Nutrition – att undvika malnutrition Sölvi Vejby
Tre delar Malnutrition - konsekvenser Malnutrition och cancer Hur undviker vi malnutrition?
Historia “A slender and restricted diet is always dangerous in chronic diseases, and also in acute diseases...”
Svältstudien Keys A. The Biology of Human Starvation 1950: 34 unga män – 1500 kcal/dag i 6 månader förlorade 25% av sin kroppsvikt Depression Apati Irritabilitet Social tillbakadragenhet
”Obesity paradox” 13 000 äldre > 65 år (7 års uppföljning) Optimal funktion vid BMI ~ 25 Högst överlevnad vid BMI ~ 25-30 Sämst överlevnad vid BMI < 22 Al Snih S et al. Arch Intern Med 2007;167:774-80
KOL patienter 400 KOL-patienter, 65 år (4 – års uppföljning)
Sarkopeni Minskad muskelmassa Primär: Åldersrelaterad Sekundär: Aktivitetsrelaterad Sjukdomsrelaterad Nutritionsrelaterad
Kostråd nummer 1
Malnutrition & viktförlust
Nutritionsstudier Dietist? Fysisk aktivitet TPN? 111 patienter i 3 grupper, gruppen som fick regelbundna dietistråd hade signifikant färre biverkningar och bara 18% gick ner i vikt jämfört med kontrollgruppen där 90% förlorade i vikt Ravasco, et,al J Clin Oncol. 2005 Mar 1;23(7):1431-8. Epub 2005 Jan 31 Fysisk aktivitet Begränsa förlusten av muskelmassa TPN?
TPN efter SCT myelom Korttidsbehandling med TPN gav: Negativ effekt på blodsockernivåerna Försenad ”tagning” av leukocyter/trombocyter Ökad behov av transfusioner Inga uppenbara överlevnadsvinster Källa: Artikel i ”Bone marrow transplant” Sheen PM et al, feb 2013
TPN efter BMT Längre sjukhusvistelse Fler fall av neutropen feber Källa: Nutrition support for bone marrow transplant patients, Murray SM,Pindoria S TPN efter BMT
Mål med all nutrition vid cancer: Upprätthålla och förbättra matintaget Mildra metabola rubbningar Upprätthålla skelettmuskelmassa och fysisk prestationsförmåga Minska risken för reducering eller avbrott av planerad behandling Korta vårdtider Förbättra livskvalitet
Socialstyrelsens föreskrift
Förebygga och behandla undernäring och sarkopeni Träning – styrka & kondition Bra mat – proteiner (mjölk, kött, bönor, linser, nötter) Fisk – fet fisk rik på omega-3, 2-3 ggr/v Omättat fett som energikälla – vegetabiliska oljor, fet fisk, nötter Antioxidanter – grönsaker, bönor, frukt, bär Anti-inflammatoriska näringsämnen – fisk, oljor D-vitamin – solexponering, fisk, berika mejeriprodukter Protein – och aminosyrasupplementering – 1,2-1,5 g/kg/dag
Screening Anamnes – vikt, längd, BMI, ätproblem, viktförlust Uppskattat kaloribehov Mat – och vätskeregistrering Uppföljning på ronden Vätskekorrigering
Lite men ofta
Vinster med kort nattfasta Minskar risken för undernäring Kortare nattfasta – större näringsintag Fler mål – bättre energi – och proteinbalans Förbättrad sårläkning Minskad mängd sömntabletter Minskad rastlöshet och oro på natten Lägre blodsocker för diabetiker Effektivare rehabilitering Färre fall Ökad ork
Aptitlig servering
Mellanmålsvagnen
Nutritionsplanen Ja Kostbehandling EN Nutrition Oralt intag Delvis PN EN Nej TPN EN Vikt Lågt intag
”Vi väntar och ser….”
Illamående Nya läkemedel Hur får jag i mig dessa??
Att tänka på… Glucos? Nja… Redan malnutrierad? PN efter anamnes… Illamående? Vätska tidigt… Överviktig? Obs sarkopeni… Dropp nattetid? Fråga patienten, tänk på sömnen Svårt att svälja tabletter? Börja med frukost… Ta hjälp av dietist!
Att kombinera