Tvärgruppsarbete inför provet nästa tisdag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Atomer och kemiska reaktioner
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Värme är rörelse.
- en modell för skolutveckling
Water is life! Av Alex H och Alex C.
VATTEN, VATTEN, BARA VANLIGT VATTEN
Moln – en Learning study Sjöstadsskolan, ht -09
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
(CC BY 2.0)
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vattnets kretslopp.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Och annat runt omkring det!
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Per Eriksson, Tomtaklintskolan, Trosa –
VATTEN.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Värme.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Kemi & fysik tillsammans!
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
ASTRONOMI.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
KEMI Vad är det egentligen?.
Kvävets kretslopp.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Vilka är förutsättningarna för liv?
Stora tänkare inom kemin
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Har du med dig bok, penna och block. Sätt dig ned. Fundera på hur en vattenmolekyl ser ut under tystnad. 1.Upprop 2.Varför vatten? 3.Vattenmolekylen 4.pH.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Miljö kemi.
Vatten finns i olika former
Vatten finns i olika former
KEMI Vad är det egentligen?.
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Syns inte men finns ändå
KARIN KIVELÄ Råsslaskolan År 5
Luft och Vatten.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Allt omkring oss består av materia.
Vatten – grunden för allt liv!
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Vad kan du om vatten?.
Separation av ämnen Sedimentering och dekantering Filtrering
Vatten.
VOKALER Tränar vokaler och konsonanter MÅL Titta på bilder Hitta rätt ord Läsa orden Repetera orden DATUN:
Office 365 i skolan Niklas Persson
STÄDDAG SÖNDAG 7 OKTOBER
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Ahlquistska stipendiet
E-vägledning under utveckling
NERVSYSTEMET CNS centrala nervsystemet Hjärna och ryggmärg
Communities That Care (CTC)
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Framtiden är grön Climatefixers.
Religion judendom.
Presentationens avskrift:

Tvärgruppsarbete inför provet nästa tisdag Vatten och luft Tvärgruppsarbete inför provet nästa tisdag

Instruktioner LYSSNA I grupper blir ni tilldelade ett ämnesområde som ni ska söka fakta om. När ni har sökt fakta ska ni sammanställa faktan i en text som ni ska dela ut och redovisa för era klasskamrater i tvärgupper nästa lektion.  Uppgiften går ut på att ni ska hjälpas åt att förbereda varandra inför provet nästa tisdag.  Använd tex. bildstöd, mindmaps och stödpunkter för att göra texten så tydlig som möjligt.  Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-NC. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA.

Grupp 1 – Vad vatten är uppbyggt av och vattnets tre olika former. Ni ska ta reda på vad en molekyl är och vilka atomer som vattenmolekylen består av. Sid. 65 Ni ska kunna förklara vattnets 3 olika former och förklara hur molekylerna rör sig i de olika faserna. Sid. 66 Ni ska förklara begreppen avdunstning och kondens. Sid 67. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-NC.

Grupp 2 – Vattnet på vår planet, vatten som förutsättning för liv och vattnets kretslopp Ni ska kunna förklara vad vi har mest av, söt eller saltvatten. Sid. 64. Ni ska kunna förklara varför vatten är en viktig förutsättning för liv på jorden. Sid. 64.  Ni ska också kunna förklara vattnets kretslopp (ta hjälp av era pp, planscher eller dramatiseringar). Sid. 68-69. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA-NC. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA.

Grupp 3 – Vatten som lösningsmedel och växters behov av vatten Hur vet man att vatten är ett lösningsmedel? Sid. 70 På vilka sätt kan det vara bra att vatten fungerar som ett lösningsmedel? Sid. 70. På vilket sätt kan det vara dåligt att vatten fungerar som ett lösningsmedel? Sid. 70. Ni ska också kunna förklara hur växter använder sig av vatten. Sid. 71. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-ND. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA.

Grupp 4 – Vattnet vi använder Ni ska kunna förklara vattnets väg från sjöar till drickskranar och vidare ut i avlopp och sedan tillbaka till sjöarna. Sid. 72-73. Ni ska också kunna förklara vad vattenverket, vattentornet, och reningsverket gör. Sid. 72- 73. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA. Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-SA.

Grupp 5 - Luft Ni ska kunna förklara vad luft är, alltså vad det består av. Ni ska kunna förklara vad det är i bubblorna i kolsyrat vatten. Ni ska kunna förklara vad som kan orsaka att luften förorenas. Sid. 74-75. NO Det här fotot av Okänd författare är licensierad enligt CC BY-ND.