Mattias Gustafsson, SGU

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skyddet av våra dricksvattentillgångar: ”Vad kostar det och vem ska betala?” Seminarium den 18 oktober 2012 i Göteborg. I samverkan med Nationellt nätverk.
Advertisements

Stormöte
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Procent Betyder hundradelar.
Vattenbrukets miljöeffekter och hur man kan bedriva uppföljning
Dricksvattenkvalitét och framtiden 15 november 2013.
Projektförslag för POSITION STOCKHOLM MÄLAREN - 2  Ett års produktionsmätning, drift och utvärdering av en prototyptjänst för Nätverks-RTK.  Omfattar.
Låg- och medelaktivt avfall Loma-programmet
och vattenskyddsföreskrifter för Åmåls tätort
FFAB Underlag för samråd juni Riksintressen i närområdet  Kulturmiljövård; Tunhemsslätten och Göta älv  Naturvård; Hunneberg, området öster.
BUDGETDIALOG 24 APRIL 2013 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 2013 ADM/LEDNINGMILJÖKART/MÄT/GISBYGGLOV 2012 ADM/LEDNINGMILJÖPLANBYGGLOV PLAN MBF.
Information EFS-gården 27 oktober 2010
Småskalig värmeförsörjning med biobränslen, oktober 2010, Piteå Kostnadseffektiv partikelavskiljning i mindre närvärmeanläggningar.
Särskilda skäl och tillsyn
Moderna vattenskyddsområden
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Utbyggnad och drift av vattenförsörjningen i Jönköping för god säkerhet, kapacitet och kvalitet Bengt Zagerholm.
F.d. Värnamotvätten Efterbehandling av förorenade områden – möte m. workshop om klorerade lösningsmedel den 6-7 september 2012 i Stockholm (Pär Nilsson.
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Geoteknisk sektorsportal – första tematiska portalen på geodata.se
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Geoteknisk sektorsportal –
Eva Simic Strålsäkerhetsmyndighetens Tillståndsprövning av slutförvarssystemet för använt kärnbränsle.

Seminarium Arbetsmarknadspolitik för utveckling och välfärd Palaestra nedre, Universitetsplatsen i Lund Arbetsmarknadspolitik för utveckling.
Gustavsberg.com. Resurseffektiva Tappvattenarmaturer.
Skeda Udde-Kungshult-Dänskebo
Kartläggning av Kungsbackaån GRUNDVATTEN
Nätverket Renare Mark, Höstmöte 2001, Henrik Ekman, Bio slurping Avlägsnande av fri oljefas vid oljedepå.
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Lars Ramstierna
Borrning i förorenade områden Är det vettigt eller….. Olika former av borrning Kommunal vattenförsörjning Enskild vattenförsörjning Bevattning Industrins.
Grundvatten Per Lindmark, Lantbruksenheten
Anslutningspris för fiber till villa
MIFO fas 1 – granskningsseminarier
Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV). Länsstyrelsens uppgift Länsstyrelsen utövar tillsyn över att kommunerna fullgör sina skyldigheter enligt.

1 Vattenskydd – vägen dit. 2 3 Två delar av ett juridiskt vattenskydd: Geografiskt område Föreskrifter.
Kemtvättsprojektet. Ambitionsnivå & målsättningar Inventeringsprojekt MIFO fas 2 undersökningar Undersöka 50 nedlagda kemtvättar Budget på 1,5 miljoner.
Vattenförsörjningsplaner
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
Program Arbetet med förorenade områden
Kapitel 9 Kalkyler med totala kostnader.
I Lekplats-, badstrands- och miljögruppen som skall genomföra en analys av användningsbehov, miljöhänsyn samt lämna förslag till investeringar och underhåll.
Utökning av nitratkänsliga områden Under 2011 kommer troligtvis det nitratkänsliga området att utökas för att i större grad ta hänsyn till statusklassningen.
Marknadsföring och försäljning
MIFO fas 1 - utbildningsdag
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Marknadsföring av turism
Risker med förorenade områden i länet
Arboga och Kungsörs kommun
Projektförslag för VÄST-RTK Nätverks-RTK i produktionstest i västra Sverige Ett års produktionsmätning, drift och utvärdering av en prototyptjänst för.
Vad är ett förorenat område?. Vilka risker finns? Risk för hälsa och miljö Risk för spridning i mark och ytvatten Förorening av vattentäkter Begränsar.
FÖRUTSÄTTNINGAR SKAN-RTK - 2 Nätverks-RTK i produktionstest i Skåne
Procent Betyder hundradelar.
Rullbackarna Vattentäkt Samråd med allmänheten Mötet är ett samråd om miljökonsekvenser och omgivningspåverkan av en vattentäkt vid Rullbackarna.
Sven Svensson Plan- Bygg och Bostadsdagar Luleå den november 2011 Dricksvattenskydd i planeringen Malin Naess.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
Skydd av vattentäkter/ dricksvattenförekomster VAS-RÅDET 8/ Clas Magnusson Naturvårdsverket.
Uppdaterad Prioritering av regionalt och kommunalt vattenskydd i Stockholms län Anette Björlin, Länsstyrelsen i Stockholms län Göran Hanson,
Riskbedömning av föroreningsspridning. Vad vi ska gå igenom  Utlakning  Spridning till grundvatten  Spridning till ytvatten  Utspädning  Belastning.
Klorerade kolväten Från upptäckt till detaljplan
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Skydd av dricksvattentäkter i Stockholms län
Grupparbete 1 – förenklad riskbedömning, riskkaraktärisering
Resultat ÅU 2016 NV rapport Arbete med vattenskydd och planering krävs för att målet ska nås. Vattenförsörjningsplaner har tagits fram för.
Miljösamverkan östra Skaraborg
Presentationens avskrift:

Mattias Gustafsson, SGU Kostnader för att ta fram tekniskt underlag för att inrätta vattenskyddsområde Mattias Gustafsson, SGU

Vad ska skyddas och varför? Generellt svårt att rena förorenat grundvatten, I första hand se till att undvika potentiellt förorenande verksamheter och markanvändning I andra hand, se till att upptäcka föroreningen i tid och hinna sanera I tredje hand, nedbrytning, fastläggning eller utspädning

Vad är det värt? Uppsala vattentäkt, (mer än 100 000 anslutna) värderad till mer än 1,2 miljard kr Njurunda vattentäkt (12 000 anslutna), värderad till ca 400 miljoner kr Finns det överhuvudtaget möjlighet att ersätta?

3 steg mot ett bra skydd Förberedelser/sammanställning Utvärdering Komplettering

För grundvattentäkter bör normalt hela tillrinnings- området ingå i vattenskydds- området. A = Grundvattenmagasinet B= områden utanför grundvattenmagasinet men där stor grundvattenbildning kan ske till magasinet C= övriga områden inom tillrinningsområdet Tänk även på samspelet ytvatten/grundvatten!

Förberedelser/Sammanställning Samla in och sammanställa befintliga uppgifter Riskinventering

Inledande undersökningar Bedöm grundvattentäktens/förekomstens värde Besiktiga brunnarna Första uppskattning av möjligt tillrinningsområde Sammanställ befintlig information! Redovisa grundvattnets kvalitet i det aktuella grundvattenmagasinet och i vattentäkten. Inventera mätpunkter och riskobjekt inom tillrinningsområdet Utför mätning av grundvattennivåer, minst i alla åtkomliga punkter inom 200 m från vattentäkten Riskinventering!

Vad kostar då detta? Beroende på omfattning av insamlat material och tillgänglig datamängd ca 50 – 150 tkr.

Utvärdering Har det i de inledande undersökningarna och sammanställningarna av befintligt material framkommit behov av ytterligare undersökningar? Var ligger dessa kunskapsluckor i?

Komplettering av kunskapsluckor Borrning/sondering/nyetablering av observationsrör Kostnad sondering 15-20 tkr/dag Etablera grundvattenrör 15-20 tkr/rör

Komplettering av kunskapsluckor Geofysik (tillkommer kostnader för utvärdering) Seismik Georadar VLF 50 tkr/dag 30-40 tkr/dag 10 tkr/dag

Komplettering av kunskapsluckor Finns det en relevant provpumpning??? Förhoppningsvis finns en utförd i samband med anläggandet av vattentäkten. Om inte… kostnad på mellan 100 – 1 000 tkr (kan blir svåra och dyrare i pågående drift)

Anpassa föreskrifter och sammanställa teknisk beskrivning Kostnaden beroende på omfattning och behov av justeringar och anpassningar Samråd och sammanställning av synpunkter Kostnaden varierar med komplexiteten (och motstående intressen…) Räkna med 50 – 100 tkr för detta skede

Vad hamnar vi på? Från ca 150-200 tkr för ett mindre vattenskyddsområde eller enklare revision Upp till 1,5 -2 miljoner för ett större med behov av kompletterande undersökningar Tänk inte på den höga initiala kostnaden, ett väl undersökt vattenskyddsområde med tydliga föreskrifter ger en enkel uppföljning och tillsyn

Man ska se kostnaden för att inrätta vattenskyddsområdet som en försäkring för att bibehålla en god vattenkvalitet och en säker källa till vattenförsörjningen snarare än en belastning för VA-kollektivet