Ekonomi Vårdval fysioterapi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Upphandla totalprojekt
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Vårdval primärvård i Sydöstra sjukvårdsregionen
Ägarfrågor för offentlig primärvård. Likhet eller olikhet? Nationella primärvårdskonferensen 2013 Caj Skoglund Age Management i Sverige AB
Prismodell och samverkansavtal
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Vårdval Rehab
Vårdval ur ett patient/brukar- perspektiv Ola Johansson Hälso- och sjukvårdsfrågor, PRO.
Ersättningsmodell och pris 2015
Hälsinglands utb förbund Förslag till hantering av ekonomi Presentation för ks feb 2014.
Mål- och resultatstyrning
Skadeersättningsfallen
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
RCC p 1 Multidisciplinär konferens (MDK)definition
Gemensam plan landstingsgemensamt Respektive avdelnings uppdrag Fördelar de särskilda uppdragen från landstingsstyrelsen till landstingsdirektören.
Interna konsekvenser Caj Skoglund Vårdval – interna konsekvenser Ökad krav på långsiktighet i beslut som rör primärvården –Ändrad ersättning,
Dagens organisationsmodell kännetecknas av utmaningar
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
2007/KS-Enheten för Kommunikation Kommuner 33 Invånare 1,187,736 År 2006 Yta 11,000 km 2 Befolkningstäthet106 invånare per km 2 Jämfört med Sverige 22.
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
I juni beslut om  Mål, inriktning  Ramar till alla nämnder (en ram för hälso- och sjukvården) I november beslut om  Ramar till sjukvården  Resultat-,
BNP i fasta priser.
Gemensamma anordningar Vägar och lokala grönområden VA Vatten och Avlopp (VAD) Fjärrvärme El Tele Fjärrvärme mm.
Personalkostnad Bygger på
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
En ändamålsenlig kommunal redovisning (KomRed) Gunvor Pautsch.
Granskningsanteckningar av årsuppföljning 2015 Region Halland Rebecca Lindström Mars Driftnämnden Regionservice.
Program för uppföljning av privata utförare Lena Svensson,
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Vårdval fysioterapi Landstinget i Värmland. Krav- och kvalitetsbok Revideras en gång per år Politikerna äger den och fattar beslut vid revidering Huvudmannen.
Fortsatt arbete med SUHF- modellen HfR-seminarium HfR Redovisningsråd/HfR-seminarium
Sammanställning synpunkter remisskonferens. Övergripande målsättning Starkt stöd för den övergripande målsättningen att bättre anpassa vården för de mest.
Demokrati Kommunens verksamhet beslutas av politiska församlingar, gemensamma angelägenheter och beslut om inriktning, omfattning och finansiering ska.
Ekonomi beslut om inriktning, omfattning och finansiering ska fattas av folkvalda.
Utredning – gemensam organisation i Norrland
Länspensionärsråd och tillgänglighetsråd
Utomlänsbesök fysioterapeut
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Information på Uppföljningsmöte
Reviderad rekommendation för redovisning av lokalkostnader
Full kostnadsredovisning vid Stockholms universitet
Vårdföretagarna Medlemsundersökning December 2007.
Jan Hellberg Crister Blom
Lathund-Ladok-97-Rapporter i Uppföljning
Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel 2016
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel
Valfrihet i hemtjänst (LOV)
Presentation av Behörighetsbeställning på webben
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Demokrati Kommunens verksamhet beslutas av politiska församlingar, gemensamma angelägenheter och beslut om inriktning, omfattning och finansiering ska.
Information på Uppföljningsmöte
Nitha analys och kunskapsbank
Introduktion till processen för balanserad styrning
Styr- och ledningssystem för specialiserad sjukvård
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel hösten 2016
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Valfrihet i hemtjänst (LOV)
En skolpeng höljd i dunkel?
Resursfördelning Grundskolenämnden
Hur styrs landstinget?.
Ersättning asyl/kommunmottagna vårdcentraler 2018
Jenny aschberg, verksamhetsutvecklare
Presentationens avskrift:

Ekonomi Vårdval fysioterapi Charlotta Torheim 2019-05-13

Ersättning vårdval fysioterapi

SAL-tillägg (service, administration och lokaler) Endast till privata vårdgivare Ersätter för: Allmän service som städ, transport, tele, kundtjänst Administrativ service som ekonomi- och personaladministration, information, bevakning IT Företagshälsovård Lokalhyra

Från förfrågningsunderlaget… ”Den samlade ersättningen som utbetalas till en privat utförare avser ersättning för de kostnader som är förknippade med uppdraget. Det inkluderar även kostnader för förskrivna hjälpmedel.” ”För regiondrivna utförare gäller att den samlade ersättningen som redovisas avser samtliga kostnader förutom kostnader för service, administration och lokaler. Dessa kostnader redovisas istället i respektive serviceverksamhet.” ”Någon möjlighet att lyfta ytterligare ersättning för det avsedda uppdraget utöver vad som beskrivs i föreliggande dokument finns inte.”

Konkurrensneutralitet

Likvärdiga villkor

Definition av likvärdiga villkor Regionens definition på konkurrensneutralitet är densamma dvs. att konkurrensneutralitet uppstår när privata vårdgivare får samma ersättning som egenregiverksamheten kostar. Dock skall hänsyn tas till kostnaderna för huvudmannaskapet, det s.k. sistahandsansvaret som egenregiverksamheten har ansvaret för samt ytterligare åtaganden. I dokumentet slås fast att konkurrensneutralitet uppstår när privata vårdgivare får samma ersättning som landstingets egenregiverksamhet kostar Egenregin sätter alltså nivån för vad ersättningen blir I dokumentet har vi också definierat, det finns olika typer av uppdrag och det bör man ha med sig. Huvudmannauppdrag: Huvudmannen behöver ha en ”Beställarkompetens” från områdesledning och uppåt. Grunduppdrag (= konkurrensneutralt): Allmänt basuppdrag där alla anslutna enheter ska ha likvärdiga villkor och samma ersättning. Sistahandsansvar Säkerställande av basuppdrag i varje kommun samt verksamheter med bedömda stordriftsfördelar. Ytterligare åtaganden Åtagande med strategisk inriktning. Dokumenterats i dokumentet. Nästa steg var då att försöka mäta detta!

Konkurrensneutralitet Efterkalkyl av egenregins kostnader Del av årsredovisningen Men igen, de ersättningar som utgår för uppdraget finns beskrivna i förfrågningsunderlaget. De vet ni redan före året startar.

Konkurrensneutralitet 2018 Verksamhet inom vårdval och läkemedel Gemensamma resurser (inget köp/sälj gör att vi mäter det på sidan om), vårdcentralernas förbrukning av gemensamma resurser. Sistahandsansvar Läggs in i årsredovisningen. Konstaterar underskott = konkurrensneutralt Därefter ett politiskt beslut att eventuellt kompensera. Om det är konkurrensoneutralt – vilket vi är Skrivs ett ärende fram av tjänstemännen som politiken tar ställning till. Ev kompensation/utbetalning till privata vårdcentraler motsvarande den andel som privata har (fördelas efter listning). Viktigt att notera att det inte är en självklarhet att betala ut och att det är ett politiskt beslut. Utbetalningen görs under sen vår eller tidig höst året efter. Hittills inte valt att öka ersättningen från början istället. Om uppföljningen visar att landstingets totala avvikelse är negativ så innebär det att det uppföljda ersättningssystemet inte är konkurrensneutralt. Om det är en negativ avvikelse ska regionen ta ställning till om övriga vårdgivare ska kompenseras i motsvarande grad året efter.

Arbete pågår… Översyn av de ekonomiska beräkningarna Håller modellen?

Frågor?