Våldsutsatta kvinnor berättar En utvärdering av projekt Karin

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
FREDA – bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer
Advertisements

Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Brukarfokus i biståndshandläggning
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Arbetar med att stärka stadens arbete med våldsutsatta barn
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Resmål och resvägar Önskan och behov.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Trygghetsmätningen 2011 Borås
Härnöstudier.
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
hållbar utveckling över gränserna
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Utväg barn och ungdom Lena Hogander, Barnhuset.
AU Digital samverkan LO Process
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Eskilstuna Zonta-klubb
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Samverkan mot våld Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Länssamordnare Marianne.
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för ett säkrare liv hela livet – även i utsatta lägen.
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Uppsökande och förebyggande arbete
Vara brottsoffer eller vittne
Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) samt våld i samkönade relationer 56 åtgärder inom sex insatsområden:
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Maria Isaksson, Kommunledningskontoret Jeanette Wiik Ching Mattias Liljedahl Marlene Byström.
Arbetar er kommun utifrån styrdokument eller policydokument, i vilket/vilka sexuell läggning uttryckligen nämns i arbetet med att motverka diskriminering.
Regionövergripande riktlinjer – Våld i nära relationer
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Söderhamnsmodellen.
 Vad innebär jämställdhet?  Jämställdhet i regionala systemanalyser  Jämställdhet i åtgärdsplaneringen Jämställdhet och investeringsplaneringen.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
1 Barn har rätt att höras Åsa Landberg
Ett säkrare liv hela livet – även i utsatta lägen.
Månadsbokslut mars 2012 Sociala Stödresurser. Månadsbokslut mars 2012 VERKSAMHETSRESULTAT Läget i verksamheterna är bra. VSS är i ständig förändring,
Hur kan vi förstå begreppet?
Välkommen till LD Hjälpmedel
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Kvinnolots Lisa Gustafsson, Skydd – hjälp till skyddat boende, säkerhetsplanering,
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Normaliseringsprocessen
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
För våldsutsatta kvinnor och deras medföljande barn i Norrbotten
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Våldsutsatta kvinnor berättar En utvärdering av projekt Karin Annika Rejmer Anna Sonander Charlotte Agevall

Projekt Karin Är en fysisk miljö som är målgruppsanpassad för att utreda våld i nära relationer och att ge brottsoffer kris- och psykosocialt stöd.

En aktörsfokuserad brukarutvärdering Våldsutsatta kvinnor har erbjudits att delta i en enkätundersökning och en intervjustudie. Svarsfrekvens 20 % (vilket är i paritet med BRÅ:s svarsfrekvenser för målgruppen)

Utvärderingens resultat Projekt Karin har fångat upp en ny målgrupp – den utbildade och väletablerade kvinnan. De mera socioekonomiskt utsatta kvinnorna finns också representerade i det empiriska materialet. Genom projekt Karin har myndigheterna nått ut till fler våldsutsatta kvinnor.

Projekt Karin – en ny arbetsmetod Inom projekt Karin har en ny arbetsmetod utvecklats som innebär en samlokalisering av myndigheter och en samplanering av deras insatser. I metoden ingår också att socialtjänsten aktivt kontaktar kvinnor som har polisanmält att de utsatts för våld i en nära relation och erbjuder krisstöd och psykosocialt stöd.

Våldets effekter Våldet påverkar alla delar av kvinnans liv. Vuxenrelationen urartar. Alla familjemedlemmar mår dåligt på grund av våldet. Det sociala livet inskränks. Arbetslivet havererar eftersom kvinnan inte förmår att prestera/fullgöra sin tjänst, vilket leder till en ekonomisk utsatthet.

Kvinnor vill medverka i samhällets utredningar och insatser Kvinnorna vill att samhällets insatser och utredningar ska bidra till att stoppa den destruktiva livssituationen och leda till att hennes liv kan normaliseras.

Skälen till att polisanmäla våldet Kvinnor polisanmäler våld i nära relationer då våldet har eskalerat till en nivå där hon fruktar för sitt liv. Skälen till anmälan är att: våldet ska upphöra. gärningsmannen ska förstå att han har gjort fel. brotten ska lagföras så att kvinnan får en bekräftelse på att även samhället anser att gärningsmannen har handlat fel.

Vad förväntar sig kvinnorna av samhället? Skydd Psykosocialt stöd. Förutsättningar för att kunna delta i en brottsutredning.

Anmälan Vanligtvis görs anmälan genom att en radiobil kallas till brottsplatsen. Anmälan kan också göras på en polisstation. Inte någon av situationerna/platserna upplevs vara anpassade till svåra samtal om välbevarade familjehemligheter och det mest privata och intima.

20 % av kvinnorna förhörs endast i samband med anmälningsupptagningen. Minst två förhör behövs för att kunna berätta på ett bra sätt om våldet i familjen 20 % av kvinnorna förhörs endast i samband med anmälningsupptagningen. Kvinnorna vill gärna förhöras minst en gång till för att kunna berätta om våldet under lugna, ordnade förhållanden som är målgruppanpassade.

En målgruppsanpassad miljö är av vikt Kvinnorna vill att miljön för anmälningsupptagning och förhör ska vara: Trygg Lugn Välkomnande Omhändertagande Öppna upp för den fria berättelsen Diskret tekniskt utrustad Barnanpassad Ren och fräsch Det måste finnas möjlighet till att få något att dricka och äta.

Projekt Karin – Utvecklingsmöjligheter utifrån kvinnornas perspektiv Kvinnorna menar att: Möjligheten till att få ett akut och ett nytt permanent boende måste ses över. Psykologisk eftervård bör införas. Stödet till anhöriga och gärningsmannen bör vidareutvecklas. En specialiserad vårdcentral bör startas. Samverkan med försäkringskassa och arbetsförmedling för startas. En myndighetsövergripande informationsstrategi bör utvecklas. Kontinuiteten av bemanningen på familjevåldsrotel och åklagarmyndigheten bör ses över för att säkra kvaliteten på brottsutredningarna och besluten om åtal. Karin bör vara öppet dygnet runt och inkludera akutboende. Alla kvinnor ska förhöras vid minst två tillfällen. Målsägandebiträdets roll ska definieras. Verksamheten på Karin ska följas upp och utvärderas kontinuerligt.