.
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Tallriksmodellen består av tre delar:
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun. HÄLSA på Tornfalken Hälsocertifiering Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.

En hälsofrämjande förskola är en förskola som målmedvetet och långsiktigt satsar på att utveckla förskolans vardag utifrån ett hälsofrämjande perspektiv.

HÄLSA Alla kommunala skolor och förskolor ska vara hälsofrämjande – bidra till god livsstil Hälsa är inte bara fysisk hälsa, utan att barnen ser sig själv som betydelsefull i ett eller flera sammanhang

Helhetssyn

Hälsa Förskolan ska ge kunskap om matvanor fysisk aktivitet och hälsa. Miljön i skolan ska förmedla en hälsofrämjande livsstil. Förskolans verksamhet ska genomsyras av goda matvanor och en aktiv fysisk livsstil.

SYFTE hälsocertifiering Är att göra så att det hälsofrämjande arbetet i förskolan blir strukturerat, långsiktigt och kan utvärderas.

MÅL Synliggöra det hälsofrämjande arbetet Utgöra en kvalitetsstämpel för att göra verksamheten attraktiv. Ge bättre förutsättningar för arbete/lekglädje vilket leder till bättre utveckling som förbättrar hälsan Öka sannolikheten för att barn och personal gör hälsosamma livsstilsval.

Bakgrund I november 2003 gav regeringen Statens folkhälsoinstitut och Livsmedelverket i uppdrag att ta fram underlag till en handlingsplan för att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos hela befolkningen.

Bakgrund: ohälsa Ett fåtal ohälsosamma levnadsvanor livsstilar, ofta etablerade i unga år är DÅLIGA MATVANOR FYSISK INAKTIVITET

HÄLSA Vi på Tornfalkens rektorsenhet tillsammans med er föräldrar ska verka för en god hälsa och en hållbar miljö. FÖR DITT BARNS BÄSTA UTVECKLING OCH LÄRANDE !

RÖRELSE Daglig rörelse, stimulerar till fysisk aktivitet

Rörelse, gymnastik

Rörelse, gymnastik

Gymnastik, rörelse

Promenader/utflykter

LEK ute som inne

KOST För att barn ska kunna växa, utvecklas och orka, krävs att de får i sig tillräckligt med energi. I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål. Dessa måltider ska svara för cirka 65-75% av dagsbehovet. Då är det viktigt att det serveras nyttig mat som håller god kvalité. Underlag finns i Livsmedelsverkets Råd för barnomsorgens måltider.

Hälsosam mat

Mat är hälsa

Barnen erbjuds frukt varje dag

Kost Det finns tillgång till vatten under hela dagen Förskolan är fri från godis, glass, bakverk, snacks och söta drycker Miljön vid matbordet är trivsam och lugn Måltider serveras på fasta regelbundna tider (ca 2,5 timme mellan måltiderna). Lunch serveras mellan kl.11-13 Kunskap om mat, livsmedel och matvanor förmedlas pedagogiskt av personalen. Vid den pedagogiska måltiden får barnen kunskap om tallriksmodellen.

Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden. Tallriksmodellen Tallriksmodellen åskådliggör hur man komponerar en bra måltid - lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden. Tallriksmodellen har tre delar: Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Den tredje och minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

KOST forts. Barnen erbjuds lagom mängd mat och rätt fördelning av kolhydrater, fett och protein. Det finns möjlighet till specialkost (vid medicinska skäl krävs läkar- intyg) Förskolan kök har rutiner för säker livsmedelhantering och köket är godkänt av miljökontoret. Barnen tvättar händer före och efter maten Nötter, inklusive mandel, jordnötter och sesamfrö förekommer inte. Förskolan följer livsmedelverkets råd för frukost, lunch, och mellanmål

OLYCKSFALL Tillbud och olycksfall registreras. Plan för läkemedelshantering Utbildning av personal i HLR, olyckfall och brand.

Allergier Allergierna har ökat alarmerande framförallt hos barn. Allergirond ska göras i alla förskolor och skolor i Jönköpings kommun. Den ska göras regelbundet för att åtgärda de risker som finns.

Hörselhälsa Det kanske mest utbredda miljöproblemet för barn är bullerstörningar. Det går med enkla medel att förbättra ljudnivån på förskolan, exempel ljudplattor, gardiner, medveten personal. Hörselombud ska utbildas. Bullerlektion till personal. Bullerlektion till barn.

Tandhälsa Tandhälsan har generellt blivit bättre i de flesta åldrar. Ur ett tandhälsoperspektiv spelar det stor roll vad man äter och hur. En daglig konsumtion av söta drycker och flera mellanmål visar på ökad kariesförekomst. Förskolan ska se till att barnen borstar tänderna.( att fluor kommer in i munnen på tänderna)

Vi ger ditt barn goda rutiner, för en bra tandhälsa

Tillsammans För barnens bästa utveckling och lärande är det viktigt med samverkan mellan föräldrar och förskola!

Tack för att ni lyssnade