Försörjningsstödstagare: Bara 1 av 7 får försörjningsstöd av rätt skäl.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pengar har flera funktioner:
Advertisements

1 Den parlamentariska socialförsäkrings- utredningens seminarium om arbetslöshets- försäkringen Ulrika Vedin | Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad.
Arbetslöshetsförsäkringen: Tre förslag Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET
KOM-KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012.
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Håkan Svärdman Folksam
Informationstjänsten
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringen •Bruten försäkringsperiod vid arbete i annat land.
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Läkaren och sjukintyget
VAL 06 Spelar det någon roll om borgarna styr?. VAL 06 VAD VALET INTE HANDLAR OM.
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
De fem viktigaste fackliga frågeområdena var Anställningstrygghet 2.Löner 3.Skydd mot inkomstförlust 4.Arbetsmiljö 5.Jämställdhet.
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET. VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Information till egna företagare våren Viktigt att känna till när du startar företag – För att få sjukpenning måste du ha en sjukpenninggrundande.
Försäkringskassans roll i samverkan
Information om sjukförsäkringen
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
Regeländringar i sjukförsäkringen
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.
Om du är sjuk och inte kan arbeta
Läkaren och sjukintyget
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
Ökade arbetsmarknadspolitiska satsningar
PROGNOS hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Sms lån utan uc Uc är något som ständigt diskuteras bland dem som ofta använder sig av möjligheten till små snabba lån. Alla vet att när det görs en kreditprövning.
#hyväätyötäSuomi. Finlands ekonomi har stagnerat.
Ersättning vid sjukdom
En enklare sjukförsäkringsprocess
Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden Över en miljon människor arbetar i välfärden. Här jobbar de som bygger vårt samhälle och får allt att fungera.
- Folkhälsa och social service
Läkaren och sjukintyget
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Ålderdom utan fattigdom Om äldrefattigdom och kvinnors låga pensioner.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Tjänstepension från din statliga anställning – enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
Försäkring vid sjukdom och invaliditet.
Två arbetsmarknadsinsatser initierad av staten - Yrkesintroduktionsanställning - Traineeanställning.
Regeringens arbetsmarknadspolitik (från ännu ej lagd budgetpropp och från regeringsförklaringen) För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden.
Läkaren och sjukintyget Läkarprogrammet VT 2016 Marie Westin Försäkringsmedicinsk rådgivare FK.
Pressmeddelande för Örebro augusti 2015.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Tjänstepension från din statliga anställning
En ny väg till jobb för ungdomar
Läkaren och sjukintyget
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
FTFs inkomstförsäkring
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Tjänstepension från din statliga anställning
Är sjukskrivning bra för hälsan?
Handels om ”hyvling” - domen i AD den 30 november 2016
För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden utarbetas
Presentationens avskrift:

Försörjningsstödstagare: Bara 1 av 7 får försörjningsstöd av rätt skäl

Akademikerförbundet SSR har gjort en genomgång av hur många försörjningsstödstagare som borde klara ekonomin på annat sätt: • är arbetslösa och borde befinna sig i arbetslöshetsförsäkringen (otillräcklig, ingen eller väntar på ersättning) • arbetar men inte klarar sig på sin lön (deltid/heltid, otillräcklig eller väntar på inkomst) • är sjukskrivna med läkarintyg, men inte får sjukförsäkring, sjuk- eller aktivitetsersättning • har föräldraförsäkring men den är för låg eller kommer för sent • väntar på barnomsorgsplats.

Akademikerförbundet SSR anser att det är avgörande för ett välfungerande välfärdssystem att arbetslösa befinner sig i arbetslöshetsförsäkringen, att sjuka befinner sig i sjukförsäkringen samt att de som arbetar har möjlighet att klara sig på sin lön. Lagens intention med försörjningsstöd var att det skulle vara ”det sista skyddsnätet” samt att det skulle vara en ”tillfällig hjälp”. Så är inte fallet idag. Sex av sju har försörjningsstöd av fel skäl nu.

Hela landet personer fick försörjningsstöd i Sverige Siffrorna visar att allt fler har försörjningsstöd av fel skäl. Nu är det bara 15 procent som har ”legitima skäl för försörjningsstöd”.

Orsaker till försörjningsstöd • För svag generell välfärd Arbetslösa, men får inte ersättning de kan leva på. Sjukskrivna (har sjukpenning, sjuk- eller aktivitetsersättning eller föräldrapenning) får ersättning som inte heller går att leva på, ingår också i den här gruppen. • För trög välfärd Klarar sig om ersättningarna bara kom tidigare. Väntar på barnomsorgsplats eller äldreförsörjningsstöd. Inkomsterna släpar hela tiden efter kostnaderna.

• Svag integrationspolitik Det tar för lång tid för nyanlända att komma in på svensk arbetsmarknad och det syns även i försörjningsstödet. Integrationspolitikens brister borde inte få flöda över i försörjningsstödet, men gör det. • Svaga arbetsgivare Inkomsten är otillräcklig eller kommer för sent. Ett exempel är timanställda som kan ha så mycket som två månaders eftersläpning när de får lön i förhållande till när de har jobbat. Här ingår också deltidsanställda och den växande gruppen ”Working Poor”.

• Exkluderande välfärd Inom arbetslöshetsförsäkringen är såväl medlems- som arbetsvillkoret exkluderande. Det gäller framförallt arbetsvillkoret som även exkluderar från grundförsäkringen. Arbetslösa utan arbetslöshetsförsäkring samt som är sjukskrivna utan sjukpenning ingår här. Den senare gruppen är den som anses ha arbetsförmåga trots sjukskrivning samt de som har fallit ut ur systemen på grund av de bortre parenteserna och inte deltar i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion och istället får ersättning därifrån.

• Legitimt skäl för försörjningsstöd Enligt lagens intention ska försörjningsstödet enbart handla om att ge ett sista skyddsnät för de oväntade tillfälliga händelser då alla andra heltäckande system inte gäller. Två orsakskategorier kvarstår då som legitima skäl för att få försörjningsstöd. Det är de som har arbetshinder och av sociala skäl inte kan arbeta samt de som inte har några försörjningshinder, men som plötsligt fick en utgiftsbild de temporärt inte kunde hantera. Till det kommer gruppen där uppgift saknas.

Akademikerförbundet SSRs förslag till förbättringar • Höj taket i arbetslöshetsförsäkringen och inför en grundnivå för dem som inte uppfyller medlems- eller arbetsvillkoren. • Se till att den som är sjuk med läkarintyg har ekonomisk trygghet via sjukförsäkringen och inte tvingas till socialkontoret. • Se till att kollektivavtal finns och följs, och heltid blir en norm – vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige!

• Höj grundnivån i föräldraförsäkringen till åtminstone motsvarande riksnormen för försörjningsstödet. Bygg ut barnomsorgen så att ingen behöver få försörjningsstöd i väntan på plats. • Förstärk etableringsersättningen och Arbetsförmedlingen så att inte integrationspolitikens brister flödar över i försörjningsstödet.