Kost för prestation.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Ett bra mål för Järlas P97or
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Kost för prestation

Fotbollens utmaning Svagaste länken i framgångstriangeln är ÄTA Många tränar/tävlar på fastande mage …och behöver ta energi från musklerna! Fotboll äta

Fotbollens fyskrav Kvalitet Syns som: Styrka, explosiv Tempoväxlingar Uthållighet, aerob/anaerob Rörlighet Koordination Mental styrka (fokus) Syns som: Tempoväxlingar Orka hela matchen Dribblingar, sidoförflyttningar Timing, känsla, avståndsbedömning 5. Bra spel under press

Fotbollens kostkrav Styrka Tillgång till Protein av hög kvalitet, Fyllda kolhydratdepåer Uthållighet Tillgång till olika typer av Fett Immunförsvar Vitaminer och mineraler Mental styrka Jämn blodsockernivå

Vad händer vid obalans? Försämrat immunförsvar Trötthet Näringsbrist vila träna Minskad träningsglädje Fotboll Ökad skaderisk äta Träningseffekten uteblir Försämrad prestationsförmåga

Hur mycket mat är 3000 kcal? Frukost Mellanmål Mellanmål Middag Lunch dl musli, flingor/flingor till gröt 2 dl fil, mjölk el yoghurt skivor grovt bröd med smör, ost och tomat 1 glas apelsinjuice Mellanmål 1 frukt 1 skiva grovt bröd med leverpastej Dryck Lunch 1,5 portion pasta portion kyckling Grönsaker/olja skivor hårt bröd 1 glas dryck Mellanmål 3 skivor grovt bröd med ost och paprika 1 frukt 3 – 4 dl drickyoghurt Middag portion fisk portioner potatis/ris Grönsaker/olja 2 skivor bröd med margarin 1 glas dryck 1 portion fisk/kött/fågel = ca 100 g OBS! Vatten är inte inräknat för dagen

Vad ska jag äta? Ditt snabbaste bränsle som räddar dina muskler Håller dig frisk och ger lågintensivt bränsle Bästa byggmaterialet Antioxidanter Maximerar muskeltillväxt, bra byggmaterial och återhämtning Mycket bröd, pasta, ris, grönsaker Fisk, olja, avokado, linfrön m.m Animalisk mat – kött, fågel, fisk Mycket frukt och grönt Mejeriprodukter

På Matchdagen Bra prestationer grundläggs redan dagen innan Lämplig tid för ”lagad mat” är ca 3 timmar innan ”Mellanmål” 1 timme innan match Individuell anpassning GLÖM INTE VÄTSKAN!

Planera väl – när? __ Hoppa aldrig över något mål - omfördela! = Huvudmål = Mellanmål = Träning/tävling = Återhämtning Hoppa aldrig över något mål - omfördela! Frukost Mellanmål 1 Lunch Mellanmål 2 Mellanmål 3 Träning/Match Middag __ 06 12 18 24

Fett, kolhydrat och protein Bygger muskler, enzymer, immunförsvar, hormoner Kvaliteten är viktigare än mängden. Animaliskt protein är s.k. högvärdigt. Idrottare i energibalans behöver INTE tillskott Mjölkprotein är underskattat. Fett Upptar fettlösliga vitaminer (A, D, E, K) Ingår i cellmembranet. Idrottare förbättrar förmågan att bränna fett …vilket gör att du hushåller kolhydratlager. För lågt intag påverkar hormonproduktion, samt skelettbyggnaden. Fotbollsspelare: behöver 1,2 – 1,8 g/kg per dag ÄT: fisk, avokado, linfrö, nötter, olja Kolhydrat Fyllda kolhydratdepåer gör att proteinet kan användas för reparation och uppbyggnad av muskler. Socker, stärkelse och fibrer. Socker är endast intressant vid ÅTERHÄMTNING Fotbollsspelare: behöver 6 – 8 g/kg per dag

Vätska Transporterar energi och näring. Kroppens kylsystem Vatten eller sportdryck Kolsyra fördröjer upptaget i kroppen Lightdrycker ger ingen energi 100 80 % av maximal prestationsförmåga 60 40 20 2 4 6 8 Vätskeförlust i % av kroppsvikt