Patientsäkerhetslagen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Advertisements

Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011.
Patientsäkerhetslagen
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
– För att vi bryr oss 1.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Patientsäkerhet i tandvården
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Carita Fallström Patientsäkerhetslagen (2010:659) och Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientnämnden Oberoende instans för utredning av problem i vården.
Socialstyrelsens termbank
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
…en del av vård och behandling
Om SOSFS 2005:28 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälnings- skyldighet enligt Lex Maria OH-version mars 2006.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Bättre liv för våra äldre
Utb landstingsfullmäktige, feb Britta Svensson - är resultatet av patientsäkerhetsarbetet - ett resultat som speglar vårdskadepanoramat dvs risker,
Patientsäkerhetslag SFS 2010:659
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Säkrare vård och omsorg
Hygienrutiner i förskolan
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Tillsammans för världens säkraste vård
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
Ändra till startrubrik
Patientlagen och information till patienter och närstående
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Vad gör en chefläkare AnnSofie Sommer Chefläkare
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Patientsäkerhetsutredningen
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Patientsäkerhetskultur mätning
Patientsäkerhetsarbete
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Delegering Vem får delegera?
Patientsäkerhet är på modet Britta Svensson Utvecklingsenheten - patientsäkerhet Norrbottens läns landsting
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
”En avvikelse är något som inträffar och som inte överensstämmer med verksamhetens normala rutiner” ”Avvikelsen ger upphov någon form av skada.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område Ersätts den 1 jan 2011 av Ersätts den 1 jan 2011 av Patientsäkerhetslag (2010:659) Patientsäkerhetslag.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Välkommen till Patientsäkerhet Termin 4
Lex Maria.
Kvalitetsarbete.
- en metod för att stärka patientsäkerhetskulturen.
Framtidens elevhälsa Stockholm september
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Suicidriskbedömning- ansvar och delegation
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Presentationens avskrift:

Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659

Patientsäkerhetslagen Lagen trädde i kraft den 1 januari 2011. I samband med detta upphörde lagen om yrkesverksamhet på sjuk- vårdens område (LYHS), SFS 1998:531 Patientsäkerhetsförordningen SFS 2010:1369 trädde i kraft den 1 januari 2011. Den ersatte förordningen om yrkesverksamhet på sjukvårdens område (1998:1513)

Syfte Patientsäkerhetslagen ska främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård genom att minska antalet vårdskador, oavsett om bristerna beror på systemfel eller på att vårdpersonalen begått misstag

Definitioner Med Vårdgivare avses statlig myndighet, landsting eller kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvård som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för Hälso- och sjukvårdspersonal omfattar legitimerad personal samt omvårdnadspersonal som har delegering Patientsäkerhet Skydd mot vårdskada (se nästa sida)

Definitioner (forts) Vårdskada Lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården Allvarlig vårdskada Vårdskada som är bestående och inte ringa, eller som lett till att patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit

Vårdgivarens skyldighet att bedriva systematiskt patientsäkerhetsarbete Planera, leda och kontrollera verksamheten så att god vård upprätthålls Förebygga vårdskador Identifiera och analysera risker för vårdskador i verksamheten Undanröja eller, om det är möjligt, begränsa risker Utreda händelser som medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada Klargöra händelseförloppet och påverkande faktorer Ge underlag för förbättringsåtgärder

Vårdgivarens skyldighet att bedriva systematiskt patientsäkerhetsarbete Anmälningar enligt Lex Maria Anmäla händelser som medfört eller hade kunnat med-föra allvarlig vårdskada Engagera patienter och närstående i patientsäkerhets-arbetet

Skyldighet att informera patienter Inträffade händelser / ev vårdskador Viktiga åtgärder som ska vidtas Möjlighet att anmäla klagomål till Socialstyrelsen Möjlighet till ersättning Patientnämndernas verksamhet

Dokumentationsskyldighet Skyldighet för vårdgivaren att dokumentera hur det organisatoriska ansvaret för patientsäkerhetsarbetet är fördelat. Patientsäkerhetsberättelse (upprättas senast den 1 mars varje år (start 2012)) Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under före-gående kalenderår Vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patient-säkerheten Vilka resultat som har uppnåtts

Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal m fl Risker för vårdskador och inträffade händelser som medfört eller hade kunnat medföra vårdskador anmäls till vårdgivaren Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal får delegera arbetsuppgift till annan person endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård.

Socialstyrelsens tillsyn Tillsynen ska främst inriktas på att vårdgivaren fullgör sina skyldigheter för systematiskt patientsäkerhets-arbete Sanktionsbestämmelser (föreläggande och förbud) skärps och kopplas till ovanstående skyldigheter

Socialstyrelsens hantering av klagomål mot hälso- och sjukvården Vem som helst kan anmäla klagomål / händelse - mot personal eller mot vårdgivaren

Reformerat ansvarssystem Diciplinpåföljderna ’varning’ och ’erinran’ tas bort i lagen och ersätts av en utökad klagomålshantering hos Social-styrelsen samt påföljderna ’prövotid’ och ’återkallande av legitimation’