Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Behandling av avancerad prostatacancer – idag och imorgon

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Behandling av avancerad prostatacancer – idag och imorgon"— Presentationens avskrift:

1 Behandling av avancerad prostatacancer – idag och imorgon
Ingela Franck Lissbrant, överläkare, med dr, regional processägare, vice ordf NPCR Vi som arbetar med PC ägnar oss åt en väldigt märkligt sjukdom – för en stor grupp patienter är det inte ett hot mot livet vare sig på kort eller lång sikt. För en stor grupp patienter kan det på lite längre sikt erbjuda ett hot mot livet om vi inte erbjuder dem botande behandling i form av strålbehandling eller kirurgi. För en tredje grupp patienter är pc definitivt ett hot mot livet på kort sikt nämligen de med spridd prostatacancer. När vi inte kan bota blir komplexiteten i behandlingsbesluten av en annan dignitet. Princip - Enkla lösningar på enkla problem. Komplicerade lösningar på komplicerade problem. Livet, döden och cancer är komplicerat och det måste man ta hänsyn till! Inte svartvitt. Gemensamt organiserat lärande – inte starka beslutsfattare!

2 Introduktion av nya behandlingar - lätt men svårt
Kort bakgrund – nya behandlingar igår, idag, imorgon Systematisk introduktion Systematisk uppföljning

3 ”Vågskålstänk” All cancerbehandling handlar om att balansera mellan sannolikheten för effekt och risken för biverkningar. I en kurativ behandlingssituation är vi beredda att riskera en hel del biverkningar eftersom vi skall bota patienten. I en icke kurativ eller palliativ behandlingssituation är dock situationen helt annorlunda. En behandling som är förenad med överlevnadsförlängning men som ger så mycket biverkningar att patienten inte kan ha god livskvalitet är ingen bra behandling. MEN gör inte misstaget att tro att det ni själva upplever som god livskvalitet är det samma som patienten du har framför dig!

4 Vetenskap och beprövad erfarenhet
Vetenskaplig metodik - skapad av människan för att skapa en bild av verkligheten – ingen permanent sanning Vi skapar hypoteser för testa och manipulera och vi minimerar störfaktorer. Reproducerar - ”konstgjord” objektivitet för att få hanterbara mått som vi kan förhålla oss till och generalisera på gruppnivå för att ge råd Dilemmat i patientarbetet är att det så mycket mer komplext Paradoxen – livet/sjukdomen för den enskilda patienten är i högsta grad unikt, subjektivt och relativt oförutsägbart (Kalanithi 2015) Patienten vill veta: Kan jag bli botad eller inte. Om jag inte kan bli botad – vill inte veta att med den här behandlingen har du 30% mindre risk att dö inom si och så lång tid. Pat vill veta - lever jag tillräckligt länge för att vara med på sonens bröllop, hur snabbt skall jag betala av bilen jag tänkt köpa? osv Diskutera STÖRFAKTORER och lösningen på detta!

5 OCH MED Patienten i fokus!

6 Metastaserad prostatacancer
Hög dödlighet Metastasmönster - nytt Bättre bild! Många sjukdomar i en!

7 Överlevnaden dramatiskt förlängd
Överlevnad 2-3 år Överlevnad år

8 Cytostatika Taxotere® = docetaxel Jevtana® = cabazitaxel

9 ”Nya” hormonbehandlingar
Zytiga® Xtandi®

10 Radionukleid behandling
Radium 223 – Xofigo®


Ladda ner ppt "Behandling av avancerad prostatacancer – idag och imorgon"

Liknande presentationer


Google-annonser