”Ta hand om vallproteinet” - introduktion Vallen är Sveriges vanligaste gröda, drygt 1.000.000 ha (ca 45% av åkerarealen) Mjölkkor är de största konsumenterna av importerat protein, samtidigt som idisslare är det djurslag som har minst krav på proteinkvalitet Med någon % mer vallprotein i kornas foderstat skulle vi kunna minska importbehovet av koncentrat markant– det finns siffror på 50% Bra för ekonomin för lantbrukarna Senaste forskningen har visat att mycket grovfoder i foderstaten är en lönsam strategi Bra för miljön Bättre växtnäringsbalans för Sverige och på gårdsnivå Lägre klimatpåverkan – speciellt i länderna som odlar proteinfodret
Växthusgasutsläpp vid produktion av kraftfoder per kg fodermedel
Dagens teman: Hur använder vi bäst vallproteinet i foderstaten? Hur får vi tillräckligt med protein i vallfodret? Hur tar vi bäst hand om vallproteinet från skörd till det är framme på foderbordet? Helhetstänkande viktigt för att lyckas med vallfodret!