KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

I dessa två bilder ser vi en del av min uppgift (bilden med mannen som är vd för MAN) och i den andra Hampus arbete med stereoskopiskt seende. Hampus.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Detta är miljömåltider
Inför nationella provet i svenska
Kaffe - tillgänglighet
Välkomna till styrd helpdesk: Naturvetenskap & Teknik
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
Konsten att läsa skönlitteratur
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
enklare verksamhetsutveckling och samverkan för en smartare välfärd
Boendestöd.
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
4. Vad ska det bestämmas om?
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Hälsofrämjande arbete
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Religion.
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Hej! Vad roligt det ska bli att ha ett Tupperwareparty tillsammans med dig och dina vänner. Här kommer lite mer om det vi har pratat om.   Datum och klockslag.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Miljöinsatser vid retur-automaten
Ett fel på kvinnor.
Mobiltelefonins utveckling
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
- Att vara personlig och beröra
Bodens ungdomsmottagning
Du är riktigt trött och frustrerad……
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
God praxis i handläggningen
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Du är riktigt trött och frustrerad……
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Ta hand om dig själv.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
Tips för det praktiska ledarskapet
Inför nationella provet i svenska
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Om buden.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Om Tro.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER Vad händer med all metall när vi har slängt det? Lär er mer om metall genom att läsa sagan ”Metallika följer metallens väg!” där barnen tillsammans med Metallika får följa med i återvinningsprocessen för metall. Ni får veta vad som händer när vi slängt metallen i soptunnan och se hur det fungerar på metallåtervinningen.   LPFÖ18 Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Samt ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik. LGR11 Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. BILD 1: Metallika följer metallens väg! Idag ska vi prata om var Metallikas sopor tar vägen för vad händer egentligen när vi har slängt allt det som är gjort av metall till Metallika?

BILD 2: Metall är det bästa Metallika vet. Han samlar på allt som är hårt att ta i och låter när man slår på det, precis som han själv! Det bästa han vet är konservburkar, för locket ser så roligt ut på dem. Med sin egengjorda hatt på huvudet känner sig Metallika finast i gruppen. För vad är väl finare än glimmande metall? Idag ska vi får följa med Metallika när han kolla vart alla hans sopor tar vägen.

BILD 3: En dag när Metallika vaknade hade hans konservburk till hatt gått sönder. Den var helt ihop klämd och Metallika var tvungen att slänga den, han gick ut till sin tunna och kastade den i metall. Metallika undrade vart allt som släng i metall tar vägen, nästa gång metall skulle tömmas frågade Metallika chauffören Dinu vad som händer med metallen. Dinu förklarade att han kör metallen till Hässleholms kretslopps-center i Vankiva för mellanlagring därefter transporteras det till någon av de tre sorteringsanläggningarna i Sverige: Skrotfrag AB i Ulricehamn eller Järna, eller Trania Metal och Återvinning AB i Tranås.

BILD 4: Metallika åkte genast till sorteringsanläggningen i Ulricehamn för att se hur det såg ut. Det var en jättestor anläggning, med en massa metall i högar utanför. På anläggningen sorterades metallen med hjälp av en stor magnet. Magneten separerar stål från aluminium och Metallika fick veta att ungefär 80 % är stål och 20 % aluminium. Nu blev det två olika metallsorter som balas och läggs i stora högar ute på anläggningen.

BILD 5: Väl ute på anläggningen letade Metallika upp stålhögarna och började mixa till en stålblandning som skulle fungera för en konservburk. Det är nämligen olika blandningar av stål beroende på vad metallen ska bli för slutprodukt. Det är både aluminium och stål som behöver blandas för att få en bra produkt i slutet.

BILD 6: När väl blandningen är klar så åker metallen in i stora smältugnar. Stålens smältugn har en temperatur på ungefär 1450 grader medan aluminiumets smältugn är mycket lägre bara 700 grader. Det är en av anledningarna till att aluminiumet måste separeras från stål. Aluminiumet brinner upp om det kommer in i en stålsmältugn.

BILD 7: När väl stålmetallen och aluminiummetallen är smält åker det ner i stora formar. Aluminiumet blir till tackor och stålet blir till stavar. Metallika fick titta på banden där alla nya tackor och stavar kommer ut på. Metall har samma kvalitet som ny detta göra att en kan återvinna metall hur många gånger som helst. Efter metallen har blivit tackor och stavar transporteras det till en fabrik som smälter ner dem och formar dem till den förpackning eller produkt som önskas.

BILD 8: När Metallika skulle åka hem igen fick han med sig en sprillans ny konservburk! Den var så glansig och fin, och Metallika insåg hur mycket han hade saknat att ha sin hatt på sig under hela resan. Tänk vad fantastiskt att över 80 % av all metall faktiskt kommer till återvinning, fast egentligen skulle vi vilja att det skulle vara 100 %. Hoppas att människorna blir bättre på att sortera så allt går till återvinning i framtiden.