Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vi VINDENERGI.
Advertisements

Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Ellära och magnetism.
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Elsäkerhet.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Arbete, energi och effekt
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Energi!.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Inför solenergilabben
Värme och väder del 1.
För att förstå hur batterier fungerar behöver vi veta följande:
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
El produktion och distribution
Energi, krafter och elekticitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Vind, vatten och jord
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Energi del 1.
Solceller s
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Energiformer & omvandlingar
Elektricitet och magnetism
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Resistans Resistorsymbolen skrivs på två sätt:
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
Vad minns du från förra lektionen?
Ellära Grundutbildning
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
En inledning till pararbete i åk 8
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Inför solenergilabben
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
El lära pass 2 Kjell Lusth.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
Ellära Ohms lag Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag.
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Solenergi.
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället

Elproduktion

Hur el bildas: El kan bildas genom att någon form utav naturligt element (exempelvis vatten eller vind) skapar en rörelse som sedan bildar elektricitet. Exempelvis ett vattenkraftverk omvandlar vattnets rörelseenergi till elektrisk energi och värme.

Eldistribution Den elektriska energin som bildas i vattenkraftverk, vindkraftverk eller kärnkraftverk skickas ut genom våra elnät. Denna elektriska energi förs via elledningar till en transformator. Denna ändrar spänningen, det vill säga att det blir större skillnad mellan mängden elektroner och protoner. Då blir det en mycket hög spänning, nämligen 380000 Volt, vilket gör att den elektriska energin rör sig snabbt fram. När den börjar närma sig hemmet så omvandlar en annan transformator spänningen till ca 220 volt som är den spänning som finns i uttagen.

Eldistribution

Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt Spänning är skillnad mellan mängden olika laddningar på olika platser. Exempelvis är spänningen hög mellan ett moln, som innehåller mycket elektroner, och marken där det kan finnas ett högt överskott med protoner.

Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt Ström är mängden elektroner som rör sig i en ledning vid en viss tidpunkt. Exempelvis är strömmen mycket högre genom en tjockare ledning med ett bättre material (exempelvis guld eller silver) framför en smalare ledning med ett sämre material, exempelvis plast.

Om du ska leda ström från A till B så vilken leder bättre ? Lång smal järntråd eller.. Här gick det lätt A B Guld Bred , kort guldledare?

Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt Resistans är det motstånd som kan ske mot elektronernas rörelse. Det som påverkar resistansen är: Hur bred, eller smal, en ledning är. Hur kort, eller lång, en ledning är Vilket material ledningen är gjort utav. Hur bra, eller dåligt, ledningen har isolerats (hur bra skyddad ledningen är från omgivningen)

Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt Man kan placera en resistor (ett motstånd) någonstans i en ledning för att sakta ner hastigheten hos elektroner. Detta är bra för att kontrollera elektriciteten och inte få för mycket ström på en viss plats vid ett visst tillfälle.

Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt Effekt innebär hur kraftig exempelvis en glödlampa är. Effekten mäts bland annat utifrån hur starkt en glödlampa lyser och hur mycket elektroner som kan förflytta sig genom lampan.

Fråga: Vad är då sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt?

Sambandet mellan elektricitet och magnetism